«Βαρύ» το κλίμα στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα εξαιτίας καθυστερήσεων και ΕΛΣΤΑΤ

«Βαρύ» το κλίμα στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα εξαιτίας καθυστερήσεων και ΕΛΣΤΑΤ
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos during a press conference at the European Commission offices in Athens, Greece on July 18, 2016 (Photo by Panayiotis Tzamaros/NurPhoto via Getty Images)
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos during a press conference at the European Commission offices in Athens, Greece on July 18, 2016 (Photo by Panayiotis Tzamaros/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images

Μηχανισμό ταχείας αντιμετώπισης εμπλοκών και καθυστερήσεων στήνουν Αθήνα και Βρυξέλλες προκειμένου να ξεπεράσουν τα προβλήματα στην προετοιμασία της δεύτερης αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος, με το κλίμα που διαμορφώνεται να είναι και πάλι βαρύ γεγονός που επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του EuroWorking Group.

Το «κόκκινο τηλέφωνο» που αποφασίστηκε να εγκατασταθεί μεταξύ της Κομισιόν και της κυβέρνησης θα αποτελέσει μέρος των πρωτοβουλιών που αναμένεται να αναλάβει στις Βρυξέλλες η πλευρά των Γιούνκερ και Μοσκοβισί προκειμένου να αντιμετωπίζουν, τις καθυστερήσεις από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και τυχών εμπόδια που ενδεχομένως επιχειρηθεί να μπούν από τους γνωστούς σκληροπυρηνικούς από την πλευρά των δανειστών με στόχο να καθυστερήσουν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Κατά τη διάρκεια του κρίσιμου ραντεβού που είχαν χθες στις Βρυξέλλες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας και υπεύθυνος για την παρακολούθηση του Ελληνικού προγράμματος, Πιέρ Μοσκοβισί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, οι δύο πλευρές συζήτησαν όλα τα θέματα.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων, η προετοιμασία για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα περί τα μέσα Σεπτεμβρίου και κυρίως ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος τον Οκτώβριο, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες και θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δύο πλευρές δεν έκαναν καμία συζήτηση ούτε για το θέμα της δικαστικής έρευνας σχετικά με τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, αλλά ούτε για του στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος έως το 2020, οι οποίοι θα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Παρόλα αυτά το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι τεταμένο σχετικά με την υπόθεση Γεωργίου, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να κάνουν ξεκάθαρο ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Ενδεικτικές του κλίματος οι δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά ο οποίος είπε ότι «Η Επιτροπή, ως ζήτημα αρχής, δεν σχολιάζει εθνικές νομικές διαδικασίες», σημειώνοντας ωστόσο ότι η Κομισιόν ανησυχεί για τις αναφορές σε ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης που αμφισβητούν την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ. «Η Eurostat και η Επιτροπή είναι οι αρμόδιες αρχές», επεσήμανε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε ότι τόσο στην επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, όσο και στις δηλώσεις της επιτρόπου Απασχόλησης, Μ. Τίσεν, την περασμένη Τετάρτη, υπογραμμίζεται ότι η αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων της περιόδου 2010-2015 είναι "υπεράνω κάθε αμφιβολίας".

Ταυτόχρονα ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι το θέμα θα απασχολήσει και το Eurogroup του Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, τόνισε ότι η Επιτροπή εδώ και καιρό υπογραμμίζει την ανάγκη να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους και της δημόσιας διοίκησης και πως μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η ανάγκη «αποπολιτικοποίησης της ελληνικής διοίκησης».

Επιπλέον άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος υπό το καθεστώς ανωνυμίας ανέφερε ότι το θέμα έχει επιβαρύνει σημαντικά το κλίμα μεταξύ των εταίρων και δεν βοηθά τη διαπραγμάτευση, διότι ξανανοίγει μια συζήτηση που κανείς δεν θέλει να ακούσει και δεν φέρνει κανέναν «σύμμαχο» στην Αθήνα

Ωστόσο κυβερνητικοί παράγοντες επέμεναν ότι η συζήτηση του Επίτροπου Μοσκοβιση με τους επικεφαλής του Οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης επικεντρώθηκε στους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί κατά την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων, αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελληνική πλευρά με ορισμένα στελέχη από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

Σε αυτό το πλαίσιο Αθήνα και Βρυξέλλες αποφάσισαν να δημιουργηθεί ένα «κόκκινο τηλέφωνο» (crisis management) για απευθείας επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, προκειμένου να επιλύονται άμεσα τυχόν θέματα που ανακύπτουν. Και αυτό, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, γιατί υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης συνεργασίας και πρέπει να αξιοποιηθούν.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να εκταμιευθεί άμεσα η υποδόση των 2,8 δισ ευρώ. Το ίδιο να συμβεί και με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους.

Και οι δύο πλευρές θεωρούν σημαντικό να υπάρξει εξειδίκευση όλων των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους, πριν το τέλος του χρόνου, προκειμένου να δοθεί σαφές μήνυμα στις αγορές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Δημοφιλή