Ώρα μηδέν για τις τηλεοπτικές άδειες. Συνεχίζεται η διαδικασία της δημοπρασίας στη ΓΓΕΕ

Ώρα μηδέν για τις τηλεοπτικές άδειες. Συνεχίζεται η διαδικασία της δημοπρασίας στη ΓΓΕΕ
eurokinissi

Ξεπέρασε τις 60 ώρες η διαδικασία της δημοπρασίας για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες με τα βλέμματα όλων να βρίσκονται στραμμένα στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ) στην Καλλιθέα, εν μέσω όργιο φημών για τα τέσσερα ονόματα που εξασφάλισαν τηλεοπτική άδεια. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει επικοινωνία με το εσωτερικό της ΓΓΕΕ, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά.

Μέχρι στιγμής η διαδικασία έχει εξελιχθεί ομαλά. Ωστόσο δεν έχουν γίνει γνωστά ονόματα ή ποσά ενώ κυβερνητικές πηγές διέψευσαν τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν και υπογράμμισαν πως κανείς έξω από τα γραφεία της ΓΓΕΕ δεν γνωρίζει το οτιδήποτε για την εξέλιξη της διαδικασίας.

Παρά τα σενάρια, ουδείς γνωρίζει το παραμικρό για την πορεία της διαδικασίας μέσα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ενώ υπενθυμίζεται ότι ακόμα και οι «νικητές» των πρώτων αδειών είναι υποχρεωμένοι να μείνουν στα ειδικά διαμορφωμένα γραφεία τους μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας της δημοπρασίας και για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Βάσει και της διαδικασίας η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της δημοπράτησης των αδειών θα γίνει εντός της ημέρας, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να μιλήσει με ακρίβεια για την ακριβή ώρα. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία η ΓΓΕΕ θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση που θα ενημερώνει για τα αποτελέσματα της διαδικασίας και τους νέους καναλάρχες.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με το διαδικαστικό, νικητές και ηττημένοι είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στα γραφεία της ΓΓΕΕ, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Στο μεταξύ τα μέτρα ασφαλείας μέσα και έξω από το κτίριο της ΓΓΕΕ παραμένουν δρακόντεια, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 80-100 αστυνομικοί διατίθενται για τους προληπτικούς ελέγχους, ενώ εσωτερικά του κτιρίου βρίσκονται επιπλέον 80 αστυνομικοί σε τρεις βάρδιες.

Τα επόμενα βήματα

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα συνταχθεί το πρακτικό που θα υπογράψουν οι επιχειρηματίες που έχουν κατοχυρώσει μία άδεια και θα ενημερωθεί ο γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λ. Κρέτσος, ο οποίος θα προσέλθει στα γραφεία της ΓΓΕΕ. Στη συνέχεια θα ενημερώσει τον Τύπο.

Το επόμενο βήμα που θα γίνει είναι μέσα σε διάστημα πέντε ημερών να έχει ολοκληρωθεί ο επανέλεγχος των πόθεν έσχες των «προσωρινών υπερθεματιστών», όπως αποκαλούνται οι νέοι καναλάρχες, ενώ θα ακολουθήσει διάστημα 90 ημερών για τα νέα κανάλια να μπορέσουν να εκπέμψουν. Σημειώνεται πως έπειτα από την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος όποιος δεν έχει άδεια δεν θα μπορεί πλέον να εκπέμπει, όπως έχει δηλώσει η κυβέρνηση.

Λ. Κρέτσος: Πρέπει να αποκτήσουμε ανεξάρτητα και οικονομικά βιώσιμα, τηλεοπτικά σχήματα

Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο κ. Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος μίλησε το πρωί στον ραδιοσταθμό Real FM δήλωσε ότι για να περάσουν όσοι πέρασαν στο τελικό στάδιο της δημοπρασίας, κατέθεσαν πλήθος δικαιολογητικών, μερικά εκ των οποίων για το πρόγραμμά τους, τις υποδομές, τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν, κτιριακές υποδομές.

«Συνεπώς είναι αυτονόητο», συνέχισε ο κ. Κρέτσος, ότι «δεν μπορείς να εκπέμπεις ένα ποιοτικό πρόγραμμα αν σου λείπουν υποδομές».

Για όσα λέγονται για την καταπολέμηση της διαπλοκής, ο κ. Κρέτσος δήλωσε ότι η κυβέρνηση, πριν από το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, έφερε ένα νομοσχέδιο που καταργεί τις επιστροφές από τη διαφήμιση, για να υπάρξουν δυνατότητες για πραγματικά ανεξάρτητα ΜΜΕ.

Ερωτηθείς για το θέμα των αδειών και για το αν θα υπάρξει πέμπτη άδεια δήλωσε ότι η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας δεν προήλθε αυθαίρετα, αλλά βάσει μελέτης η οποία υπογράμμιζε ότι η τιμή βγαίνει με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα της αγοράς. Μόνο αν αλλάξουν αυτά τα δεδομένα της αγοράς, θα μπορέσει να υπάρξει μια πέμπτη άδεια, τόνισε ο γενικός γραμματέας, προκειμένου να έχουμε «πραγματικά βιώσιμα οικονομικά σχήματα τα οποία θα είναι ανεξάρτητα από πιέσεις».

Για το θέμα των θεματικών και περιφερειακών αδειών, ο κ. Κρέτσος σημείωσε ότι η συζήτηση αυτή είναι προς το παρόν άκαιρη.

«Το περιφερειακό σύστημα των μίντια», πρόσθεσε ο κ. Κρέτσος, «το οποίο είναι πολύ σημαντικό, υποφέρει από μη πρόσβαση στη διαφήμιση και αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την πολυφωνία και τον πλουραλισμό». «Χρειαζόμαστε μία τροποποίηση, έναν νέο χάρτη συχνοτήτων προκειμένου να μπορούμε να καθορίσουμε και ποιος θα είναι ο αριθμός. Αυτός ο διαγωνισμός, ο επόμενος διαγωνισμός, πρέπει να γίνει από το ΕΣΡ, υπογράμμισε ο κ. Κρέτσος, και «πρέπει όλοι να συζητήσουμε για το τι ΕΣΡ εννοούμε και πόσο δυνατό», τασσόμενος υπέρ μιας στελέχωσής του με το κατάλληλο προσωπικό και τις τεχνολογικές υποδομές.

Το ζήτημα είπε κλείνοντας ο κ. Κρέτσος είναι να αποκτήσουμε ανεξάρτητα και βιώσιμα οικονομικά σχήματα, προς το συμφέρον όλων όσων επιδιώκουν υγιή ανταγωνισμό, καλές εργασιακές σχέσεις και εν τέλει να δοθούν δυνατότητες στον οπτικοακουστικό κλάδο, διότι το ζήτημα είναι να μιλήσουμε για τις προοπτικές αυτού του κλάδου. «Δυστυχώς δεν μιλάμε για αυτά γιατί έχουμε πολύ μεγάλο δανεισμό, απώλεια θέσεων εργασίας πράγμα το οποίο παραδέχεται και η ίδια η ΕΙΤΗΣΕΕ» τόνισε, ενώ όσον αφορά την πολυφωνία είπε ότι αυτό που εγγυάται την πολυφωνία δεν είναι ο αριθμός των καναλιών αλλά η διαφάνεια τους σε όλο τον κύκλο των συναλλαγών τους.

Ασφαλιστικά μέτρα

Να σημειωθεί ότι το κανάλι STAR που μετέχει στον διαγωνισμό με εκπρόσωπο τον Κάρολο Αλκαλάι, επέδωσε ασφαλιστικά μέτρα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κατά της υποψηφιότητας Καλογρίτσα. Η επίδοση των ασφαλιστικών μέτρων έγινε από το γραφείο του κ. Πάνου Λαζαράτου, δικηγόρου του καναλιού που συμμετέχει στον διαγωνισμό για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Όπως ανέφερε ο δικαστικός επιμελητής η θυροκόλληση έγινε σήμερα γιατί αυτή ήταν η τελευταία ημέρα που μπορούσε να γίνει αυτή η επίδοση.

Επίσης ασφαλιστικά μέτρα κατέθεσε και ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, μέσω του δικηγόρου κ. Χρυσανθάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες τα ασφαλιστικά μέτρα στρέφονται κατά του «καναλιού Ε», το οποίο όμως τελικά δεν συμμετέχει στη διαδικασία λόγω του προβλήματος που υπήρξε με την εγγυητική του επιστολή, καθώς επίσης και κατά της εταιρίας του κ. Καλογρίτσα, της εταιρίας Dimera του Ιβάν Σαββίδη, του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και της εταιρίας ALTER EGO.

Επιπλέον λίγο μετά τις 11:30 το πρωί της Τετάρτης θυροκολλήθηκαν στην πόρτα του κτιρίου της ΓΓΕΕ και νέα ασφαλιστικά μέτρα αυτήν την φορά από τον Ant1. Πρόκειται για ασφαλιστικά μέτρα τα οποία κατατέθηκαν από τις 31 Αυγούστου.

Την ίδια ημέρα και ώρα ακολούθησε και η θυροκόλληση ασφαλιστικών μέτρων από το κανάλι του ΑΝΤ1, ο οποίος εκπροσωπείται εντός της ΓΓΕΕ από τον Θοδωρή Κυριακού. Ο ΑΝΤ1 κινείται εναντίον της DIMERA του Ιβάν Σαββίδη.

Λίγα λεπτά αργότερα είχαμε επίδοση από το κανάλι του ΣΚΑΙ που εκπροσωπείται από τον Κ. Κιμπουρόπουλο, κατά των τεσσάρων νέων διεκδικητών αλλά και κατά της δημοπρασίας όπως διεξάγεται.

Επίδοση κατά της διαδικασίας είχαμε και από το MEGA, η υποψηφιότητα του οποίου είχε απορριφθεί μιας και ο φάκελος του ήταν ελλιπής.

Συνολικά επιδόθηκαν έξι φάκελοι. Πρόκειται για παλαιά και νεότερα ασφαλιστικά μέτρα που θα συζητηθούν συνολικά στις 16 του Σεπτέμβρη και αφορούν στη διαγωνιστική διαδικασία χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, 3 εκατομμυρίων ευρώ η κάθε μια, για τη μετάδοση υψηλής ευκρίνειας και στη συμμετοχή "αντιπάλων" συνυποψηφίων.

Aσφαλιστικά μέτρα κατέθεσε και το επενδυτικό σχήμα Καλογρίτσα.

Το χρονικό της προσέλευσης

Η πόρτα της ΓΓΕΕ άνοιξε λίγο μετά τις 6:00 το πρωί της Τρίτης προκειμένου να περάσει το φορτηγό του catering αλλά και οι σερβιτόροι. Σταδιακά άρχισαν να καταφτάνουν οι εκπρόσωποι των καναλαρχών οι οποίοι λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι γύρω στις 7:30 κατέφθασε η αντιπροσωπεία του επιχειρηματία Ιωάννη Καλογρίτσα, ενώ λίγα λεπτά αργότερα έφτασε και ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Νωρίτερα στις 7:15 κατέφτασε και ο εκπρόσωπος του Star Channel, Κάρολος Αλκαλάι.

Γύρω στις 7:50 κατέφθασε και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΚΑΪ, Κωνσταντίνος Κυμπουρόπουλος ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά «η διαδικασία θα κυλήσει με την ομαλότητα που έχει φτιαχτεί. Ο ΣΚΑΙ και φυσικά πρόσωπα, έχουμε αντιδράσει. Ελπίζω αυτή η ανώμαλη διαδικασία να προχωρήσει θετικά για το καλό της πολυφωνίας. Ερχόμαστε να προσφέρουμε λύτρα για τη συνέχιση της ανώμαλης διαδικασίας, για το καλό της πολυφωνίας».

Στις 8:00 κατέφτασε και ο εκπρόσωπος του Alpha, Δημήτρης Φουρλεμάδης ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά «σήμερα είναι μέρα ευχών. Εύχομαι να πάνε όλα καλά, ειδικά για τα κανάλια που έχουν ήδη εργαζόμενους. Δεχθήκαμε να μπούμε σε αυτόν τον διαγωνισμό, και θα παίξουμε με αυτούς τους κανόνες. Προσερχόμαστε δυνατοί, είμαστε αισιόδοξοι και ενδιαφερόμαστε για τους εργαζόμενους. Η διαδικασία είναι ταπεινωτική γιατί οι συνθήκες δεν είναι καλές, αλλά αυτό είναι το λιγότερο όταν υπάρχουν εργαζόμενοι».

Μόλις λίγα λεπτά αργότερα κατέφθασε και ο Στρατής Λιαρέλης από την αντιπροσωπεία του Ant1, ενώ στο κτίριο της ΓΓΕΕ κατέφθασε και ο ισχυρός άνδρας του Ant1, Θοδωρής Κυριακού.

Οι οκτώ υποψήφιοι

Υπενθυμίζεται ότι οι οκτώ υποψήφιοι που συμμετέχουν είναι οι εξής:

Με αυτά τα δεδομένα, στον διαγωνισμό θα συμμετάσχουν οι εξής υποψήφιοι:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ):

2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)

3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

4. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED

5. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)

6. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)

7. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP)

8. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.).

Δημοφιλή