ΔΙΕΘΝΕΣ
01/09/2016 09:03 EEST | Updated 01/09/2016 09:07 EEST

Τραμπ: Το Μεξικό θα πληρώσει 100% για το τείχος - Μεξικανός πρόεδρος: Δεν θα πληρώσουμε τίποτα

Hector Vivas/STR via Getty Images
MEXICO CITY, MEXICO - AUGUST 31: President of Mexico Enrique Pena Nieto walks along US Republican presidential candidate Donald Trump after a meeting at Los Pinos on August 31, 2016 in Mexico City, Mexico. President of Mexico Enrique Pena Nieto invited both presidential candidates, Hillary Clinton and Donald Trump to talk about the bilateral relation between Mexico and the United States, being Trump the first one to accept the invitation. (Photo by Hector Vivas/LatinContent/Getty Images)

«Το Μεξικό θα πληρώσει για το τείχος 100%», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε προεκλογική του συγκέντρωση στην Αριζόνα των ΗΠΑ με θέμα την μετανάστευση.

Παρόλο που είχε προσπαθήσει να μετριάσει τις θέσεις του τις ημέρες πριν και μετά το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών τον Ιούλιο, ο υποψήφιος επανέφερε την σκληρή στάση του στο μεταναστευτικό, διαβεβαιώνοντας τους υποστηριχτές του ότι όχι μόνο θα χτίσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, αλλά θα απελάσει και όλους τους παράτυπους μετανάστες.

Η Πολιτεία της Αριζόνα βρίσκεται στα σύνορα με το Μεξικό και, σύμφωνα με στοιχεία του 2010, οι «παράνομοι» μετανάστες αποτελούν το 7,9% του πληθυσμού. Όπως και στις περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ, η πλειοψηφία είναι λευκοί (73%) χριστιανοί (67%), και τις τελευταίες δεκαετίες επικρατεί το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν η σκληρή στάση του Τραμπ στο μεταναστευτικό κατά την παρουσία του εκεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την Αριζόνα, ο μεγιστάνας ταξίδεψε μέχρι την πόλη του Μεξικό όπου συνομίλησε για πρώτη φορά με τον πρόεδρο της χώρας, Ενρίκε Πένια Νιέτο. Παρόλο που ο ίδιος δήλωσε ότι η χρηματοδότηση του τείχους δεν ήταν στην ατζέντα της συνάντησης, ο Νιέτο αργότερα τον διέψευσε εξηγώντας ότι αρνήθηκε κατηγορηματικά να πληρώσει για το συγκεκριμένο έργο.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι ο Τραμπ δεν ζήτησε συγγνώμη από τον λαό του Μεξικού για τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς του. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έχει ουκ ολίγες φορές αποκαλέσει «εμπόρους ναρκωτικών», «εγκληματίες» και «βιαστές» τους νόμιμους και παράτυπους Μεξικανούς μετανάστες που διαμένουν στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγες εβδομάδες ο ίδιος είχε ζητήσει συγγνώμη «από όσους έχει πληγώσει», όπως είχε πει, ενώ είχε προσπαθήσει να μετριάσει τις δηλώσεις του όσον αφορά το μεταναστευτικό.

Sponsoed Post