Εάν έχετε πάθος με την ιστορία και γοητεύεστε από τους χάρτες αυτή είναι η ιστοσελίδα για εσάς

Εάν έχετε πάθος με την ιστορία και γοητεύεστε από τους χάρτες αυτή είναι η ιστοσελίδα για εσάς

Το διαδίκτυο έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Και δεν είναι λίγες οι φορές που τα αρνητικά φαίνεται να είναι περισσότερα. Είναι όμως και εκείνες οι στιγμές που ανακαλύπτεις, από τύχη συνήθως- μια υπέροχη ιστοσελίδα, που μοιάζει να φτιάχτηκε για σένα.

Όσοι λοιπόν είστε λάτρεις της ιστορίας, σας αρέσουν οι χάρτες και εκτιμάτε τα απαιτητικά projects με υψηλή αισθητική το πιο πιθανό είναι πως θα εντυπωσιαστείτε- και ίσως να κολλήσετε- για αρκετή ώρα στην ιστοσελίδα Chronas.org.

Το «Chronas» είναι, σύμφωνα με τον δημιουργό της ιστοσελίδας, ένας συνδυασμός των ελληνικών ονομάτων Χρόνος και Άτλας και η ονομασία είναι ενδεικτική των πεδίων στα οποία εστιάζει: την ιστορία και τη γεωγραφία και είναι το πνευματικό παιδί του γερμανού software developer, Dietmar Aumann, που ζει και εργάζεται στο Βέλγιο.

Η αρχική ιδέα για αυτό το φιλόδοξο project ξεκίνησε στα μέσα του 2014 και ο στόχος ήταν εξ αρχής να δώσει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να κάνουν ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο και να έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες δημιουργήθηκαν μεγάλα βασίλεια, αυτοκρατορίες και χώρες αλλά και πως ξαφνικά «εξαφανίστηκαν» από το χάρτη. Να δώσει, με έναν πραγματικά ενδιαφέροντα τρόπο, απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «Τι συνέβαινε στην Ασία όταν η Ρώμη κυριαρχούσε στην Ευρώπη; Τι συνέβαινε στη Αραβία ο Κούμπλαϊ Χαν ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας της Κίνας;».

Ο Aumann όμως δεν ήθελε να υπάρχουν μόνο πολιτικές αναφορές αλλά επίσης θρησκευτικές, πολιτιστικές και έτσι στην κύρια εφαρμογή του Chronas προσέθεσε στοιχεία για εμβληματικές προσωπικότητες με ξεχωριστή συνεισφορά στην εξέλιξη της ιστορίας.

Τι θα δείτε στο Chronas

Πηγαίνοντας στην αρχική σελίδα, επιλέξτε την κύρια εφαρμογή. Ανοίγοντας, η σελίδα χωρίζεται σε δύο μέρη. Αριστερά και υπό τον τίτλο «How did the World look like when...» (Πως ήταν ο κόσμος όταν...) και μια σειρά φωτογραφίες. Πατώντας επάνω, η κάθε φωτογραφία ανοίγει και συνοδεύεται από μια ημερομηνία, έναν τίτλο και ένα κείμενο που αφορά σε ένα σχετικό με τη φωτογραφία ιστορικό γεγονός.

Παράλληλα όμως στη δεξιά πλευρά εμφανίζεται μια υδρόγειος, που όσο επιλέγετε φωτογραφίες αλλάζει ανάλογα με το πως είχαν διαμορφωθεί ο χάρτης κατά την συγκεκριμένη περίοδο.

Υπάρχει όμως και μια σειρά από άλλες επιλογές που μπορείτε να κάνετε και σχετίζονται με τον τρόπο που στη συνέχεια θα «δείτε» τους χάρτες που διαθέτει η εφαρμογή. Για παράδειγμα μπορείτε να επιλέξετε πριν «ανοίξετε» το χάρτη- πατώντας την υδρόγειο- να δείτε σε ποιες περιοχές και σε ποιες συγκεκριμένες περιόδους επικράτησε ο χριστιανισμός ή ο μουσουλμανισμός κα. Μπορείτε όμως ακόμη να επιλέξετε ώστε στο χάρτη να εμφανίζονται στοιχεία για πχ επιστήμονες, καλλιτέχνες, πολιτικά πρόσωπα που δρούσαν σε συγκεκριμένες περιόδους και περιοχές και το αντίστοιχο μπορεί να γίνει με πόλεις, κάστρα, μάχες, πολιορκίες κλπ.

Το επόμενο βήμα είναι η μετάβαση στον χάρτη που γίνεται πατώντας enter και τότε στο κάτω μέρος θα δείτε έναν χάρακα στον οποίο εμφανίζονται ημερομηνίες της μΧ περιόδου (ανά αιώνα). Κλικάροντας δε επάνω στις ονομασίες χωρών, βασιλείων, αυτοκρατοριών οι στις πινέζες που εμφανίζονται, ανάλογα με τις επιλογές που έχετε κάνει (πρόσωπα, τοποθεσίες κλπ) εμφανίζεται ένα ειδικά διαμορφωμένο παράθυρο με πληροφορίες από τη Wikipedia όπου και πάλι εμφανίζονται πρόσθετες επιλογές για επιπλέον πληροφορίες ενώ και επάνω αριστερά και δεξιά στο χάρτη υπάρχουν πρόσθετες ενδιαφέρουσες επιλογές.

Το βίντεο επίσης θα σας βοηθήσει ώστε να εκμεταλλευτείτε με τον καλύτερο τρόπο όλα τα εργαλεία που διατίθενται.

Enjoy!

Δημοφιλή