Δείπνο, με ανοιχτά ζητήματα, παραθέτει ο πρωθυπουργός στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Δείπνο, με ανοιχτά ζητήματα, παραθέτει ο πρωθυπουργός στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο
Eurokinissi

Ιδιαίτερης σημασίας και βαρύτητας θα είναι το δείπνο στο Μέγαρο Μαξίμου που θα παραθέσει το βράδυ της Πέμπτης στις 9 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, δεδομένου ότι αν και ήταν προγραμματισμένο εδώ και καιρό, γίνεται λίγες ώρες μετά τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου θα συζητηθούν τα διμερή θέματα που αφορούν εκκλησία και πολιτεία, από τη συνταγματική αναθεώρηση μέχρι την Παιδεία και στο τραπέζι θα παρευρίσκονται ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο υπουργός Υποδομών - Μεταφορών - Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλοςτ, ενώ τον Αρχιεπίσκοπο θα συνοδεύουν και ορισμένοι Μητροπολίτες.

Ουδείς μπορεί να προδικάσει το κλίμα που θα επικρατεί στο δείπνο, ωστόσο οι δηλώσεις Φίλη φαίνεται ότι παραβιάζουν τις «κόκκινες γραμμές» της εκκλησίας.

Ειδικότερα ο υπουργός Παιδείας από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε ότι από φέτος σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης θα εφαρμοστεί το νέο πρόγραμμα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Τόνισε δε πως το πρόγραμμα που είναι ήδη έτοιμο προέκυψε από ειδική επιτροπή που συγκροτήθηκε και άκουσε όλες τις πλευρές, και την Εκκλησία και τους θεολόγους. «Η απόφαση βεβαίως είναι της Πολιτείας, έτσι λειτουργεί το σχολείο. Δεν λειτουργεί με αποφάσεις άλλων, είμαστε έτοιμοι, θα πάμε σε επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και θα προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα αλλαγής του μαθήματος των Θρησκευτικών, ώστε να μην είναι μάθημα ομολογιακό, κατηχητικό αλλά μάθημα γνώσης των θρησκειών και βεβαίως της Ορθοδοξίας, αλλά και τον άλλων θρησκευμάτων τα οποία περιβάλλουν τη χώρα μας ή θρησκευμάτων, οι πιστοί των οποίων ζούνε στη χώρα μας» είπε ο κ. Φίλης.

Όμως αξίζει να σημειωθεί ότι στην Έκτακτη Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας είχε τονιστεί πως πρέπει να γίνει σεβαστή η υποχρεωτικότητα του μαθήματος των θρησκευτικών, η τήρηση των ωρών διδασκαλίας στο τρέχον πρόγραμμα, αλλά ο ορθόδοξος χαρακτήρα τους, ενώ τον Μάρτιο που μας πέρασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη διάρκεια της χειροτονίας του Μητροπολίτη Καρπενησίου έκανε λόγο για μια δύσκολη εποχή και ότι «καταβάλλονται προσπάθειες από κάθε μέρος να μπούμε (η εκκλησία) στο περιθώριο».

Επίσης κατά το δείπνο εκτιμάται ότι θα γίνουν και αναφορές στις πρόσφατες επιθέσεις βίας από ομάδες νεαρών κατά ναών, όπου για μια από αυτές και συγκεκριμένα για την εισβολή εντός του Ιερού Ναού Αγίου Γρηγορίου Παλαμά της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έγραφε μεταξύ άλλων: «Είστε η αποτυχία μας. Η αποτυχία μας ως κοινωνίας, ως σχολείου, ως οικογένειας, ως δημοκρατίας». Μάλιστα γινόταν αναφορά και «στην απουσία οποιασδήποτε δήλωσης καταδίκης της επίθεσης από τους καθ' ύλην αρμόδιους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία των πολιτών και τα θρησκεύματα Υπουργούς».

«Η εύγλωττη επίσης σιωπή επιστημονικών και ακτιβιστικών ενώσεων και συμβουλίων, που έχουν ως αντικείμενο τις δημόσιες παρεμβάσεις και πολιτικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην χώρα μας, δείχνει ότι μάλλον δεν σοκάρονται από τις βιαιοπραγίες, όταν στρέφονται κατά της ορθόδοξης χριστιανικής πλειοψηφίας. Οφείλουμε, τουλάχιστον, να τους αναγνωρίσουμε το προσόν της ειλικρίνειας» τονιζόταν στην ανακοίνωση.

Δημοφιλή