Τι θα συνέβαινε εάν έφευγαν (μια για πάντα) τα αφεντικά από το γραφείο; Αυτές οι εταιρείες το δοκίμασαν

Τι θα συνέβαινε εάν έφευγαν (μια για πάντα) τα αφεντικά από το γραφείο; Αυτές οι εταιρείες το δοκίμασαν
Business People Having Board Meeting In Modern Office
Monkey Business Images Ltd via Getty Images
Business People Having Board Meeting In Modern Office

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες εταιρείες φεύγουν μακριά από το micromanagement και δημιουργούν ένα πιο ομαδικό και ισότιμο κλίμα στο γραφείο. Με λίγα λόγια, καταργούν τα αφεντικά.

«Κάποιος τηλεφώνησε μια μέρα και ζήτησε να μιλήσει με το αφεντικό και όταν του είπαμε ότι δεν έχουμε κάποιον και ότι θα μπορούσε να μιλήσει σε οποιονδήποτε από εμάς θέλει, δεν μπορούσε να το κατανοήσει αυτό», δήλωσε στο BBC ο Ken Barlow, εργαζόμενος στον λονδρέζικο εκδοτικό οίκο Zed Books.

Η Zed εκδίδει ακαδημαϊκά άρθρα που προσανατολίζονται προς την αριστερά και η εταιρεία κρατά την ίδια φιλοσοφία εντός των γραφείων της: όλοι είναι ίσοι με όλους, δεν υπάρχουν αφεντικά. Όσο περίεργο και εάν ακούγεται αυτό για τα ελληνικά δεδομένα, τέτοιου είδους εταιρείες πολλαπλασιάζονται.

Το BBC συνομίλησε με εργαζομένους από διάφορους χώρους εργασίας που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο και μας παρουσίασε μερικούς από τους τρόπους που αυτοί που λειτουργούν: ο κάθε εργαζόμενος δείχνει εθελοντικά ενδιαφέρον να αναλάβει μια αρμοδιότητα, οι αποφάσεις λαμβάνονται ταχύτερα, οι ρόλοι έχουν άλλη σημασία καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη ιεραρχία.

«Δεν είμαστε σύμφωνοι με την κουλτούρα σύμφωνα με την οποία άνθρωποι προσλαμβάνονται για να επιτηρούν τους άλλους που κάνουν την δουλειά τους», εξηγεί ένας από τους εργαζομένους.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν και ορισμένα μειονεκτήματα. Η εταιρεία GitHub δοκίμασε να καταργήσει την ιεραρχία για δύο χρόνια, όμως προτίμησε να επιστρέψει στα καθιερωμένα γιατί, όσο η εταιρεία μεγάλωνε, τόσο πιο δύσκολο ήταν να βελτιωθούν οι υπηρεσίες που προσέφερε χωρίς κάποιο «αφεντικό».