Ο Renzo Piano επικεφαλής για την ανοικοδόμηση των ιταλικών πόλεων που καταστράφηκαν από το σεισμό

AMATRICE , ITALY AUGUST 30: Firefighters continue removing rubble near the bell tower in Amatrice,  central Italy on August 30, 2016 Italy. Italy was struck by a powerful, 6.2-magnitude earthquake in the night of August 24, 2016, which has killed at least 293 people and devastated dozens of houses in the Lazio village of Pescara del Tronto, Accumoli and Amatrice. (Photo by Stefano Montesi/Corbis via Getty Images)
AMATRICE , ITALY AUGUST 30: Firefighters continue removing rubble near the bell tower in Amatrice, central Italy on August 30, 2016 Italy. Italy was struck by a powerful, 6.2-magnitude earthquake in the night of August 24, 2016, which has killed at least 293 people and devastated dozens of houses in the Lazio village of Pescara del Tronto, Accumoli and Amatrice. (Photo by Stefano Montesi/Corbis via Getty Images)

Ο διάσημος αρχιτέκτονας Renzo Piano, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το σχεδιασμό του ΚΠΙΣΝ, δέχθηκε το κάλεσμα του Ιταλού Πρωθυπουργού Matteo Renzi για να ηγηθεί της διαδικασίας ανοικοδόμησης των κεντρικών πόλεων που υπέστησαν τεράστιες καταστροφές από τον σεισμό των 6.2 Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα την περασμένη εβδομάδα και στοίχισε της ζωές περισσότερων από 290 κατοίκων.

Ο Renzi ανακοίνωσε τη Δευτέρα ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την ανάκαμψη των περιοχών και την πρόληψη μελλοντικών κινδύνων. Προηγουμένως είχε συναντηθεί με τον Piano για να συζητήσουν στρατηγικές για τη στέγαση των περισσότερων από 3.000 άστεγων επιζώντων καθώς και για τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν για την αποκατάσταση των ιστορικών πόλεων ούτως ώστε να μετριάσουν το ρίσκο των ζημιών που θα προκληθούν από μελλοντικές σεισμικές δραστηριότητες.

«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, κατεπειγόντως μάλιστα», είπε ο Piano σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη Guardian. «Πρέπει να εισαχθούν αντισεισμικές προϋποθέσεις στους νόμους της χώρας για να κάνουμε τα σπίτια μας ασφαλή, ακριβώς όπως είναι υποχρεωτικό για τα αυτοκίνητα να έχουν φρένα που λειτουργούν».

Το σχέδιο ανάκαμψης των Piano και Rezni θα αποτελείται από αρκετά στάδια: μέσα στους επόμενους έξι μήνες, η ιταλική κυβέρνηση θα μεταφέρει τους εκτοπισμένους κατοίκους από τις 58 κατασκηνώσεις και τα προσωρινά καταφύγια στα οποία μένουν τώρα, σε ξύλινες καλύβες «σε στυλ σαλέ» που θα έχουν στηθεί κοντά στα κατεστραμμένα σπίτια τους και όπου θα μπορούν να μείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μετά την μετεγκατάσταση των κατοίκων, θα ξεκινήσει η διαδικασία ανοικοδόμησης των πόλεων.

«Η ανοικοδόμηση θα πρέπει να συντονιστεί με τον πιο έξυπνο και γρήγορο τρόπο», δήλωσε ο Renzi. «Είναι σημαντικό να γίνει γρήγορα αλλά ακόμα πιο σημαντικό να γίνει καλά και κυρίως με τη συμμετοχή των πληγέντων».

Με την εμπειρία που έχει από τη συνεργασία του με τη UNESCO για την αποκατάσταση πληγέντων οικισμών και την πρόληψη καταστροφών, το περιεκτικό σχέδιο του Piano καλεί για αυστηρότερους αντισεισμικούς κανονισμούς καθώς και για ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της αρχιτεκτονικής της περιοχής. Ολόκληρη η στρατηγική του αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή σε περίπου 50 χρόνια από σήμερα.

«Μιλάμε για την κορυφογραμμή των Απεννίνων, τη ραχοκοκκαλιά της Ιταλίας από τον Βορρά προς το Νότο, μια επιχείρηση που προβλέπεται να κρατήσει πάνω από 50 χρόνια και δύο γενιές», είπε ο αρχιτέκτονας. «Μιλάμε για εκατομμύρια κτίρια, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο αν εργαζόμαστε από γενιά σε γενιά».