Ποιοί είναι και τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα οι 4 τέσσερις νέοι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών

Ποιοί είναι και τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα οι 4 τέσσερις νέοι μιντιάρχες που εξασφάλισαν τηλεοπτική άδεια
Silhouettes of business people standing in front of the screen with different content.
Silhouettes of business people standing in front of the screen with different content.
Drazen Lovric via Getty Images

Με την ολοκλήρωση της δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, αλλάζει το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα ενώ στο «κλαμπ» των ισχυρών μιντιαρχών μπαίνουν εκτός από τους «παλιούς», Γιάννη Αλαφούζο και Θοδωρή Κυριακού, οι Βαγγέλης Μαρινάκης και Χρήστος Καλογρίτσας οι οποίοι πλέον είναι οι κάτοχοι των σχετικών αδειών, έναντι ιδιαίτερα υψηλού τιμήματος.

  • Ιωάννης Καλογρίτσας

Ο πατέρας, Χρήστος Καλογρίτσας «προέρχεται» από τον κατασκευαστικό κλάδο και είναι εργολάβος από την Καρδίτσα που διατηρούσε πάντα στενές σχέσεις με τον χώρο της Αριστεράς και παλαιότερα, κυρίως του ΚΚΕ αν και φροντίζει να διατηρεί στενές σχέσεις με εκπροσώπους όλων των κομμάτων.

Ασχολήθηκε με τα δημόσια έργα και κατάφερε σταδιακά να καθιερωθεί στο χώρο. Ο ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής Τοξότης καθιερώθηκε ως εργολάβος μέσω της κατασκευαστικής εταιρείας του υπουργείου Δικαιοσύνης Θέμις (του είχε ανατεθεί η ανέγερση του νέου Εφετείου της Αθήνας στον ανεκμετάλλευτο χώρο πίσω από τον Αρειο Πάγο). Έχει εξαγοράσει στο παρελθόν πολλές μικρές τεχνικές εταιρείες και σήμερα δραστηριοποιείται σε αρκετούς τομείς, από τους οδικούς άξονες έως την αποκατάσταση χωματερών. Ο γιος του Ιωάννης ακολούθησε τα βήματά του.

  • Θοδωρής Κυριακού

Γιος του εφοπλιστή Μίνωα Κυριακού, ενός από τους πρώτες κατόχους ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού στην Ελλάδα, του ΑΝΤ1. Ο Ομιλος ΑΝΤ1 έχει παραγάγει πάνω από 220 τηλεοπτικές σειρές και περισσότερες από 150.000 ώρες τηλεοπτικών προγραμμάτων, απασχολεί περί τα 2.500 άτομα και εκτός της Ελλάδας έχει τηλεοπτικά κανάλια σε Σερβία, Κύπρο, Σλοβενία, Μαυροβούνιο και Ρουμανία.

Ο Ομιλος Κυριακού δραστηριοποιείται σε 12 κλάδους και σε 14 χώρες, σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία και Ασία. Ο δε Μ.Κυριακού είναι γόνος οικογένειας εφοπλιστών με την οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση να ιδρύεται το 1852. Ο Μίνωας Κυριακού δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της ναυτιλίας από μικρή ηλικία, ίδρυσε την Athenian Tankers Inc και δύο εταιρείες Εμπορίου Πετρελαιοειδών, την Bacoil Internationalκαι την Athenian Oil Trading Inc., οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο της εμπορίας προϊόντων πετρελαίου. Στα τέλη της δεκαετίας του '80 δραστηριοποιήθηκε στον χώρο των ΜΜΕ με την ίδρυση του ραδιοφωνικού σταθμού ANT1 FM 97.2 που σήμερα ονομάζεται Easy 97.2 και ακολούθησε η ίδρυση του τηλεοπτικού σταθμού.

  • Βαγγέλης Μαρινάκης

Είναι πρόεδρος και ιδρυτής της Capital Maritime & Trading Corp. Διετέλεσε από το Μάρτιο του 2007 έως το Δεκέμβριο του 2014 πρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρίας Capital Product Partners LP, οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονται στο αμερικανικό χρηματιστήριο (Nasdaq:CPLP). Aπό το Μάρτιο του 2010 Διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Crude Carriers Corp., εταιρίας συνδεδεμένης με την Capital Maritime, οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονταν στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υορκης (NYSE:CRU) έως τη συγχώνευσή της με την Capital Product Partners L.P. το Σεπτέμβριο του 2011.[Πέραν και άλλων στη ναυτιλία, σημαντικές επενδύσεις διαθέτει ακόμα στους κλάδους ενέργειας και real estate. Είναι ένας από τους ισχυρότερους εφοπλιστές παγκοσμίως. Η βρετανική έκδοση Lloyd's List "Power 100" σχετικά με τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας, τον κατέταξε το 2015 στην 65η θέση, το 2014 στην 67η θέση, το 2013 στην 73η θέση και το 2012 στην 84η θέση. Το 2014 ο Μαρινάκης εξελέγη πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά. Το 2010 ανέλαβε τον Ολυμπιακό.

  • Γιάννης Αλαφούζος

Είναι γιος του επιχειρηματία και εκδότη της εφημερίδας «Καθημερινή», Αριστείδη Αλαφούζου και ο ίδιος είναι πρόεδρος του ομίλου επιχειρήσεων ΣΚΑΙ (τηλεοπτικός σταθμός και τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί Σκάι 103, Μελωδία και Sport FM 94,6).

Τον Μάιο του 2012, ίδρυσε μαζί με παράγοντες και φίλους του συλλόγου την Παναθηναϊκή Συμμαχία η οποία και πήρε το πλειοψηφικό πακέτο του αθλητικού σωματείου στο ποδόσφαιρο. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου έγινε πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Πρόσφατα, με απόφαση του Κέντρο Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), δεσμεύτηκε η κινητή και ακίνητη περιουσία του επιχειρηματία Γιάννη Αλαφούζου. Αιτία ήταν το γεγονός ότι όταν κλήθηκε να τεκμηριώσει το πόθεν έσχες του δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει – σε πρώτη φάση- περί τα 50 εκατ. ευρώ για τις χρήσεις από το 2000 ως το 2012.

Δημοφιλή