Το FBI δημοσιεύει νέα στοιχεία για τα e-mail της Κλίντον

Το FBI δημοσιεύει νέα στοιχεία για τα e-mail της Κλίντον
Democratic presidential nominee Hillary Clinton addresses the National Convention of the American Legion in Cincinnati, Ohio, U.S., August 31, 2016. REUTERS/Bryan Woolston
Democratic presidential nominee Hillary Clinton addresses the National Convention of the American Legion in Cincinnati, Ohio, U.S., August 31, 2016. REUTERS/Bryan Woolston
Bryan Woolston / Reuters

Τον Ιούλιο, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών των ΗΠΑ ολοκλήρωσε μια έρευνα διάρκειας ενός έτους για να διαπιστωθεί κατά πόσο η Κλίντον διακινδύνευσε την διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών που αφορούσαν στις διεθνείς αμερικανικές πολιτικές το διάστημα που η ίδια ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι η πολιτικός χρησιμοποιούσε συστηματικά τον προσωπικό της λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να αποστείλει ευαίσθητες κρατικές πληροφορίες, γεγονός που προκάλεσε τεράστιο πλήγμα στην δημοτικότητά της. Το FBI είχε όμως ανακοινώσει ότι δεν θα ζητούσε την επέμβαση της δικαιοσύνης, καθώς δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι η τότε υπουργός Εξωτερικών γνώριζε ότι έθετε σε κίνδυνο την μυστικότητα των επικοινωνιών της.

Η ίδια η Κλίντον επέμεινε ότι δεν της είχαν διευκρινίσει ότι απαγορεύεται να χρησιμοποιεί το προσωπικό της e-mail και τόνισε ότι χειριζόταν κάθε πληροφορία με μεγάλη σοβαρότητα. Την ίδια στιγμή, η WikiLeaks διέρρευσε χιλιάδες «ευαίσθητα» μηνύματα από τον λογαριασμό της.

Τώρα, μετά το πέρας των Εθνικών Συνεδρίων, το FBI προχώρησε στην δημοσίευση εγγράφων που ρίχνουν μεγαλύτερο φως στην υπόθεση. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, υπήρχαν ενδείξεις ότι «τρίτοι» είχαν προσπαθήσει να εισβάλουν στον προσωπικό της λογαριασμό, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται εάν τα κατάφεραν ή όχι. Αντιθέτως, χάκερς είχαν αποκτήσει πρόσβαση στους λογαριασμούς ανθρώπων που επικοινωνούσαν μαζί της. Ακόμα, η Κλίντον, σύμφωνα με τα στοιχεία, είχε χρησιμοποιήσει 13 τηλεφωνικές συσκευές κατά την διάρκεια της θητείας της, πολλά από τα οποία καταστράφηκαν.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι μια σημαντική νέα πληροφορία είναι ότι, παρόλο που η Κλίντον έχει επιμείνει ότι δεν έκανε εσκεμμένα το λάθος να χρησιμοποιήσει τον προσωπικό της λογαριασμό, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Colin Powell φέρεται να την είχε συμβουλεύσει να προσέχει με την χρήση του προσωπικού της λογαριασμού για να μην καταλήξουν τα μηνύματα να δημοσιευτούν για το αμερικανικό κοινό.

Δημοφιλή