ΔΙΕΘΝΕΣ
03/09/2016 07:49 EEST | Updated 03/09/2016 07:49 EEST

Πρωτοφανείς στο Ηλιακό Σύστημα εικόνες: Το διαστημόπλοιο Juno της NASA τράβηξε τις πρώτες φωτογραφίες του βορείου πόλου του Δία

NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

Το διαστημόπλοιο Juno της NASA απέστειλε τις πρώτες φωτογραφίες του βορείου πόλου του Δία που τραβήχτηκαν ποτέ.

Οι εν λόγω φωτογραφίες τραβήχτηκαν κατά το πρώτο πέρασμα του σκάφους από τον πλανήτη με τα όργανά του ενεργά, και δείχνουν «συστήματα» καταιγίδων και καιρική δραστηριότητα άνευ προηγουμένου, που δεν έχουν εντοπιστεί σε κανέναν άλλον από τους αέριους γίγαντες του Ηλιακού Συστήματος.

Το Juno (Ήρα) πραγματοποίησε το πρώτο από 36 περάσματα σε τροχιά στις 27 Αυγούστου, όταν το διαστημόπλοιο βρέθηκε σε απόσταση 4.200 χλμ πάνω από τα νέφη του Δία. Το κατέβασμα των 6 ΜΒ δεδομένων που περισυλλέγησαν κατά την πτήση διαρκείας έξι ωρών πάνω από τον βόρειο πόλο, φτάνοντας μέχρι κάτω από τον νότιο πόλο, διήρκεσε μιάμιση ημέρα. Αν και η ανάλυση των πρώτων δεδομένων είναι ακόμα σε εξέλιξη, ήδη έχουν γίνει σημαντικές ανακαλύψεις.

«Έχουμε την πρώτη ματιά του βορείου πόλου του Δία, και δεν μοιάζει και οτιδήποτε άλλο έχουμε δει ή φανταστεί στο παρελθόν» λέει ο Σκοτ Μπόλτον, επικεφαλής ερευνητής του Juno. «Είναι πιο μπλε εκεί από ό,τι σε άλλα σημεία του πλανήτη, και υπάρχουν πολλές καταιγίδες...η εικόνα αυτή δεν θυμίζει και πολύ Δία. Βλέπουμε ενδείξεις πως τα σύννεφα έχουν σκιές, πιθανώς υποδεικνύοντας ότι τα σύννεφα βρίσκονται σε μεγαλύτερο ύψος σε σχέση με άλλα χαρακτηριστικά».

Ακόμη, όπως προσθέτει, «ο Κρόνος έχει ένα εξάγωνο στον βόρειο πόλο. Δεν υπάρχει τίποτα στον Δία που να παραπέμπει σε αυτό. Ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος είναι πραγματικά μοναδικός. Έχουμε ακόμα 36 περάσματα για να μελετήσουμε πόσο μοναδικός είναι πραγματικά».

Sponsored Post