ΔΙΕΘΝΕΣ
05/09/2016 04:03 EEST | Updated 05/09/2016 05:24 EEST

Νέα εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα

Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS
Φωτογραφία αρχείου

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα τρεις βαλλιστικούς πυραύλους με τροχιά πτήσης προς τα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας στη Νότια Κορέα.

Οι εκτοξεύσεις των πυραύλων έγιναν από περιοχή που βρίσκεται στα νότια, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Οι εκτοξεύσεις έγιναν λίγο μετά το μεσημέρι, τοπική ώρα.

Σύμφωνα με το στρατό της Νότιας Κορέας οι τρεις βαλλιστικοί πύραυλοι ήταν μεσαίας ακτίνας δράσης τύπου Rodong, ενώ με την πτήση τους, κάλυψαν απόσταση περίπου 1.000 χλμ.

Τουλάχιστον ένας από τους πυραύλους κατέπεσε εντός της ζώνης εναέριας επιτήρησης της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τηλεφωνική δήλωση Νοτιοκορεάτη στρατιωτικού αξιωματούχου.

Οι εκτοξεύσεις ερμηνεύονται ως επίδειξη ισχύος έναντι των ηγετών που συμμετέχουν στη διάσκεψη των χωρών-μελών της ομάδας G20, που πραγματοποιείται στην Κίνα, σύμφωνα με την εκτίμηση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Νότιας Κορέας, που εξέδωσε ανακοίνωση στη Σεούλ.

Το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας, επιβεβαίωσε την εκτόξευση των πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, με τροχιά πτήσης προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Τόσο αξιωματούχοι της κυβέρνησης, του στρατού, όσο και του υπουργείου των Εξωτερικών στο Τόκιο, δηλώνουν ότι συλλέγουν περισσότερα στοιχεία για τις εκτοξεύσεις.

Το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας, εκτιμά ότι οι εκτοξεύσεις έγιναν γύρω στις 12:14 μ.μ., τοπική ώρα από τοποθεσία που βρίσκεται κοντά στην ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε και η πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν-χιε συμφώνησαν σήμερα να συνεργαστούν στενά, μετά τη σημερινή εκτόξευση τριών βαλλιστικών πυραύλων που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης στο Τόκιο. Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη συνεργασία τους, στη διάρκεια συνάντησης τους, στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης των κρατών-μελών της G20, που πραγματοποιείται στην Κίνα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)