Τα λάθη της κυβέρνησης Καραμανλή, οι μύθοι που καθηλώνουν την Ελλάδα και το βιβλίο του Παπακωνσταντίνου σε μια ανάλυση των FT

Τα λάθη της κυβέρνησης Καραμανλή, οι μύθοι που καθηλώνουν την Ελλάδα και το βιβλίο του Παπακωνσταντίνου σε μια ανάλυση των FT
Greek Finance Minister Giorgos Papakonstantinou looks on at the EU finance ministers meeting in Brussels, Tuesday, March 16, 2010. Finance ministers of the 27 EU nations review Greek austerity measures and other financial regulations reform to ease the financial crisis. (AP Photo/Yves Logghe)
Greek Finance Minister Giorgos Papakonstantinou looks on at the EU finance ministers meeting in Brussels, Tuesday, March 16, 2010. Finance ministers of the 27 EU nations review Greek austerity measures and other financial regulations reform to ease the financial crisis. (AP Photo/Yves Logghe)
ASSOCIATED PRESS

Στα αγγλικά θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Game Over και ο Peter Spiegel γράφει γι' αυτό σ΄ένα εκτενές άρθρο στους Financial Times (FT).

«Για δύο χρόνια, ο σπουδαγμένος σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο οικονομολόγος, θα βρισκόταν στο επίκεντρο του πιο high profile ελληνικού πολιτικού σόου της γενιάς του. Εν τέλει, το ειδικό δικαστήριο θα τον απαλλάξει από όλες τις κατηγορίες πλην ενός πλημμελήματος, αφού η έρευνα απέδειξε ότι το αλλοιωμένο στικάκι USB, δεν ήταν αυτό που έδωσε στις ελληνικές οικονομικές Αρχές. Ωστόσο η δίκη η οποία τέλειωσε πέρυσι, είναι δυστυχώς επίκαιρη ακόμη» γράφει.

Το Game Over, οι σημειώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου για τα έξι χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, έγινε μπεστ σέλερ, συνεχίζει ο Peter Spiegel και αναφερόμενος στην αγγλική έκδοση του βιβλίου σχολιάζει πως δεν θα μπορούσε να γίνει σε καλύτερη χρονική περίοδο: «Η Αθήνα και πάλι σέρνεται στην επικείμενη δίκη μιας πολιτικής φιγούρας η οποία κατηγορείται ότι έσυρε την χώρα στο ολέθριο πακέτο διάσωσης από την Ευρωζώνη. Τώρα, στο εδώλιο βρίσκεται ο Ανδρέας Γεωργίου, πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ τον οποίον προσέλαβε ο Παπακωνσταντίνου το 2010, για να δημιουργήσει ένα στατιστικό πρακτορείο, ως ένα τμήμα μιας προσπάθειας να φέρει πειθαρχία στα κυβερνητικά βιβλία».

Επίσης στο δημοσίευμα τονίζεται πως η υπόθεση του Γεωργίου και η δίκη του Παπακωνσταντίνου, καθώς και το υπόλοιπο του ανάρπαστα συναρπαστικού βιβλίου «αποκαλύπτουν ένα από τα πιο ύπουλα υπόγεια ρεύματα της ελληνικής κρίσης: Την κλίση που έχει η χώρα στο να βρίσκει αποδιοπομπαίους τράγους. Η τριάδα των κατηγοριών ελάχιστα έχει αλλάξει: Το ΔΝΤ, το Βερολίνο και η κεντροαριστερή κυβέρνηση Παπανδρέου, είναι υπεύθυνοι για την επιβολή ενός αντιδημοκρατικού και άδικου προγράμματος διάσωσης, σε μια ανυποψίαστη χώρα».

«Όπως σε όλες τις αυτο-απαλλακτικές αφηγήσεις, υπάρχουν στοιχεία αλήθειες σε αυτό. Οι Έλληνες δεν είναι οι μόνοι που καταδικάζουν την Γερμανία για την ανυποχώρητη επιμονή της πως η Αθήνα πρέπει να κόψει τον δρόμο προς την ευμάρεια» συνεχίζει ο Peter Spiegel.

Επιπλέον στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «περιέργως, αυτοί που είναι περισσότερο υπεύθυνοι -η κεντροδεξιά κυβέρνηση που προηγείτο του κ. Παπανδρέου και δημιούργησε τα καταστροφικά ελλείμματα, τον πελατειακό δημόσιο τομέα που συνεχίζει να απομυζεί το χρήμα των φορολογούμενων και μια πολιτική κουλτούρα που δέχεται τη φοροδιαφυγή - δεν αναφέρονται σχεδόν ποτέ στον πολιτικό διάλογο».

Ο Peter Spiegel αναφέρεται και στην πολιτική του κ. Παπακωνσταντίνου να βάλει τη χώρα στο μνημόνιο και σημειώνει πως ο πρώην υπουργός δεν μπορεί να καταλάβει γιατί πρέπει να σηκώσει τόση κατηγορία στους ώμους του.

Για τον Παπακωνσταντίνουν δεν υπήρχε εναλλακτική, λέει ο Βρετανός δημοσιογράφος σχολιάζοντας πως τα ταμεία ήταν άδεια και οι μόνοι που μπορούσαν να παράσχουν χρήματα ήταν οι δανειστές. «Το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να βρει την καλύτερη δυνατή σωτηρία. Όμως πολλοί από τους διαδόχους του θα ισχυριστούν το αντίθετο, μερικοί με ολέθρια αποτελέσματα, όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης που σχεδόν έβγαλε την χώρα από το ευρώ με την διοίκηση του. Ακόμη πάντως, είναι ο μύθος στην Ελλάδα πως με κάποιον τρόπο μπορούσε να αποφευχθεί η ημέρα της κρίσης. Το ευπώλητο βιβλίο του Παπακωνσταντίνου κάνει αυτό τον μύθο ξεκάθαρο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ίδιο θα κάνει και η δίκη του κ. Γεωργίου».

Δημοφιλή