Γερμανία: Εκλογές στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Προμερανία: H επόμενη ημέρα

Γερμανία: Εκλογές στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Προμερανία: H επόμενη ημέρα
(Photo by Axel Schmidt/Getty Images)
(Photo by Axel Schmidt/Getty Images)
Axel Schmidt via Getty Images

Oι Σοσιαλδημοκράτες δεν αποκλείουν τον σχηματισμό κυβέρνησης ούτε με τους Χριστιανοδημοκράτες, ούτε με την Αριστερά μετά τις χθεσινές εκλογές στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία της βορειοανατολικής Γερμανίας. H Αριστερά δηλώνει πρόθυμη να συγκυβερνήσει με τον πολύ δημοφιλή σοσιαλαδημοκράτη Ερβιν Ζέλινγκ. Ολα τα κόμματα αποκλείουν πάντως συνεργασία με το δεύτερο (ακροδεξιό, λαϊκιστικό, ξενοφοβικό, αντιευρωπαϊκό) κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD). Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση της Βαυαρίας επικρίνει την πολιτική της Μέρκελ στο προσφυγικό, την οποία θεωρεί αιτία της ήττας του κόμματος και την καλεί σε αλλαγή πορείας. Ολες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι αυτό ήταν η κύρια αιτία για την ταπεινωτική ήττα την οποία υπέστη το κόμμα της Αγγελα Μερκελ, αφού όχι μόνο έχασε ψήφους, αλλά ήρθε τρίτο μετά το AfD. Γράφουμε εδώ και σήμερα ιστορία στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία. Επιτέλους υπάρχει ξανά αντιπολίτευση στο τοπικό κοινοβούλιο, πετύχαμε γιατί απέτυχαν οι άλλοι, δηλώνουν οι Εναλλακτικοί.

Oι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ξεκινούν ως πρώτο κόμμα (30,6%), σύμφωνα με το προσωρινό επίσημο τελικό αποτέλεσμα, την αναζήτηση εταίρου για σχηματισμό κυβέρνησης. Πιθανός είναι ένας συνασπισμός με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), οι οποίοι έλαβαν μόνο 19%, είναι δηλαδή το τρίτο κόμμα, και την Αριστερά ( Die Linke), η οποία έλαβε 13,2%.

Και τα τρία αυτά κόμματα έχασαν ψήφους στις χτεσινές εκλογές, ενώ οι Πράσινοι (4,8%) έμειναν εκτός τοπικού κοινοβουλίου, όπως επίσης εκτός έμειναν το φιλελεύθερο (FDP) και το νεοναζιστικό κόμμα (ΝPD), τα οποία έλαβαν από 3%, καθώς δεν ξεπέρασαν το εκλογικό όριο του 5%. Η κατανομή των εδρών έχει ως εξής: SPD 26 έδρες, AfD 18, CDU 16, Aριστερά 11. Η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές έφτασε το 61,6%, δηλαδή ήταν κατά 10 % περίπου αυξημένη σε σχέση με το 2011.

Ο πρωθυπουργός Ερβιν Ζέλερινγκ (SPD) άφησε ανοικτό το θέμα της επιλογής κυβερνητικού εταίρου για την επόμενη πενταετία. Τίποτα δεν συνηγορεί κατά της συνέχισης της συγκυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες, αλλά έχει συγκυβερνήσει καλά και με την Αριστερά. Θέλει επομένως να μιλήσει με όλους του πιθανούς εταίρους, όπως δήλωσε. Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Αριστεράς Χέλμουτ Χόλτερ είπε στο δημόσιο τοπικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της βόρειας Γερμανίας NDR «Είμαι της γνώμης ότι η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) πρέπει να μείνει στην αντιπολίτευση».

Τη συνεργασία με τον μεγάλο νικητή των χθεσινών εκλογών, το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα Eναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο έλαβε 20,8%, την έχουν αποκλείσει όλα τα άλλα κόμματα. Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του AfD Λάιφ-Ερικ Χόλμ δήλωσε μάλιστα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος : «Γράφουμε εδώ και σήμερα ιστορία στο Μεκλεμβούγο-Δυτική Πομερανία. Επιτέλους υπάρχει ξανά αντιπολίτευση στο τοπικό κοινοβούλιο». Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, αντιπρόεδρος του AfD σε παγγερμανικό επίπεδο, είπε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (DLF) : «Δεν πρόκειται για επιτυχίες μας, αλλά για τις αποτυχίες των άλλων». Τα άλλα κόμματα θα μπορούσαν να μάθουν από το AfD να μην κάνουν πολιτική κατά της πλειοψηφίας του λαού πρόσθεσε και μίλησε για βαθιά δυσαρέσκεια των πολιτών ως προς την προσφυγική πολιτική της καγκελαρίου.

Ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ είπε στην εφημερίδα Die Welt: «Eίναι ιστορικό γεγονός όταν το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα είναι τρίτο κόμμα σε ένα αραιοκατοικημένο κρατίδιο και μάλιστα πίσω από το AfD».

O χριστιανοκοινωνιστής (CSU) υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ μιλώντας στην Bild κάλεσε σε αφύπνιση το αδελφό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα. Οι διαθέσεις των πολιτών δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν, γι΄αυτό χρειαζόμαστε αλλαγή πορείας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης». Ο Γενικός Γραμματέας του CSU Αντρέας Σόιερ διευκρίνισε στην εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel, ότι είναι αναγκαίο ένα ανώτατο όριο για τους πρόσφυγες, ταχύτερη επαναπροώθηση, καλύτερη ενσωμάτωση και διεύρυνση του αριθμού των ασφαλών χωρών.

Ο εκπρόσωπος του χριστιανοδημοκρτικού κόμματος για θέματα εσωτερικής πολιτικής Στέφαν Μάιερ σε δήλωσή του του στην γερμανική έκδοση του Huffington Post θεωρεί ότι κύρια αιτία για την ήττα του CDU είναι η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για την πολιτική της Ανγκελας Μέρκελ στο προσφυγικό.

Κατά τον αναλυτή του Ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Infratest Ρομπέρτο Χάινριχ «το AfD ελκύει ψηφοφόρους οι οποίοι είναι απογοητευμένοι, πολύ δυσαρεστημένοι, κυρίως από την πολιτική της κυβέρνησης για το προσφυγικό. Θέλγει όμως και πολίτες οι οποίοι είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί απέναντι σε διάφορα θέματα, όπως είναι η παγκοσμιοποίηση», όπως είπε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (DLF).

Σύμφωνα με ανάλυση του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου (ARD), τo SPD οφείλει στον πρωθυπουργό Ερβιν Ζέλινγκ το γεγονός ότι αναδεικνύεται για τέταρτη φορά πρώτο κόμμα στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία. Εάν μάλιστα οι ψηφοφόροι ψήφιζαν απ΄ευθείας πρωθυπουργό, τότε ο Ζέλινγκ θα έπαιρνε το 65% των φήφων, ενώ ο χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος Λόρεντς Καφιέ μόλις το 20%. Επίσης, τo 61% των πολιτών του κρατιδίου δήλωσε ικανοποιημένο από την κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Ζέλινγκ, ποσοστό δηλαδή μεγαλύτερο από ποτέ στο συγκεκριμένο κρατίδιο.

Η μεγάλη πλειοψηφία αξιολόγησε θετικά την δουλειά του SPD στη συγκυβέρνηση και αρνητικά αυτή του CDU. Εν τούτοις το 60% προτιμά τη συνέχιση της συγκυβέρνησης SPD και CDU από μια συγκυβένρηση Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς και Πρασίνων, την οποία θα προτιμούσε το 42%.

Το γεγονός ότι τα δύο συγκυβερνήσαντα κόμματα έχασαν παρά ταύτα το 10% των ψηφοφόρων τους οφείλεται στο προσφυγικό, κατά την ανάλυση του ARD. Το 85% του συνόλου των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ ενός αριθμητικού ορίου υποδοχής προσφύγων, ο ένας στους δύο πιστεύει ότι η κυβέρνηση κάνει περισσότερα για τους πρόσφυγες παρά για τους γερμανούς πολίτες. Τα δύο τρίτα έχουν τη γνώμη ότι θα αυξηθούν οι εισφορές λόγω των προσφύγων και θα αυξηθεί η επιρροή των ισλαμιστών στη Γερμανία. Ολα θέματα που φυσικά ωφέλησαν εκλογικά το AfD, το οποίο με τις θέσεις του κατάφερε να εισχωρήσει σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Τα υψηλότερα ποσοστά του πέτυχε σε ψηφοφόρους με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (28%), ενώ σε εκείνους με υψηλό έφτασε μόλις το 15%. Κάθε τέταρτος άντρας και κάθε έκτη γυναίκα ψήφισε επίσης AfD.

Το CDU έλαβε τις περισσότερες ψήφους από υπαλλήλους και ελεύθερους επαγγελματίες και τις λιγότερες μεταξύ των ανέργων και των εργατών.

H Aριστερά έλαβε το χειρότερο ποσοστό της στις τοπικές εκλογές του κρατιδίου και ιδίως έχασε άντρες ψηφοφόρους πάνω από 45 ετών, εργάτες και συνταξιούχους. Οι ψηφοφόροι που έχασε η Αριστερά κινήθηκαν κυρίως προς το AfD και δευτερευόντως προς το SPD, πρόκειται δε για ψήφους διαμαρτυρίας.

Οι Πράσινοι, αν και απολαμβάνουν της εκτίμησης των κατοίκων του κρατιδίου, οι οποίοι θα επιθυμούσαν μάλιστα και την συμμετοχή τους στην κυβέρνηση, δεν κατάφεραν να μπουν στο κοινοβούλιο. Μόνο στις ηλικίες κάτω των 25 πήραν διψήφιο ποσοστό, ενώ στις ηλικίες άνω των 60 μόλις 3%. Ο λόγος είναι ότι τα 2/3 των ερωτηθέντων θεωρούν ότι δεν ασχολούνται αρκετά με την οικονομία και τις θέσεις εργασίας και με τους πολίτες γενικότερα, όπως επίσης ότι δεν έχουν σαφές προφίλ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ)

Δημοφιλή