Αναξιοποίητη η συμφωνία επανεισδοχής στην Τουρκία λόγω χρονοβόρων διαδικασιών και ελλιπούς στήριξης από την ΕΕ

Αναξιοποίητη μένει η συμφωνία επανεισδοχής στην Τουρκία
Refugees leave a building of the Greek Asylum service in Athens, on Friday, August 19, 2016. Greece's coast guard rescued dozens of migrants Friday whose boat ran aground on a deserted islet off the coast of southwestern Greece, hundreds of miles from the usual entry point of migrants into the European Union nation. (AP Photo/Yorgos Karahalis)
Refugees leave a building of the Greek Asylum service in Athens, on Friday, August 19, 2016. Greece's coast guard rescued dozens of migrants Friday whose boat ran aground on a deserted islet off the coast of southwestern Greece, hundreds of miles from the usual entry point of migrants into the European Union nation. (AP Photo/Yorgos Karahalis)
ASSOCIATED PRESS

Αναξιοποίητη μένει σε μεγάλο βαθμό από την Ελλάδα η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, παρά τις σημαντικές προσπάθειες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ο λόγος είναι ότι η διαδικασία επιστροφής προσφύγων και μεταναστών στη γειτονική χώρα «κολλάει» στα αιτήματα ασύλου. Χιλιάδες αιτήματα εκκρεμούν με αποτέλεσμα η χώρα μας να μη μπορεί να εκμεταλλευτεί τη διαδικασία επανεισδοχής, στο πλαίσιο της συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας. Έτσι, παρότι στα νησιά του Αιγαίου εισέρχονται ακόμα και σήμερα εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, εκείνοι που επιστρέφουν στην Τουρκία είναι ελάχιστοι, αφού δεν μπορεί να κινηθεί η διαδικασία επανεισδοχής πριν τελεσιδικήσουν τα αιτήματα ασύλου.

Στοιχεία που φέρνει στο φως η Huff Post Greece, αποδεικνύουν το γεγονός αυτό. Από τον περασμένο Μάρτιο -όταν ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας- μέχρι σήμερα έχουν επιστραφεί από την Ελλάδα στη γειτονική χώρα μόλις 480 άτομα, ενώ τα αιτήματα επιστροφής είναι 14.000. Μέσα σε διάστημα δηλαδή έξι μηνών γύρισε στη Τουρκία ο ίδιος αριθμός ανθρώπων που με τους ρυθμούς των σημερινών ροών φτάνουν στη χώρα μας σε διάστημα τεσσάρων ημερών.

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εντοπίζουν το πρόβλημα στις αργόσυρτες διαδικασίες ασύλου, για τις οποίες ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν στηρίζει όσο θα έπρεπε στο θέμα αυτό την Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι ότι η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό δήλωσε πρόσφατα ότι «η στήριξη σε ανθρώπινο δυναμικό που παρέχει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Στήριξης Ασύλου (EASO) στα νησιά του Αιγαίου είναι χαμηλότερη των αναγκών της Ελλάδας». Η EASO έχει στείλει μέχρι στιγμής στη χώρα μας 54 εμπειρογνώμονες για θέματα ασύλου, 48 διερμηνείς και επιπλέον 16 άτομα από δικό της προσωπικό.

Μόνο στα νησιά του Αιγαίου εκκρεμούν περίπου 11.000 αιτήματα ασύλου, εκ των οποίων τα 4.000 βρίσκονται σε καλό δρόμο για να τελεσιδικήσουν. Χαρακτηριστικό των αργών ρυθμών είναι ότι μέσα στο μήνα Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα εξεταστούν περίπου 100 αιτήματα ασύλου.

«Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει ο μηχανισμός, προκειμένου τα αιτήματα που λαμβάνουμε από μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά να κρίνονται γρήγορα. Με τον τρόπο αυτό θα ελαφρύναμε τις επιβαρυμένες περιοχές. Οι επιτροπές, ωστόσο, είναι ελάχιστες και έχουν να διαχειριστούν τεράστιο όγκο δουλειάς. Αυτό μπλοκάρει το έργο της ΕΛ.ΑΣ. Υπάρχουν και πολλά αιτήματα ασύλου που φτάνουν στο δεύτερο βαθμό και οι επιτροπές κρίνουν ότι πρέπει να τα ξαναγυρίσουν στον πρώτο βαθμό για να κριθούν ξανά επί της ουσίας. Αυτό καθυστερεί ακόμα περισσότερο τη διαδικασία», εξηγεί αρμόδια πηγή.

Δημοφιλή