Γερμανοί πολιτικοί εκτιμούν πως μετά την ήττα στις τοπικές εκλογές, οι μέρες της Μέρκελ στην εξουσία είναι μετρημένες

Γερμανοί πολιτικοί εκτιμούν πως το τέλος της εξουσίας της Μέρκελ πλησιάζει
German Chancellor Angela Merkel gestures during a meeting of the lower house of parliament Bundestag on 2017 budget in Berlin, Germany, September 6, 2016. REUTERS/Stefanie Loos TPX IMAGES OF THE DAY
German Chancellor Angela Merkel gestures during a meeting of the lower house of parliament Bundestag on 2017 budget in Berlin, Germany, September 6, 2016. REUTERS/Stefanie Loos TPX IMAGES OF THE DAY
Stefanie Loos / Reuters

Ηγέτες της συντηρητικής και κεντροαριστερής παράταξης της Γερμανίας εντείνουν την κριτική της κατά της Άγκελας Μέρκελ μετά την ήττα του Χριστιανοδρημοκρατικού Κόμματος από τους Σοσιαλδημοκράτες αλλά και την ανάδειξη του ξενοφοβικού AFD σε δεύτερο κόμμα και μάλιστα στο κρατίδιο – γενέτηρα της Καγκελαρίου, Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία.

«Η Μέρκελ έχει φτάσει στο απόγειο της» σχολίασε στο Spiegel ο Ralf Stegner, αναπληρωτής πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών που είναι και κυβερνητικός εταίρος της Καγκελαρίου.

Σημειώνεται πως η ήττα που υπέστη το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, είναι από τις μεγαλύτερες της Μεταπολεμικής Περιόδου ενώ σύμφωνα με τον Stregner ίσως μετά από αυτήν την ιδιαίτερα αρνητική επίδοση, η Μέρκελ να αναγκαστεί να υποχωρήσει και να μην είναι υποψήφια ξανά για την Καγκελαρία αλλά να παραιτηθεί υπέρ του Horst Seehofer, τον επικεφαλής αδελφού κόμματος της Βαυβαρίας (CSU).

«Ιστορικά, το CDU ήταν ανέκαθεν ανελέητο με τους Καγκελάριους, όταν τα μέλη του εκτιμούσαν πως υπάρχει κίνδυνος απώλειας σημαντικού αριθμού βουλευτικών εδρών», σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί, πως όπως αναφέρει το Politico, ο Seehofer έσπευσε να ρίξει το φταίξιμο για την ήττα στην Άγκελα Μέρκελ δηλώνοντας μάλιστα στη Süddeutsche Zeitung πως οι «επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις του για αλλαγή πορείας» εν όψει των εκλογών, αγνοήθηκαν και έτσι το κόμμα οδηγήθηκε στο τελευταίο καταστροφικό αποτέλεσμα. Τόνισε δε πως η πολιτική που ακολουθεί στο προσφυγικό- και με την οποία διαφωνούν πολλοί στο εσωτερικό του κόμματος- είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου αφού «τα προβλήματα είναι πολύ πιο βαθιά».

Σημειώνεται πως η Μέρκελ ανέλαβε την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα λέγοντας: «Εγώ είμαι η αρχηγός του κόμματος και καγκελάριος... και φυσικά, είμαι επίσης υπεύθυνη» αλλά επέμεινε πως η επιλογή της να δεχτεί η Γερμανία περισσότερο από 1εκατ. πρόσφυγες ήταν ορθή.

Δημοφιλή