Η περιπέτεια του Alan και της Gyan. Δύο αδέλφια, πρόσφυγες με αναπηρία που δραπεύτευσαν από τη Συρία του Ισλαμικού Κράτους

Η περιπέτεια του Alan και της Gyan, δύο αδελφών με αναπηρία που δραπεύτευσαν από τη Συρία του Ισλαμικού Κράτους

Τα τελευταία δύο χρόνια που η προσφυγική κρίση βρίσκεται στο ζενίθ της και η Ελλάδα έχει γίνει μάρτυρας της απελπισμένης προσπάθειας χιλιάδων Σύριων να βρουν καταφύγιο στην «ασφαλή» Δύση, έχουμε διαβάσει ή ακούσει, δεκάδες ή και εκατοντάδες πια ανθρώπινες ιστορίες. Που μας έκαναν να δακρύσουμε ή και να νιώσουμε πως πλημμυρίζουμε από οργή για όλα όσα συμβαίνουν κυριολεκτικά έξω από την πόρτα των σπιτιών μας.

Κάθε ιστορία μπορεί συχνά να φαίνεται πως μοιάζει με όλες τις άλλες...Κοινή χώρα προέλευσης, ίδιοι φόβοι, ανάλογες αγωνίες και κίνδυνοι. Και φυσικά ίδια, λίγο-πολύ όνειρα. Κι όμως το κάθε ταξίδι και ο κάθε ταξιδιώτης είναι μια διαφορετική περίπτωση. Μια άλλη ζωή, μια άλλη περιπέτεια.

Μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση, εκτός από τα παιδιά και τους ηλικιωμένους που κερδίζουν τα βλέμματα και τη συμπάθεια, είναι τα άτομα με αναπηρίες που δεν μπορεί παρά τα θαυμάσει κανείς για θάρρος, το σθένος, το πείσμα και την αγάπη τους για τη ζωή.

Μια τέτοια ιστορία, για ένα τέτοιο ταξίδι δύο νέων ανθρώπων με αναπηρία είναι και αυτή που φέρνει στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία ανήμερα της έναρξης των Παραπολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, που με λίγα λόγια και μέσα από μερικές φωτογραφίες αναδεικνύει όλες τις δυσκολίες, τις προκλήσεις και τις ιδιαιτερότητες του ταξιδιού ενός πρόσφυγα με κινητικά προβλήματα αλλά και πως σήμερα διδάσκει σε παιδιά αγγλικά, στον καταυλισμό στη Ριτσώνα...

Πρωταγωνιστές σε αυτή την περιπέτεια ζωής είναι ο Alan Mohammad, 30 ετών και η 28χρονη αδελφή του Gyan, που θέλωντας να ξεφύγουν από το Ισλαμικό Κράτος εγκατέλειψαν τη Συρία και κατάφεραν, μέσα από δυσκολίες που συχνά φάνταζαν ανυπέρβλητες, να φθάσουν σε έναν καταυλισμό προσφύγων στην Ελλάδα.

Τα δύο αδέλφια γεννήθηκαν με μυική δυστροφία. Όταν οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους άρχισαν να κερδίζουν έδαφος στη Βόρεια Συρία αποφάσισαν να δραπετεύσουν. Τρεις φορές επιχείρησαν να διασχίσουν τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας αλλά η τουρκική αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον τους. Πίσω όμως δεν μπορούσαν να γυρίσουν. Εξάλλου είναι γνωστή η αντιμετώπιση ατόμων με αναπηρίες από το Ισλαμικό Κράτος.

Τελικά επέλεξαν να διασχίσουν τα σύνορα Συρίας – Ιράκ και όταν το Ισλαμικό Κράτος επεκτάθηκε στα ιρακινά εδάφη, διέσχισαν τα βουνά και πέρασαν στην Τουρκία δεμένοι πάνω σε άλογα. Η μητέρα, και τα άλλα δύο αδέρφια τους, τους ακολουθούσαν, σπρώχνοντας τις αναπηρικές καρέκλες τους.

Στην Τουρκία, πλήρωσαν διακινητές για να εξασφαλίσουν θέσεις σε μια βάρκα που είχαν επιβιβαστεί πολλοί περισσότεροι επιβάτες από το επιτρεπτό για την ασφάλεια τους όριο. Μετά από ένα τρομακτικό ταξίδι κατάφεραν να φθάσουν στη Χίο και από εκεί μεταφέρθηκαν στη Ριτσώνα και στον καταυλισμό προσφύγων όπου και παραμένουν υπό «άθλιες», όπως τονίζεται συνθήκες.

Το ίδιο ταξίδι, υπό ανάλογες συνθήκες έκαναν και εκατοντάδες ή ίσως και χιλιάδες άτομα με αναπηρίες.

Πρόσφυγες με αναπηρία

Δημοφιλή