ΔΙΕΘΝΕΣ
08/09/2016 10:15 EEST | Updated 08/09/2016 10:19 EEST

Καλοκαίρι για όλο το έτος στην Τουρκία, αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο

The sun sets over the Ottoman-era Suleymaniye mosque in Istanbul January 8, 2014. REUTERS/Murad Sezer (TURKEY - Tags: ENVIRONMENT RELIGION)
Murad Sezer / Reuters
The sun sets over the Ottoman-era Suleymaniye mosque in Istanbul January 8, 2014. REUTERS/Murad Sezer (TURKEY - Tags: ENVIRONMENT RELIGION)

Η Τουρκία αποφάσισε να διατηρήσει καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους τη θερινή ώρα, η οποία θα έπαυε να ισχύει στα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου οι πολίτες να "επωφεληθούν περισσότερο από την ηλιοφάνεια".

Η απόφαση ελήφθη από το υπουργείο Ενέργειας, επικυρώθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Οι δείκτες του ρολογιού δεν θα χρειαστεί πλέον να ρυθμίζονται δύο φορές τον χρόνο, εναλλασσόμενοι μεταξύ της χειμερινής ώρας και της θερινής, ώστε οι πολίτες να "επωφελούνται περισσότερο από την ηλιοφάνεια" της ημέρας, αναφέρεται στην απόφαση.

"Από την Κυριακή 30 Οκτωβρίου στις 04.00 (τοπική ώρα) το πέρασμα στη χειμερινή ώρα δεν θα ισχύσει".

Το πέρασμα από τη χειμερινή ώρα (από τα τέλη Οκτωβρίου έως τα τέλη Μαρτίου) στη θερινή (από τις αρχές Απριλίου έως τα τέλη Οκτωβρίου), με το γύρισμα των δεικτών σε ρολόγια και ξυπνητήρια μια ώρα μπροστά ή μια ώρα πίσω σε σχέση με τη ζώνη ώρας, καθιερώθηκε σε πολλές χώρες προκειμένου να εξοικονομείται ενέργεια, να περιορίζεται η χρήση τεχνητού φωτισμού αλλά και να συμπίπτουν οι ώρες των καθημερινών δραστηριοτήτων με περισσότερη ηλιοφάνεια.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)