ΔΙΕΘΝΕΣ
09/09/2016 09:13 EEST | Updated 09/09/2016 09:15 EEST

Επιτάχυνση της οικονομικής βοήθειας και οδικό χάρτη για την κατάργηση της βίζας ζητεί από την ΕΕ ο Τσαβούσογλου

Eurokinissi

Η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να επιταχύνει τη χορήγηση της υπεσχημένης ανθρωπιστικής βοήθειας για τα 3 εκατομμύρια των προσφύγων από τη Συρία που ζουν στην Τουρκία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με ευρωπαίους αξιωματούχους στην Άγκυρα.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι πρέπει να συμφωνηθεί επίσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης για την κατάργηση του καθεστώτος της βίζας.

Η ΕΕ έχει δεσμευθεί για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με αντάλλαγμα τη συμβολή της Άγκυρας στον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που αποπλέουν από τις ακτές της προς την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να εργάζεται με την Τουρκία για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ, δήλωσε από την πλευρά της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Αγκυρα με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για την Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε επίσης ότι μία πολιτική διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει στη σύγκρουση με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Από την πλευρά του, ο Γιοχάνες Χαν δήλωσε ότι θεωρεί πως η επίλυση του θέματος της βίζας είναι δυνατή και ότι το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από την Τουρκία.

Προηγουμένως, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιταχύνει τη χορήγηση της υπεσχημένης ανθρωπιστικής βοήθειας για τα 3 εκατομμύρια των προσφύγων από τη Συρία που ζουν στην Τουρκία. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ότι πρέπει να συμφωνηθεί επίσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης για την κατάργηση του καθεστώτος της βίζας.

Η ΕΕ έχει δεσμευθεί για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με αντάλλαγμα τη συμβολή της Αγκυρας στον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που αποπλέουν από τις ακτές της προς την Ευρώπη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)