Φάκελος Eurogroup: Προαπαιτούμενα, ΕΛΣΤΑΤ και επιστροφή τεχνικών κλιμακίων στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών

Φάκελος Eurogroup: Προαπαιτούμενα, ΕΛΣΤΑΤ και επιστροφή τεχνικών κλιμακίων στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών
SOOC

Με το φάκελο που περιλαμβάνει τα σημεία προόδου αλλά και τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων, προσέρχεται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο σημερινό Eurogroup.

Ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του σχετικά με την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων, λίγα 24ώρα πριν την επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα επιχειρήσει να κατευνάσει τις ανησυχίες των ομολόγων σχετικά με την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στο μέτωπο των προαπαιτούμενων δράσεων και κυρίως να τους ενημερώσει σχετικά με την «στροφή» της κυβέρνησης στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικά για το τελευταίο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα υπενθυμίσει τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνηση εμπιστεύεται τόσο την ΕΛΣΤΑΤ όσο και τη Eurostat, ενώ θα επισημάνει την πρόθεση της Αθήνας να πέσουν οι τόνοι σχετικά με τη δικαστική έρευνα σε βάρος του τέως επικεφαλής της Ανδρέα Γεωργίου.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθεί και το θέμα των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, καθώς τα πρόσωπα που θα το συγκροτήσουν φαίνεται πως έχουν δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις της Αθήνας με τους δανειστές. Μάλιστα πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η καθυστέρηση δεν οφείλεται στην Ελληνική κυβέρνηση αλλά στους δανειστές οι οποίοι «έχουν αργήσει να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις και να απαντήσουν σε αυτές που τους έχει στείλει η Ελληνική πλευρά».

Ταυτόχρονα ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τους δανειστές για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε πληρωμές 1,6 δις ευρώ από τα συνολικά 1,8 δισ. ευρώ που έχουν προγραμματιστεί προκειμένου να ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος περιμένει να μάθει τις προθέσεις των δανειστών σχετικά με τον έλεγχο που θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων. Ο υπουργός Οικονομικών θα μεταφέρει στους ομολόγους του την εντολή που έδωσε τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός στα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου η υλοποίηση των προαπαιτούμενων να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα ώστε η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ να εκταμιευθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

Και αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να καθυστερήσει η έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, καθώς οι θεσμοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι αυτή θα γίνει μόνο μετά την ολοκλήρωση και των 15 προαπαιτούμενων δράσεων.

Άλλωστε το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει οι δανειστές είναι σαφές και προβλέπει πρώτα την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, στη συνέχεια την έναρξη και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε μετά να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το χρέος και να ενεργοποιηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Δημοφιλή