Στην Αθήνα οι «7» του ευρωπαϊκού Νότου

Στην Αθήνα οι «7» του ευρωπαϊκού Νότου
Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε τους Ευρωπαίους ηγέτες που έφθασαν διαδοχικά στο Ζάππειο Μέγαρο, για τις εργασίες της Συνόδου των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ. Η Σύνοδος ξεκίνησε έπειτα και από την άφιξη του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

Ο οικοδεσπότης Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχτηκε σε φιλικό και θερμό κλίμα τους ηγέτες και τις αντιπροσωπείες των συμμετεχουσών χωρών στα σκαλοπάτια της εισόδου του Ζάππειου Μεγάρου, οι οποίοι κατέφθασαν διαδοχικά. Κατά την υποδοχή των ηγετών, τον Έλληνα πρωθυπουργό πλαισίωνε άγημα της Σχολής Ευελπίδων.

«Στόχος είναι η εποικοδομητική συμβολή για το μέλλον της ΕΕ στην άτυπη, μεν, σημαντική, δε, σύνοδο της Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καλωσορίζοντας τους ηγέτες.

Πρώτος ήρθε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι. Ακολούθησαν ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, Αντόνιο Κόστα και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Εν συνεχεία κατέφθασαν διαδοχικά ο πρωθυπουργός της Ιταλικής Δημοκρατίας, Ματέο Ρέντσι, και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ.

Στόχος της Διάσκεψης η συνεργασία και η προώθηση κοινών πρωτοβουλιών για την ασφάλεια, το προσφυγικό και η οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, οι αρχηγοί των κρατών-μελών του Νότου της Ευρώπης θα συνομιλήσουν με στόχο να ενισχυθεί ο συντονισμός και η συνεργασία των μεσογειακών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει της άτυπης Συνόδου της Μπρατισλάβας στις 16 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ενταχθεί η μεσογειακή οπτική στην ευρωπαϊκή ατζέντα και στην ανάπτυξη ενός νέου ευρωπαϊκού οράματος για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη και η ΕΕ συνολικά στους τομείς της οικονομίας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας.

Η εισήγηση του Πρωθυπουργού

«Σήμερα συναντιόμαστε εδώ στην Αθήνα ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών της Μεσογείου γιατί, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές μας αναφορές, αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή μας θάλασσα, τα κοινά μας προβλήματα, η πίστη μας στο ευρωπαϊκό όραμα αλλά και η κοινή μας βούληση να αγωνιστούμε για μια καλύτερη Ευρώπη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του υποδεχόμενος τους ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, στο στρογγυλό τραπέζι της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, στην Αθήνα, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκλησή του να βρεθούν εδώ στην Αθήνα, «λίγες μέρες πριν από μια πολύ σημαντική -άτυπη αλλά σημαντική- σύνοδο των “27” στην Μπρατισλάβα, με στόχο να επιχειρήσουμε μια κοινή και εποικοδομητική συμβολή στον κρίσιμο αυτό διάλογο που ξεκινάει για το μέλλον της ΕΕ».

Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τους αρχηγούς στις συνομιλίες που ξεκίνησαν προ ολίγου με αντικείμενο «τον κοινό μας στόχο για τη συνοχή της Ευρωζώνης και της ΕΕ, για την υπέρβαση των αδιεξόδων της σημερινής Ευρώπης, για ένα νέο όραμα για το μέλλον της Ευρώπης που νομίζω όλοι θα συμφωνήσουμε ότι σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ».

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «οι χώρες μας τα τελευταία χρόνια έχουν πληγεί δυσανάλογα από την οικονομική κρίση, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του Σένγκεν και βιώνουν την πίεση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, είναι χώρες της ΕΕ και της Ευρωζώνης που συνορεύουν με την αποσταθεροποιημένη ευρύτερη περιοχή τη Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής». «Βρεθήκαμε», υπογράμμισε, «στην πρώτη γραμμή των παράλληλων κρίσεων που τα τελευταία χρόνια δοκίμασαν την Ευρώπη», για να σημειώσει πως «ωστόσο η Μεσόγειος δεν είναι μονάχα η κοινή εμπειρία των κρίσεων».

«Είναι πολλά παραπάνω. Είναι η ιστορία και ο πλούτος των πολιτισμών και των θρησκειών, είναι η κοινή μας πορεία στο χώρο και το χρόνο, είναι αυτοί οι ακατάλυτοι δεσμοί που μας φέρνουν σήμερα εδώ στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης».

Το πρόγραμμα

Από τις 13:00 έως τις 14:45 έχει προγραμματιστεί η 1η συνεδρίαση εργασιών, στις 15:15 γεύμα εργασίας και στις 16:45 θα γίνουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ. Ακολούθως οι ηγέτες θα επισκεφθούν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή είναι ιδιαίτερα αυστηρά.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή