ΔΕΘ: Οδικός χάρτης με 5 βήματα για την Ελλάδα του 2021

ΔΕΘ: Οδικός χάρτης με 5 βήματα για την Ελλάδα του 2021
Eurokinissi

Η οικονομία αλλάζει πρόσημο, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εγκαινιάζοντας την 81η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, στέλνοντας το μήνυμα ότι σχεδιάζεται «η επόμενη ημέρα σε επίπεδο πενταετίας», δηλαδή η Ελλάδα του 2021. Ο Αλ. Τσίπρας προσδιόρισε τα πέντε απαραίτητα βήματα και απηύθυνε κάλεσμα στους ξένους και τους εγχώριους επενδυτές.

«Εκμεταλλευτείτε τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και το ευνοϊκό πλαίσιο που προσφέρουμε στην υγιή επιχειρηματικότητα. Επενδύστε χωρίς δισταγμό στην ελληνική οικονομία. Θα είναι αμοιβαία επωφελές και για εσάς και για την οικονομία», δεσμεύθηκε και ανακοίνωσε ότι με τα χρήματα από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα «Γυρίζουμε Ελλάδα» για την επιστροφή των νέων επιστημόνων στον τόπο μας

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε

-ψήφιση του νόμου για την διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος στα πρότυπα όλων των προηγμένων κρατών, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση.

-θέσπιση για τους επιχειρηματίες λογαριασμού αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης.

-νόμο για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων (VDI) με τον οποίο πλέον δίνεται η τελευταία ευκαιρία σε όσους απέκρυπταν χρήματα στο εξωτερικό, να τα δηλώσουν πληρώνοντας το νόμιμο φόρο που τους αναλογεί, αποφεύγοντας όμως τις εκκρεμότητες τους με το νόμο. «Και προειδοποιώ: Όσοι δεν το πράξουν θα το μετανιώνουν γιατί θα υποστούν βαρύτατες ποινικές συνέπειες. Η περίοδος της ασυλίας τους έχει πια τελειώσει», πρόσθεσε εμφατικά ο Αλ. Τσίπρας.

Παράλληλα δεσμεύθηκε για μείωση των φορολογικών βαρών εντός διετίας καθώς θα έχει εξασφαλιστεί ανάγκη για μικρότερα πλεονάσματα. Αυτό θα γίνει με δύο τρόπους

1) Τους έμμεσους φόρους που επιβαρύνουν αδιακρίτως πλούσιους και φτωχούς, έχοντες και μη έχοντες.

2) μείωση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας ώστε να κατανεμηθούν πιο δίκαια τα βάρη. «Να αντικατασταθεί δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ από έναν δικαιότερο φόρο. Σε πρώτη φάση, όμως, μέσα στο 2017, προσανατολιζόμαστε στην επέκταση των απαλλαγών ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα», ανακοίνωσε.

Τα πέντε βήματα για την δίκαιη ανάπτυξη, όπως τα προσδιόρισε ο Αλ. Τσίπρας, είναι:

1) να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η 2η αξιολόγηση. «Στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στη διαπραγμάτευση, έχουμε έναν ακατάβλητο σύμμαχο : το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τίποτα λιγότερο από αυτό. Η κατοχύρωση, λοιπόν, και η εφαρμογή στην πράξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα μας», ξεκαθάρισε δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής θέσης ενόψει της διαπραγμάτευσης.

2) να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup.

3) να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, «που θα αποτελέσει καταλυτικό γεγονός για τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αποκατάσταση της ρευστότητας , την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την έξοδο στις αγορές».

4) η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017.

5) το άλμα σε μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη. «Την ανάπτυξη που δε θα καταγράφεται μονάχα στους δείκτες αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών. Να μετατρέψουμε δηλαδή την ανάκαμψη σε Δίκαιη Ανάπτυξη».

Η δίκαιη ανάπτυξη, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «θα βασίζεται στην στήριξη της εργασίας, στην καινοτομία, στην οικοδόμηση δικτύων και στη ρύθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την «στιγμή της καμπής», υπογραμμίζοντας ότι «βρισκόμαστε ακριβώς σε εκείνο το σημείο όπου η οικονομία μας αλλάζει πρόσημο και από το μείον της επταετούς ύφεσης γυρνάμε στο θετικό πρόσημο της ανάπτυξης. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι αναγκαίο να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε μια Ελλάδα που θα αφήσει πίσω της τα καταστροφικά λάθη του παρελθόντος».

Ο πρωθυπουργός έδειξε τον οδικό χάρτη για την Ελλάδα του 2021 δίνοντας έμφαση όχι τόσο στην στάση των εταίρων («είναι σημαντικό κι αυτό. Αλλά δεν είναι το μόνο» τόνισε), όσο στην αλλαγή τρόπου σκέψης και στρατηγικής και την «αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Δηλαδή στη δημιουργία νέου πλούτου αλλά και στην αλλαγή του τρόπου διανομής του, στη καινοτομία, στην έρευνα, στην υγιή επιχειρηματικότητα».

Το δίπολο που θα οδηγήσει στην Ελλάδα του 2021 είναι η παραγωγή νέου πλούτου και η δίκαιη διανομή του. Ο στρατηγικός στόχος είναι η ενίσχυση «της Ελλάδας της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας, της δημοκρατίας και της διαφάνειας», τόνισε ο πρωθυπουργός και περιέγραψε τι πρέπει να αφήσει πίσω της η χώρα και σε ποιους πρέπει να εστιαστεί: «Όχι σε αυτούς που μοιράστηκαν ως λεία τα οφέλη της ανάπτυξης πριν τη κρίση, για να βγάλουν αφορολόγητα κέρδη στις τράπεζες του εξωτερικού. Όχι στους γνωστούς κρατικοδίαιτους ολιγάρχες, των off shore και των θαλασσοδανείων, τα συμφέροντα των οποίων με σθένος υπερασπίζεται η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη», είπε και τάχθηκε με «τους ανθρώπους της εργασίας, της δημιουργίας και της παραγωγής. Στους ανθρώπους των επιστημών και της καινοτομίας. Αυτήν την Ελλάδα πρέπει να ενισχύσουμε. Την Ελλάδα που θα μάθει να λειτουργεί πέρα και κόντρα στις πρακτικές που μας έφεραν ως εδώ: Τη διαφθορά, τη γενικευμένη φοροδιαφυγή, τη μαύρη εργασία, τη διαπλοκή, το πελατειακό κράτος και την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα».

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι πρώτη φορά έχουμε ένα «ρεαλιστικό οδικό χάρτη για την ανάκαμψη της οικονομίας και την απομείωση των βαρών», καθώς «καταφέραμε να σταματήσουμε το αέναο καθοδικό σπιράλ της αποεπένδυσης, των απολύσεων και της μείωσης των μισθών». Ξεκαθάρισε πως γνωρίζει ότι «το βάρος που συσσωρεύτηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια στις πλάτες της κοινωνίας δεν είναι μεγάλο και οι αντοχές πεπερασμένες. Κατανοώ απολύτως ότι η φοροδοτική ικανότητα των χαμηλότερων στρωμάτων έχει εξαντληθεί».

Ωστόσο, συνέχισε, «τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι τα έσοδα υπερβαίνουν τους στόχους. Μπαίνει έτσι τέλος σε κάθε συζήτηση για τυχόν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα».

Ο πρωθυπουργός έκανε και απολογισμό σε σχέση με όσα είχε ανακοινώσει στη ΔΕΘ το 2015

-Η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς: «Το καταφέραμε παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις Σαμαρά»

-Η στήριξη του αγροτικού κόσμου: «Με τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος όχι μόνο δεν επιβαρύναμε τους αγρότες αλλά η πλειοψηφία τους θα δει και ελάφρυνση. Ταυτόχρονα με την βέλτιστη και ταχύτατη αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών πόρων οι πληρωμές ενισχύσεων για το 2015 έφτασαν τα 2,5 δις. Ενώ για το 2016 θα δοθούν άλλα 2,5 δις ώστε να κλείσουν οι εκκρεμότητες πολλών ετών από τις ολιγωρίες προηγούμενων κυβερνήσεων.

-Η διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ: «Το πετύχαμε».

-Η δωρεάν πρόσβαση των 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστων συμπολιτών μας στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας: «Το καταφέραμε και ας φαίνεται ακόμα απίστευτο σε πολλούς».

-Η διατήρηση των κύριων συντάξεων και η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές. «Επίσης το καταφέραμε, βάζοντας παράλληλα ξανά σε τροχιά βιωσιμότητας το ασφαλιστικό μας σύστημα».

-Η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης: «Υλοποιήσαμε τη δέσμευσή μας. Προχωρήσαμε στην ψήφιση του νόμου που προβλέπει ένα νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και θέτει επιτέλους κριτήρια για την αξιολόγηση και την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης ιδρύσαμε τη ΓΓ Ψηφιακής Πολιτικής και προωθούμε την ηλεκτρονική υπογραφή και την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνουμε τα προγράμματα για την διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων του δημόσιου τομέα.

-Το νέο θεσμικό πλαίσιο στην Παιδεία: «Μια γενναία μεταρρύθμιση βρίσκεται σήμερα υπό διαμόρφωση. Την έχει ανάγκη ο τόπος αλλά πάνω απ’ όλα η νέα γενιά. Διότι η εμπορευματοποίηση της γνώσης και ο διαχωρισμός στην εκπαίδευση δεν είναι δείγμα αριστείας. Είναι παθογένειες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε».

-Την ενίσχυση των νέων επιστημόνων. «Υλοποιήσαμε το Νόμο για την Έρευνα. Με στόχο την ενίσχυση χιλιάδων επιστημόνων μας που χρειάζονται στήριξη για να προσφέρουν στη χώρα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν».

-Τον εξορθολογισμό της νομοθεσίας για τα δημόσια έργα.

-Την ψήφιση νόμου σχετικά με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων.

-Την ψήφιση νόμου σχετικά με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων.

-Την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής: «Για πρώτη φορά ανοίγουν και ελέγχονται οι λίστες της φοροδιαφυγής. Ήδη έχουν βεβαιωθεί πάνω από 900 εκατομμύρια από την αρχή του 2015 και η είσπραξη προχωράει με γρήγορους ρυθμούς».

-Τις τηλεοπτικές άδειες: «Κάναμε πράξη τη δέσμευσή μας : Εφαρμόστηκε επιτέλους ο νόμος και για αυτούς που είναι συνήθως πάνω από νόμους: Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων πανελλαδικής εμβέλειας. Διεξήχθη με τρόπο απολύτως διαφανή, αμερόληπτο και επωφελή για το δημόσιο συμφέρον».

Ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που είχαν στερήσει πόρους από τον ελληνικό λαό «υπέρ της διαπλοκής» και ανακοίνωσε ότι «μέχρι τελευταίο ευρώ, τα 246 εκ θα τα δώσουμε εκεί όπου ανήκουν: Στον ελληνικό λαό».

Οι συγκεκριμένες δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τα χρήματα που θα δώσουν οι καναλάρχες είναι:

-η επέκταση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, με την παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων για τους μαθητές που έχουν ανάγκη, στους πιο φτωχούς δήμους της χώρας. ‘Ετσι το πρόγραμμα θα καλύπτει συνολικά 260.000 μαθητές σε όλη τη χώρα.

-η πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

-το φιλόδοξο πρόγραμμα «Γυρίζουμε Ελλάδα» που στόχο έχει να δώσει κίνητρα επιστροφής σε χιλιάδες νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Επίσης μέρος των χρημάτων αυτών θα δοθεί για να αλλάξει η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων και να στηριχθεί η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο πρωθυπουργός είπε ότι μέσα στους επόμενους μήνες τα Δημόσια Νοσοκομεία θα έχουν ενισχυθεί με 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς.

Και συγκεκριμένα:

• Με την πλήρωση 985 περίπου κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων

• Την κάλυψη άλλων 2500 κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων μέσω ΑΣΕΠ

• Την πρόσληψη 760 ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ.

• Την πλήρωση 585 θέσεων λοιπού επικουρικού προσωπικού για τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

• Την απλοποίηση της διαδικασίας τοποθέτησης των επικουρικών γιατρών – με την οποία ήδη έχουν διοριστεί 800 επικουρικοί γιατροί

• Την άμεση έναρξη προγράμματος κοινωφελούς εργασίας ύψους 48 εκ ευρώ, 12μηνης διάρκειας, για 5000 νοσηλευτές και προσωπικό τεχνικής υποστήριξης.

Ακόμη ο Πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία προχωρώντας σε μια πολιτική δέσμευση όπως τόνισε και εξήγησε: «Μια δέσμευση που θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες που στενάζουν κάτω από το βάρος των χρεών.

Με την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος του συγκεκριμένου κλάδου. Οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016, παγώνουν, χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του.

Διότι από 1.1.2017 οι ασφαλιστικές εισφορές δεν προκύπτουν αυθαίρετα αλλά συνδέονται με την πραγματική οικονομική δυνατότητα του ασφαλισμένου».

Δημοφιλή