Με Διαφθορά και Υπερταμείο ξεκινούν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

Με Διαφθορά και Υπερταμείο ξεκινούν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς
sooc

Αρχίζουν εκ νέου την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο την ολοκλήρωση των 15 ορόσημων- ουρά της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι διαπραγματεύσεις θα αφορούν σε:

Καταπολέμηση της διαφθοράς (15.30), που αποτελεί αντικείμενο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (14.30). Πρόκειται κυρίως για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του υπερταμείου, το οποίο θα απαρτίζεται από τρεις εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς και δύο εκπροσώπους των θεσμών (μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος).

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική αντιπροσωπεία σε κάθε συνάντηση θα εκπροσωπηθεί από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Νίκο Παρασκευόπουλο.

Η εκπρόσωποι των θεσμών έπειτα από τις διαπραγματεύσεις αναμένεται να συντάξουν την έκθεση συμμόρφωσης βάσει της οποίας θα κριθεί και η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 1,7 δισ. ευρώ θα δοθεί για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Εν τω μεταξύ τον Οκτώβριο ξεκινά και η δεύτερη αξιολόγηση για μια νέα δόση της τάξεως των 6,1 δισ. ευρώ και σε αυτή θα τεθούν ζητήματα που αφορούν στο χρέος αλλά και στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η κυβέρνηση δεν θέλει να καθυστερήσει η έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος όμως η ημερομηνία επιστροφής των ελεγκτών θα κριθεί από το χρόνο που θα υλοποιηθούν οι 15 προαπαιτούμενες δράσεις και αναμένεται να αποφασιστεί είτε στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου, είτε μερικές ημέρες αργότερα.

Το κρίσιμο ραντεβού ωστόσο για την Ελληνική Οικονομία θα διεξαχθεί λίγες ημέρες πριν το Eurogroup του Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο. Η σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου θεωρείται από όλες τις πλευρές ως το σημείο που θα κρίνει την πορεία του Ελληνικού ζητήματος.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον, αφού πρώτα, στις 3 Οκτωβρίου, καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού και περιμένοντας την τελική έγκριση των δανειστών προκειμένου να καταθέσει εντός του Οκτωβρίου και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας.

Αμέσως μετά η Ελλάδα θα έχει να περιμένει τρεις κρίσιμες εκθέσεις για την πορεία της Οικονομίας, οι οποίες αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας από τα μέσα Οκτωβρίου έως το τέλος του χρόνου. Η μόνη σίγουρη ημερομηνία είναι η 21η Οκτωβρίου όπου η Eurostat θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για το έλλειμμα. Κρισιμότερες όμως θα είναι οι άλλες δύο εκθέσεις όπου η ημερομηνία δημοσιοποίησης τους θα κριθεί και από τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της ΔΕΘ αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο σκέλος της διαπραγμάτευσης, σημείωσε πως «έχουμε μπροστά μας την υλοποίηση των βημάτων που πρέπει να γίνουν για την υποδόση των 1,8 δισ. ευρώ», αλλά είναι κατά το πλείστον τεχνικού τύπου ζητήματα, συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, τόνισε πως είναι τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα που εκκρεμούν και εξέφρασε τη βούληση «να τρέξουμε, να επιταχύνουμε, να τελειώσουμε τη διαδικασία υλοποίησης των συμφωνηθέντων». Επεσήμανε βέβαια πως υπάρχουν και πολιτικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα εργασιακά ζητήματα, που σύμμαχό μας έχουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, προσέθεσε και επισήμανε: «Πίσω από αυτό δεν μπορούμε να πάμε. Η συζήτηση γίνεται όχι μόνο σε επίπεδο θεσμών και Ελλάδας, αλλά και σε διευρωπαϊκό επίπεδο, και εκεί θα υπάρξει η χρυσή τομή για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση για να προχωρήσουμε. Κάθε αξιολόγηση από εδώ και στο εξής θα είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη. Αλλά δεν εφησυχάζουμε».

Δημοφιλή