Για τις 27 Νοεμβρίου ή τις 4 Δεκεμβρίου αναβάλλονται οι αυστριακές εκλογές

Για τις 27 Νοεμβρίου ή τις 4 Δεκεμβρίου αναβάλλονται οι αυστριακές εκλογές
Austrian far right Freedom Party (FPOe) party leader Heinz-Christian Strache (L) and Freedom Party's presidential candidate Norbert Hofer attend Hofer's final election rally in Vienna, Austria, May 20, 2016. REUTERS/Leonhard Foeger/File Photo TPX IMAGES OF THE DAY
Austrian far right Freedom Party (FPOe) party leader Heinz-Christian Strache (L) and Freedom Party's presidential candidate Norbert Hofer attend Hofer's final election rally in Vienna, Austria, May 20, 2016. REUTERS/Leonhard Foeger/File Photo TPX IMAGES OF THE DAY
Leonhard Foeger / Reuters

Στις 27 Νοεμβρίου ή στις 4 Δεκεμβρίου πρόκειται να επαναληφθεί τελικά ο δεύτερος γύρος των αυστριακών προεδρικών εκλογών που είχε ακυρώσει το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο έπειτα από προσφυγή της Ακροδεξιάς. Αρχικά, αναμενόταν να διεξαχθεί στις 2 Οκτωβρίου, αναβλήθηκε όμως λόγω προβλημάτων με τους φακέλους των επιστολικών ψήφων.

Την αναβολή του επαναληπτικού γύρου και τις δύο πιθανότερες ημερομηνίες διεξαγωγής του, ανακοίνωσε το μεσημέρι σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, αφού είχαν προηγηθεί την Κυριακή και την Δευτέρα το πρωί, πολύωρες συσκέψεις με νομικούς συμβούλους και υπηρεσιακούς παράγοντες, ενώ αργότερα ο ίδιος πρόκειται να ενημερώσει σε σύσκεψή τος, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Σίγουροι για μία αναβολή του επαναληπτικού γύρου, έπειτα από τα προβλήματα που προέκυψαν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, είχαν εμφανιστεί ήδη από το Σάββατο τόσο ο υποψήφιος των Πράσινων και νικητής του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών της 22 ας Μαίου, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν (ποσοστό 50,3%), όσο και ο αντίπαλός του, υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ (49,7 %).

Εντονα επιφυλακτικός είχε δηλώσει χθες και ο υπουργός Εσωτερικών ως προς το αν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κανονικά η νέα προσφυγή στις κάλπες για τη διεκδίκηση του ύπατου αξιώματος στη χώρα, μετά τις διαπιστώσεις για κάποια σφάλματα στην παραγωγή των φακέλων για τις επιστολικές ψήφους, που, κατά την άποψη αρκετών ιθυνόντων θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αδιάβλητο της ετυμηγορίας και να οδηγήσουν κατόπιν σε νέα προσβολή του εκλογικού αποτελέσματος.

Πολιτικοί παρατηρητές στη Βιέννη, αλλά και σχετικά δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο, επισημαίνουν πως, μετά την αμφιλεγόμενη ακύρωση του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία της 22 ας Μαίου, με την «νομικίστικη» απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας το οποίο είχε αποδεχθεί σχετική προσφυγή του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων για κάποιες παρατυπίες και λάθη, η τωρινή αναβολή του επαναληπτικού γύρου τους της 2 ας Οκτωβρίου, αποτελεί ένα δεύτερο «φιάσκο».

Ο υποψήφιος του Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ - όπως και ο αρχηγός του κόμματος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε -- ασκεί δριμεία κριτική για «συνωμοσία» εναντίον του, από τα κόμματα του «κατεστημένου» με αυτή την αναβολή της διεξαγωγής του επαναληπτικού γύρου.

Επιπλέον, ο ακροδεξιός υποψήφιος επαναλαμβάνει την απαίτησή του, κατά τον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών να μην υπάρξει η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου, προφανώς επειδή οι επιστολικές ψήφοι υπήρξαν καθοριστικές στις 22 Μαίου για την εκλογική ήττα του (ποσοστό 49,7 ο/ο) έναντι του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν (ποσοστό 50,3%).

Η κατάργηση της επιστολικής ψήφου στο εσωτερικό, την οποία ζητά εκ νέου και ο αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, είναι πάγια θέση της Ακροδεξιάς εξαιτίας του γεγονότος ότι οι επιστολικές ψήφοι προέρχονται κυρίως από προοδευτικούς ψηφοφόρους.

Οπως έγινε σήμερα, Δευτέρα, γνωστό, παρόμοιο πρόβλημα με φακέλους επιστολικών ψήφων, που προέρχονταν από το ίδιο αυστριακό τυπογραφείο, είχε παρουσιαστεί και κατά τις αυστριακές φοιτητικές εκλογές τον Μάιο του 2015.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή