Ανοίγει η συζήτηση για την νομιμοποίηση της ευθανασίας

Ανοίγει η συζήτηση για την νομιμοποίηση της ευθανασίας
Judges Gavel And Medical Injection Syringe With Brown Liquid On The Black Wood Background, Close-up, Top View
Judges Gavel And Medical Injection Syringe With Brown Liquid On The Black Wood Background, Close-up, Top View
AVNphotolab via Getty Images

Την συζήτηση για τη διαμόρφωση ενός νομοθετικού πλαισίου για την ευθανασία ανοίγει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ημερησία», έχει ήδη αποφασιστεί η σύγκλιση επιτροπής -με τη συμμετοχή της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής- η οποία θα διαμορφώσει το πλαίσιο που θα ρυθμίζει τις περιπτώσεις όσων δεν επιθυμούν την παράταση της ζωής τους.

Η απόφαση λήφθηκε μετά από συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, Ιωάννης Καρακώστας, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η επιτροπή θα ασχοληθεί με το νομοθετικό καθεστώς για τη ρύθμιση περιπτώσεων που αφορούν στην τεχνητή ή με κάθε τρόπο και κάθε μέσο παράταση της ζωής πολιτών.

Επί παραδείγματι, θα εξεταστεί η δυνατότητα, να αποφασίζει ελεύθερα ένας πολίτης, με κατοχύρωση της δήλωσής του σε συμβολαιογράφο, ότι δεν επιθυμεί την τεχνητή παράταση της ζωής.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις ίδια πληροφορίες, θα συνεκτιμηθεί η γνώμη της Εκκλησίας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής, με δηλώσεις του, έχει ξεκαθαρίσει ότι «η προσωπικότητα του ανθρώπου είναι απόλυτα κατοχυρωμένη σε επίπεδο συνταγματικό και σε επίπεδο κοινού νόμου. Αυτό σημαίνει ότι η αξιοπρέπεια που είναι το θεμέλιο της ανθρώπινης προσωπικότητας πρέπει να κατοχυρώνεται πάση θυσία».

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και εντατικολόγος Ανδρέας Καραμπίνης χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο θέμα «πολιτικό» και «κοινωνικό» και τονίζει ότι η ιατρική κοινότητα δεν μπορεί να έχει ενεργητικό ρόλο σε μια διαδικασία όπου πιστεύει ο ασθενής, εν πλήρει συνειδήσει, ότι θέλει να πεθάνει.

«Ο ρόλος της ιατρικής κοινότητας είναι να προστατεύει, να βοηθά και εάν μπορεί να θεραπεύει», αναφέρει.

Η θέση της Εκκλησίας για την ευθανασία είναι ξεκάθαρη και αμετακίνητη, τονίζει το δημοσίευμα. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος είχε αναφέρει σε παλαιότερη ανακοίνωση:

«Η Εκκλησία μας, που πιστεύει στην αθανασία της ψυχής, στην ανάσταση του σώματος, στην αιώνια προοπτική και πραγματικότητα, στους πόνους ως ‘στίγματα του Κυρίου Ιησού εν τω σώματι ημών’, στις δοκιμασίες ως αφορμές και ευκαιρίες σωτηρίας, στη δυνατότητα ανάπτυξης κοινωνίας αγάπης και συμπαραστάσεως μεταξύ των ανθρώπων, κάθε θάνατο πού αποτελεί αποτέλεσμα ανθρωπίνων αποφάσεων και επιλογών -όσο ‘καλός’ και αν ονομάζεται- τον απορρίπτει ως ‘ύβριν’ κατά του Θεού. Κάθε δε ιατρική πράξη πού δεν συντελεί στην παράταση της ζωής, ως ο Ορκος του Ιπποκράτη ορίζει, αλλά προκαλεί επίσπευση της στιγμής του θανάτου, την καταδικάζει ως αντιδεοντολογική και προσβλητική του ιατρικού λειτουργήματος».

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί το 2001 από το Ψυχιατρικό Τμήμα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, έξι στους δέκα Έλληνες δήλωναν κατά της νομιμοποίησης της ευθανασίας. Ωστόσο, ποσοστό 66,2% των ερωτηθέντων, παραδέχονταν ότι ο σωματικός πόνος θα τους οδηγούσε στη συγκεκριμένη απόφαση.

Δημοφιλή