Ένταση και ειρωνείες από εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής στη δίκη για τον άγριο ξυλοδαρμό Αιγύπτιου στο Πέραμα

Ένταση και ειρωνείες από εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής στη δίκη για τον άγριο ξυλοδαρμό Αιγύπτιου
EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Με εντάσεις, κατηγορίες για ψευδορκία, αλλά και ερωτήσεις των εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής που δεν επέτρεψε η Έδρα, ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Αιγύπτιου αλιεργάτη, που δέχθηκε άγρια επίθεση από ομάδα μελών της οργάνωσης, τη νύχτα της 12ης Ιουνίου 2012, στο σπίτι που διέμενε με συμπατριώτες του, στο Ικόνιο Περάματος.

Ο κ. Αμπουζίντ Εμπάρακ δέχθηκε πολλές ερωτήσεις από συνηγόρους των κατηγορουμένων σχετικά με τον ισχυρισμό που προέβαλε στην προηγούμενη συνεδρίαση, περί προσπάθειας εμπλεκόμενου με την ομάδα των δραστών, να προσφέρουν χρήματα ώστε να μην προχωρήσουν σε καταγγελία τα θύματα της επίθεσης.

Ο μάρτυρας, που παρίσταται ως πολιτικώς ενάγων στην δίκη, επανέλαβε πως το περιστατικό αυτό, του το περιέγραψε ο φίλος του Άχμεντ και τόνισε: «Δεν θα δεχόμουν λεφτά ποτέ…είπαν στον Άχμεντ να τα βρούμε και δεν είπαν συγκεκριμένα για χρήματα» επανέλαβε ο μάρτυρας, αναφερόμενος στο περιστατικό που, όπως κατέθεσε, συνέβη ενώ νοσηλευόταν, μετά την επίθεση. Απαντώντας σε ερώτηση συνηγόρου υπεράσπισης, ο κ. Εμπαράκ απάντησε πως ζητάει μόνο το δίκαιο από το δικαστήριο.

Ο μάρτυρας αμφισβητήθηκε έντονα από τους εκπροσώπους των κατηγορουμένων, κατηγορήθηκε από τον συνήγορο του βουλευτή Γιάννη Λαγού, ότι «εμπαίζει το δικαστήριο», ενώ ο συνήγορος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής κατηγόρησε τον 30χρονο Αιγύπτιο για ψευδορκία.

Ο συνήγορος του Χρήστου Παππά, αφού ρώτησε τον μάρτυρα αν πλήρωσε αυτούς «που τον έφεραν παράνομα στην Ελλάδα», υπονοώντας ότι εκείνοι τον χτύπησαν, στη συνέχεια τον ρώτησε «μήπως έκανε κάποια παράνομη δουλειά στην Ελλάδα…και για αυτό ξυλοφορτώθηκε».

Ακόμη και κάποιος από το κοινό, από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, φώναξε ειρωνικά «ναι! Φέρτε του και τα παιδιά του», όταν ο μάρτυρας είπε πως δεν έχει βγάλει τις λάμες που έχει στο κεφάλι, γιατί θα ήθελε και τα παιδιά του μαζί του.

Κατά την εξέτασή του από τους εκπροσώπους των κατηγορουμένων, ο μάρτυρας επανέλαβε πως στόχος της ομάδας που τους επιτέθηκε το επίμαχο βράδυ ήταν «να σκοτώσουν ανθρώπους» και πως ο ίδιος γλύτωσε γιατί οι δράστες νόμισαν πως τον έχουν σκοτώσει. Κατέθεσε επίσης, πως πιστεύει ότι οι επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών γίνονται από την Χρυσή Αυγή.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν συνήγορος υπεράσπισης ρώτησε τον μάρτυρα γιατί μετά την επίθεση που δέχτηκε και ενώ ήταν, όπως λέει, σε άθλια οικονομική κατάσταση, έκανε άλλα δυο παιδιά. Η πρόεδρος απαγόρευσε την ερώτηση, ενώ η Πολιτική Αγωγή σχολίασε «το θράσος των δολοφόνων...», για να ακουστεί αμέσως απάντηση από την απέναντι πλευρά «το θράσος το δικό σου...».

Νωρίτερα, από την πλευρά της υπεράσπισης και ενώ στο εδώλιο σήμερα εμφανίστηκε ένας κατηγορούμενος, υποβλήθηκε αίτημα για αυτοπρόσωπη εμφάνιση κατηγορουμένων και από άλλες υποθέσεις, πλην αυτής της επίθεσης κατά των Αιγυπτίων, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαδικασία αναγνώρισης από τους μάρτυρες. Όπως μάλιστα ειπώθηκε από μία εκ των συνηγόρων: «Να καλέσει το δικαστήριό σας και τους υπόλοιπους κατηγορούμενους ή άσχετα πρόσωπα, που θα αναμιχθούν με τους συγκεκριμένους. Αυτό θα συμβάλει στη διακρίβωση της αλήθειας. Αν καθίσουν στο εδώλιο μόνοι τους οι κατηγορούμενοι αυτής της δικογραφίας, είναι βέβαιο πως θα πουν ότι τους αναγνωρίζουν». Μάλιστα, η συνήγορος άφησε αιχμές και για παραβίαση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, καθώς, όπως είπε, οι αναγνωρίσεις προσώπων έγιναν μετά τις απολογίες.

Η εισαγγελέας συντάχθηκε με το αίτημα της υπεράσπισης, προτείνοντας μάλιστα, για να διευκολυνθεί η διαδικασία, να κληθούν συνολικά 27 κατηγορούμενοι, από τις υποθέσεις της δολοφονίας Φύσσα και της επίθεσης σε βάρος του ΠΑΜΕ.

Η πολιτική αγωγή είπε πως δεν έχει αντίρρηση να γίνει δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης, ενώ το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει.

Να σημειωθεί ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι κατηγορούμενοι οι Αναστάσιος Πανταζής, πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Δημήτριος Αγριογιάννης, Θωμάς Μαρίας και Μάρκος Ευγενικός.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή