ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/09/2016 10:42 EEST | Updated 13/09/2016 10:42 EEST

Kommersant: Πρόταση της Αθήνας προς Gazprom για ρωσική επένδυση 900 εκατ. δολαρίων στη βιομηχανία λιγνίτη

verve231 via Getty Images
Electric power plant at dusk with orange sky in Kozani Greece

Η Αθήνα πρότεινε στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom να προβεί σε επένδυση ύψους μέχρι και 900 εκατομμυρίων δολαρίων (800 εκατ. ευρώ) στη βιομηχανία άνθρακα (λιγνίτη) της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Kommersant.

Όπως αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η προσφορά περιλαμβάνει το ορυχείο της Βεύης (Φλώρινα), καθώς και την επέκταση του 330 megawatt σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη στη Φλώρινα.

Σημειώνεται πως το Σαββατοκύριακο ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε σε ελληνορωσικό φόρουμ στη Θεσσαλονίκη πως η Gazprom ενδιαφέρεται για τον τομέα εξόρυξης άνθρακα στην Ελλάδα. «Μιλάμε για ένα κοίτασμα λιγνίτη. Η Gazprom και η ελληνική εταιρεία Prometheus Gas, μια κοινοπραξία, είναι έτοιμες για ένα κοινό επενδυτικό πρόγραμμα σχετικά με την εκμετάλλευση του κοιτάσματος λιγνίτη» δήλωσε ο Νόβακ σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείo Sputnik.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η πρόταση της ελληνικής πλευράς αποσκοπεί εν μέρει στη διευθέτηση των διαφορών που προέκυψαν από μια συμφωνία του 1987 μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΣΣΔ: Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, μετά την αποτυχία της Ελλάδας να κατασκευάσει εγκαταστάσεις για προμήθειες ρωσικού αερίου ως το 1992, η Μόσχα και η Αθήνα συμφώνησαν πως ρωσικές εταιρείες θα κατασκεύαζαν τον σταθμό λιγνίτη της Φλώρινας αντί για έναν σταθμό με αέριο, καθώς και δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Η κατασκευή των υδροηλεκτρικών σταθμών μπλοκαρίστηκε εξαιτίας νομικών ζητημάτων, οπότε και η Gazprom απαίτησε αποζημίωση ύψους 250 εκατ. δολαρίων.

Sponsored Post