O Oliver Stone μιλά για τη νέα του ταινία: «Ο Snowden είναι ένας πατριώτης που θέλει να γυρίσει σπίτι»

O Oliver Stone μιλά για τη νέα του ταινία: «Ο Snowden είναι ένας πατριώτης που θέλει να γυρίσει σπίτι»

Το νέο κινηματογραφικό εγχείρημα του σπουδαίου Oliver Stone πραγματεύεται την υπόθεση Snowden και συγκεκριμένα τον ίδιο τον Edward Snowden: πώς ξεκίνησε την καριέρα του στη CIA, πώς ανακάλυψε αυτά που ανακάλυψε και πώς κατέληξε να είναι κυνηγημένος από την ίδια του την πατρίδα. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκεται ο Joseph Gordon-Levitt (που, παρεμπιπτόντως, μοιάζει τρομερά με τον Snowden).

Ο Stone μίλησε πρόσφατα στη WorldPost για το «Snowden», τον πραγματικό Snowden, τον ολοκληρωτικό χαρακτήρα του «καπιταλισμού της επιτήρησης», τον Trump και τη Hillary, αλλά και για τον Vladimir Putin.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του Stone εδώ, αν όμως δεν έχετε χρόνο μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στα πιο σημαντικά σημεία της συνέντευξης όπως τα ξεχωρίσαμε παρακάτω.

Για τον κυβερνοπόλεμο

«Πλέον έχουμε προχωρήσει ακόμα περισσότερο στον κυβερνοπόλεμο (σ.σ. από την εποχή των αποκαλύψεων του Snowden), τον οποίο εξαπέλυσε στον κόσμο ο Obama από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του, όταν επιτάχυνε τις επιθέσεις με τον ιό Stuxnet -που είχαν ξεκινήσει από την εποχή του Bush- ο οποίος εισχώρησε στους ελέγχους φυγοκέντρισης των πυρηνικών του Ιράν και τους διέλυσε. Για πρώτη φορά τότε η Αμερική χρησιμοποίησε ένα ψηφιακό όπλο για επίθεση και όχι για άμυνα. Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του Snowden είναι πως η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών δεν εργάζεται τόσο για την προστασία της Αμερικής όσο για τη δημιουργία επιθετικών δυνατοτήτων. Το πιο σημαντικό ζήτημα για εμένα, είναι πως παρά τις αποκαλύψεις του Snowden, δεν έχουν αποκαλυφθεί τα πάντα. (Οι αποκαλύψεις του Snowden) ήταν μόνο μια έμμεση αναφορά στο τι εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από όλα αυτά».

Για το ενδεχόμενο μιας νίκης του Trump στις ερχόμενες εκλογές της Αμερικής

«Προσωπικά δεν πιστεύω πως θα κερδίσει. Η Hillary θα κερδίσει. Και τότε θα ξεκινήσουν τα δύσκολα γιατί (η Hillary) έχει μια κραυγαλέα και εμπόλεμη εξωτερική πολιτική. Ήταν φρικτή Γραμματέας του Κράτους, ίσως χειρότερη και από την Condi Rice. Είναι πολύ επιθετική».

Για τον Edward Snowden

«Ο Ed Snowden ήταν πολύ άμεσος σε ό,τι έκανε. Αγαπά τη χώρα του, τις ΗΠΑ, και θέλει να γυρίσει σπίτι. Είναι ένας πατριώτης που θέλει απλά να διορθώσει ό,τι είναι λάθος και να συνεχίσει τη ζωή του. Είναι ένα σπουδαίο μυαλό που πιστεύω πως θα μπορούσε να βοηθήσει την NSA (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Αμερικής). Από αυτή την άποψη δεν υπάρχει κάτι που να τον κάνει προδότη. Είναι πολύ σκληρός σε ό,τι αφορά τους Ρώσους, βάσει όσων έχει πει δημοσίως αλλά και σε εμένα προσωπικά».

Δημοφιλή