Είσαι γυναίκα; Η Yoko Ono θέλει να συμμετέχεις στο επόμενο έργο της

Είσαι γυναίκα; Η Yoko Ono θέλει να συμμετέχεις στο επόμενο έργο της
Artist Yoko Ono she stands in the exhibit
Artist Yoko Ono she stands in the exhibit
Lucas Jackson / Reuters

Μήπως έχετε όνειρο ζωής να πάρετε μέρος σε ένα συμμετοχικό έργο τέχνης από την Αυτού Μεγαλειότης της, τη Yoko Ono;

Για πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο, αυτή η φαντασίωση μπορεί σύντομα να γίνει πραγματικότητα. Στις 6 Σεπτεμβρίου, η Ono έστειλε ένα μήνυμα στις γυναίκες παγκοσμίως, προσκαλώντας τες να μοιραστούν την ανάμνηση ενός ψυχολογικού τραύματος που βίωσαν κάποτε, μόνο και μόνο επειδή ήταν γυναίκες.

Το πλήρες μήνυμα της Yoko Ono ήταν το εξής:

Γυναίκες όλων των ηλικιών, από όλες τις χώρες του κόσμου: Σας προσκαλώ να μοιραστείτε την μαρτυρία ενός τραύματος που βιώσατε επειδή είστε γυναίκες.

Γράψτε την μαρτυρία στη γλώσσα σας, με δικές σας λέξεις και γράψτε την όσο ειλικρινά θέλετε. Μπορείτε να υπογράψετε με το μικρό σας όνομα, αν επιθυμείτε, αλλά μην δώσετε ολόκληρο το όνομά σας.

Στείλτε μια φωτογραφία των ματιών σας. Η μαρτυρία του τραύματός σας και οι φωτογραφίες των ματιών σας θα εκτεθούν στην νέα μου εγκατάσταση “Arising” από τις 7 Οκτωβρίου του 2016 μέχρι και τις 5 Φεβρουαρίου του 2017, στο Reykjavik Art Museum.

Ελπίζω πραγματικά να συμμετάσχετε.

Στο κλασικό στυλ της Ono, η απλότητα αυτού του έργου είναι ταυτόχρονα και η δύναμή του. Κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα πάνω στη Γη, ανεξαρτήτου ηλικίας, θρησκείας ή εθνικότητας, που να μην έχει νιώσει κάποια στιγμή στη ζωή της να στοχοποιείται, να καταπιέζεται ή να παρενοχλείται αδίκως, απλά επειδή είναι γυναίκα. Μέσα από την απλή κίνηση του να μοιραστεί λέξεις και εικόνες, το έργο της Ono εξασφαλίζει πως ο κόσμος θα δει και θα ακούσει τις γυναίκες.

Η Ono θα συγκεντρώσει τις γραπτές μαρτυρίες που θα κατατεθούν μαζί με τις φωτογραφίες των ματιών κάθε γυναίκας, για να δημιουργήσει το κομμάτι «Arising», το οποίο θα κάνει πρεμιέρα στις 7 Οκτωβρίου στο Reykjavik Art Museum. Οι γυναίκες μπορούν να στείλουν τις καταχωρήσεις τους μέσω ταχυδρομείου ή email. Εκτός κι αν ζείτε στο Reykjavik, οπότε μπορείτε απλά να περάσετε από το μουσείο και να τα αφήσετε οι ίδιες.

Το μόνο σίγουρο είναι πως, όσο περισσότερες γυναίκες λάβουν μέρος στο project της Ono, τόσο περισσότερες ιστορίες θα ακουστούν και τόσο περισσότερος κόσμος θα μάθει και θα ευαισθητοποιηθεί για αυτό το τόσο σημαντικό και επίμονο πρόβλημα πολιτικών δικαιωμάτων της εποχής μας. Και, εκτός όλων αυτών, θα έχετε την ευκαιρία να γίνετε κομμάτι ενός έργου της ίδιας της Yoko Ono.

Δημοφιλή