Όλα όσα γνωρίζουμε για την κατάσταση της υγείας της Κλίντον. Οι επίσημες ανακοινώσεις και οι θεωρίες συνωμοσίας

Όλα όσα γνωρίζουμε για την κατάσταση της υγείας της Κλίντον
US Democratic presidential nominee Hillary Clinton waves to the press as she leaves her daughter's apartment building after resting on September 11, 2016 in New York.Clinton departed from a remembrance ceremony on the 15th anniversary of the 9/11 attacks after feeling 'overheated,' but was later doing 'much better,' her campaign said. / AFP / Brendan Smialowski (Photo credit should read BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)
US Democratic presidential nominee Hillary Clinton waves to the press as she leaves her daughter's apartment building after resting on September 11, 2016 in New York.Clinton departed from a remembrance ceremony on the 15th anniversary of the 9/11 attacks after feeling 'overheated,' but was later doing 'much better,' her campaign said. / AFP / Brendan Smialowski (Photo credit should read BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)
BRENDAN SMIALOWSKI via Getty Images

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές είναι η κατάσταση της υγείας του κάθε υποψηφίου. Οι Αμερικανοί πολίτες θέλουν να δώσουν την ψήφο τους σε έναν υγιή και δυναμικό ηγέτη, μόνο που τα ιατρικά προβλήματα είναι αναμενόμενα όταν οι υποψήφιοι είναι στις περισσότερες περιπτώσεις πάνω από 65 ετών.

Από το καρδιακό του Αϊζενχάουερ μέχρι την πνευμονία της Κλίντον

Όπως είναι λοιπόν αναμενόμενο, οποιαδήποτε αδιαθεσία ενός υποψηφίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον του. Οι αντίπαλοι του Ρόναλντ Ρίγκαν είχαν στο παρελθόν αμφισβητήσει την πνευματική του διαύγεια, ενώ οι υποστηριχτές του Μπιλ Κλίντον είχαν χρησιμοποιήσει βίντεο που έδειχνε τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο να κάνει εμετό σε δείπνο του με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας το 1992 προς όφελός τους.

Όπως αναφέρει το Politico, η καρδιακή προσβολή που υπέστη ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ το 1955 επηρέασε αισθητά το εκλογικό αποτέλεσμα του 1956, αν και ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος κατάφερε να επανεκλεγεί. Σήμερα, ένα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων είναι το «μυστήριο» γύρω από την κατάσταση της υγείας της Κλίντον, η οποία, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Δημοκρατικού Κόμματος, πάσχει από πνευμονία.

Τι λέει το Δημοκρατικό Κόμμα

Όλα ξεκίνησαν μετά την είδηση ότι η Χίλαρι Κλίντον έχασε τις αισθήσεις της στην εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Η υποψήφια πρόεδρος αποχώρησε πριν το τέλος της τελετής λόγω θερμοπληξίας, η οποία στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι σχετίζεται με το γεγονός ότι ανάρρωνε από πνευμονία.

«Της δόθηκε αντιβίωση και η συμβουλή να ξεκουραστεί και να αλλάξει το πρόγραμμά της. Ενώ βρισκόταν στην τελετή σήμερα το πρωί, υπέστη θερμοπληξία και αφυδάτωση. Την έχω μόλις εξετάσει και τώρα έχει ενυδατωθεί και ανακάμπτει πολύ καλά», είχε δηλώσει η προσωπικής της γιατρός, Λίσα Μπάρντακ.

Αργότερα, το κόμμα γνωστοποίησε πως ακυρώνεται και η προεκλογική της εκστρατεία στην Καλιφόρνια λόγω της κατάστασης της υγείας της, γεγονός που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της εκλογικής αναμέτρησης. Βέβαια, σήμερα, Τρίτη, η ίδια δήλωσε ότι θα μπορούσε να επιστρέψει στην προεκλογική εκστρατεία της «μέσα στις επόμενες δύο ημέρες».

«Τώρα αισθάνομαι καλύτερα και προφανώς θα έπρεπε να ξεκουραστώ νωρίτερα», είπε.

Ο «ύποπτος» βήχας

Μόνο που η κατάσταση της υγείας της Κλίντον είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τα μέσα ενημέρωσης, όταν η ίδια άρχισε να βήχει σε ομιλία της στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Οχάιο. Το στρατόπεδο του Ντόναλντ Τραμπ, και όλα τα μέσα που τον υποστηρίζουν, άρχισαν να προειδοποιούν τους πολίτες ότι η κατάσταση της υγείας της είναι άσχημη, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας στην παράταξη των Δημοκρατικών.

Εάν έψαχνε κανείς μάλιστα στην «σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου» θα έβλεπε ότι είχαν αναρτηθεί και βίντεο που ισχυρίζονται ότι δείχνουν την Κλίντον να φτύνει μια πράσινη βλέννα σε ένα ποτήρι με νερό. Εάν έχετε ευαίσθητο στομάχι θα σας προτείναμε να μην πατήσετε τον σύνδεσμο.

Οι θεωρίες συνωμοσίας

Η ανησυχία όμως για την κατάσταση της υγείας της υποψήφιας δεν ξεκίνησε μετά τον βήχα στο Οχάιο ή το λιποθυμικό επεισόδιο στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Πριν από περίπου τρία χρόνια η Κλίντον είχε μεταφερθεί στο Νοσοκομείο για έναν θρόμβο που εντοπίστηκε στο κεφάλι της.

Έκτοτε, ξεκίνησε μια θεωρία συνωμοσίας σύμφωνα με την οποία η 65χρονη τότε πολιτικός υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο από το οποίο δεν έχει αναρρώσει πλήρως. Ο κίτρινος Τύπος μάλιστα της είχε δώσει ένα χρόνο ζωής. Όμως η Κλίντον από ό,τι βλέπουμε ζει και βασιλεύει. Και εδώ κολλάει μια άλλη θεωρία συνωμοσία που θέλει την Κλίντον να έχει πεθάνει και να έχει αντικατασταθεί από μια σωσία της -ή στην ακόμα πιο ακραία περίπτωση, από έναν κλώνο-.

Δεν είναι λίγες μάλιστα οι ιστοσελίδες που συγκρίνουν διαφορετικές φωτογραφίες της υποψήφιας για να δείξουν πόσο έχουν αλλάξει τα χαρακτηριστικά της μέσα στα χρόνια. Μόνο που ξεχνάνε να συνυπολογίσουν και τον παράγοντα «γήρας», γνωστό για τις αλλαγές που φέρνει στην εμφάνισή μας.

Υπάρχει πράγματι κίνδυνος;

Μέσα σε αυτό το κλίμα ανησυχίας, οι NYT δημοσίευσαν άρθρο που εξηγεί αναλυτικά τι είναι η πνευμονία και πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι. Η ασθένεια συνήθως δεν είναι θανάσιμη για έναν κατά τα άλλα υγιή οργανισμό, όμως, όπως επισημαίνεται, το γεγονός ότι η υποψήφια είναι 68 χρονών αυξάνει τον κίνδυνο να υπάρξουν επιπλοκές.

Ακόμα όμως και εάν η υποψήφια δεν κινδυνεύει με θάνατο, η ανάρρωσή της αναμένεται να κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που θα έχει μεγάλες συνέπειες για την προεκλογική της εκστρατεία.

Τι θα συμβεί εάν παραιτηθεί/ πεθάνει;

Εάν -ω μη γένοιτο- η υποψήφια παραιτηθεί από τον αγώνα για την προεδρία ή χάσει την ζωή της, τότε, σύμφωνα με το περιοδικό «Death and Taxes» (και όμως υπάρχει), ο Μπέρνι Σάντερς δεν θα γίνει αυτομάτως υποψήφιος. Το πρωτόκολλο δεν ξεκαθαρίζει με βάση ποια κριτήρια θα επιλεγεί ο αντικαταστάτης της, όμως την απόφαση θα λάβει η Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος.

Δημοφιλή