ΔΙΕΘΝΕΣ
13/09/2016 13:11 EEST | Updated 13/09/2016 14:10 EEST

Αυτός είναι ο Newman. Είναι μόλις δύο ημερών και γεννήθηκε μέσα σε ένα ναυαγοσωστικό στη μέση της Μεσογείου

Αυτός ο μικρός, που μετρά ακόμη ημέρες ζωής ονομάζεται Newman. Eίναι το τρίτο παιδί του Οtasκαι της Faith και εδώ τον βλέπετε να κοιμάται ήρεμος, τυλιγμένος σε μια λευκή πετσέτα και φορώντας ένα σκουφάκι για να τον κρατά ζεστό, στην αγκαλιά της μητέρας του.

Τίποτε το αξιοπερίεργο, το διαφορετικό. Μια τρυφερή εικόνα ενός νεογέννητου που ήρθε στον κόσμο ως μέλος μια αγαπημένης οικογένειας.

Μόνο που αυτό το μωρό δεν γεννήθηκε σε ένα μαιευτήριο σε ένα ασφαλές ελεγχόμενο περιβάλλον και η μητέρα του όταν άρχισαν οι πόνοι της γέννας κατελήφθη μόνο από τον φυσιολογικό φόβο που βιώνει κάθε γυναίκα την ώρα που οι οδύνες του τοκετού πλησιάζουν.

Ο Newman, γεννήθηκε τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου στις 7 το πρωί μέσα διασωστικό πλοίο Aquarius των οργανώσεων Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) και SOS MEDITERRANEE που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο.

«Είχα πολύ άγχος στη βάρκα, καθόμουν στο πάτωμα με τις άλλες γυναίκες και τα παιδιά. Είχα πανικοβληθεί ότι θα γεννήσω. Ένιωθα το μωρό να κινείται, μια προς τα κάτω και μια προς τα πάνω. Είχα συσπάσεις για τρεις μέρες» θα διηγείτο αργότερα η μητέρα από τη Νιγηρία.

Η δε μαία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Jonquil Nicholl που πραγματοποίησε τη γέννα δήλωσε αμέσως μετά: «Είχαμε μια πολύ φυσιολογική γέννα σε επικίνδυνα μη φυσιολογικές συνθήκες. Τρομάζω στη σκέψη τι θα είχε συμβεί αν το μωρό ερχόταν 24 ώρες νωρίτερα, σε αυτή την πλαστική βάρκα, με καύσιμα στον πυθμένα όπου κάθονταν οι γυναίκες, η μία πάνω στην άλλη, χωρίς καθόλου χώρο να κινηθούν, στο έλεος της θάλασσας. Και 48 ώρες νωρίτερα περίμεναν στην ακτή στη Λιβύη χωρίς να γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον. Πώς μπορεί το 2016 να συμβαίνει ακόμα αυτό; Αυτές οι οικογένειες, άνθρωποι ευάλωτοι, έγκυες γυναίκες, μικρά μωρά, αγέννητα μωρά, αναγκάζονται να ρισκάρουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο όταν θα έπρεπε να τους προσφέρεται υποστήριξη και προστασία».

Τόσο εκείνη όσο και ο σύζυγός της με τα δύο μεγαλύτερα παιδιά τους Victory, 7 ετών και Rollres5 ετών διασώθηκαν από μια υπερφορτωμένη πλαστική βάρκα 24 ώρες νωρίτερα. Συνολικά 392 άνθρωποι επιβιβάστηκαν στο διασωστικό πλοίο μετά τη διάσωσή τους από δύο βάρκες και μια ακόμα μετεπιβίβαση από άλλο σκάφος.

Από αυτούς, οι 155 είναι ανήλικοι κάτω των 18 ετών, οι περισσότεροι εκ των οποίων 141 ταξιδεύουν μόνοι τους, χωρίς κάποιον γονέα ή συνοδό. Υπάρχουν επίσης 11 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών και πλέον τέσσερα βρέφη που δεν έχουν συμπληρώσει το πρώτο έτος.

Από την έναρξη των επιχειρήσεων, στις 21 Απριλίου 2016, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στα διασωστικά πλοία Dignity, Bourbon Argos και Aquarius (σε συνεργασία με την SOS Mediterranee) διέσωσαν 12.003 ανθρώπους σε 89 διαφορετικές επιχειρήσεις διάσωσης.

Newman, καλώς ήρθες στον κόσμο και ελπίζουμε να μην σε απογοητεύσει ποτέ ξανά...