Πώς εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

Πώς εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς
The old Tavli (backgammon) board in a kafenion (traditional cafe) Crete, Greece.
The old Tavli (backgammon) board in a kafenion (traditional cafe) Crete, Greece.
Patricia Fenn Gallery via Getty Images

Εάν κάποιος αναζητά απάντηση για το πώς εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς ώστε να αρχίσει η δεύτερη αξιολόγηση είναι η εξής: είναι πολύ νωρίς ακόμη να βγουν συμπεράσματα. Τα αγκάθια παραμένουν. Το παραδέχθηκε και ο κ. Σταθάκης στον ΣΚΑΪ σήμερα, Τρίτη, σημειώνοντας ότι όλα (σσ προαπαιτούμενα) θα κλείσουν τελικά μέχρι τέλος του μήνα

Το μενού της ημέρας είχε

Ναι, η αλήθεια είναι ότι αυτό που φαίνεται να απασχολεί περισσότερο είναι το νέο Υπερταμείο και ειδικότερα ποιοι θα το στελεχώσουν. Μέχρι στιγμής, οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν έχουν εγκρίνει καμία από τις προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά για τη σύνθεσή του.

Στη λίστα είναι και οι ΔΕΚΟ οι οποίες θα περάσουν κάτω από την ομπρέλα του Υπερταμείου. Και αυτή η λίστα παραμένει υπο συζήτηση. Κυβερνητική πηγή μάλιστα δεν αποκλείει να διευρυνθεί.

Στο τραπέζι των συζητήσεων σήμερα μπήκαν και τα 15 προαπαιτούμενα και ειδικότερα, η πορεία υλοποίησης αυτών. Πληροφορίες του υπουργείου Οικονομικων (ξανά)λένε ότι οι σχετικές συνομιλίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή ώστε να συνταχθεί το compliance report, να λάβει πρώτη έγκριση στο EuroWorking Group στις 29 Σεπτεμβρίου και έπειτα την τελική πολιτική απόφαση για την εκταμίευση στο Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, το θέμα των κόκκινων δανείων, της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος συζητήθηκαν στο περιθώριο της συνάντησης του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους, Υψηλόβαθμος αξιωματούχος αναφέρε πως «η ΤτΕ "βλέπει" ανάπτυξη 2,5% το 2017 και ύφεση 0,3% εφέτος ενώ σε ότι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα η εκτίμηση είναι ότι θα κλείσει φέτος στο 0,8% του ΑΕΠ, την ώρα που ο στόχος του Μνημονίου είναι 0,5%». Είχε ωστόσο τονίσει πως «για να βγει η χώρα από την κρίση χρειάζονται ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις».

Οι δυσκολίες

Πρόβλημα όμως υπήρξε με το σχέδιο νόμου για το πλαστικό χρήμα και τις αδήλωτες καταθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του οικονομικού επιτελείου οι δανειστές δεν δέχτηκαν την πρόταση της Ελληνικής πλευράς για τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν «ηλεκτρονικό χρήμα» για τις συναλλαγές τους - παρά την σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ - ενώ για το νομοσχέδιο για την αποκάλυψη αδήλωτου χρήματος επιμένουν τα πρόστιμα να φτάνουν ακόμα και το 100% ή 120% του κεφαλαίου.

Οι θεσμοί - λένε πηγές του οικονομικού επιτελείου - θεωρούν ότι το δημόσιο θα πρέπει να μπορεί να κατάσχει ποσά και από αυτόν τον λογαριασμό, ειδικά από την στιγμή που αυξάνονται διαρκώς οι συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα», άρα και τα έσοδα από αυτού του είδους τις συναλλαγές. Επιπλέον, αναφέρουν ότι οι δανειστές έστησαν μπλόκο στα κυβερνητικά σχέδια για τον επαναπατρισμό «κρυμμένων» κεφαλαίων και την επιστροφή αδήλωτων καταθέσεων, καθώς επιμένουν τα πρόστιμα να φτάνουν ακόμα και το 120% του κεφαλαίου, αποτρέποντας στην ουσία να υπάρχει ούτε ένα πραγματικό κίνητρο για όσους έχουν «φυγαδεύσει» αδήλωτο χρήμα στο εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι με εξαίρεση την αποφυγή ποινικών κυρώσεων σε όσους αποκαλύψουν οικειοθελώς τα εισοδήματα που δεν είχαν δηλωθεί στο παρελθόν, οι δανειστές δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να θεσπίσει κανένα άλλο κίνητρο με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να μην έχουν κανένα «κέρδος». Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση μοιάζει αναγκασμένη να αποδεχθεί το σκληρό Γερμανικό μοντέλο το οποίο ναι μεν είναι δίκαιο καθώς δεν απαλλάσσει όσους «έκρυβαν» εισοδήματα και καταθέσεις, αλλά δεν δίνει κίνητρα για να προσελκύσει «φρέσκο» χρήμα στις τράπεζες και επιπλέον έσοδα στο ταμείο της εφορίας.

Με το χρέος πώς πάμε

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σε υποεπιτροπή της Βουλής εκτίμησε πως δεν μπορεί να υπάρξει άμεσα μεγάλη απομείωση του ελληνικού χρέους, καθώς, όπως εξήγησε, και οι δανειστές μας είναι το ίδιο υπερχρεωμένοι, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις με τη ΝΔ να ανακοινώνει πως «ο κ. Δραγασάκης ανέδειξε άλλο ένα ψέμα του Αλέξη Τσίπρα».

Βέβαια την ίδια στιγμήο κ. Δραγασάκης εξηγεί πως:

Και συνεχίζει:

Καταλήγοντας:

Αύριο, τι γίνεται;

Την Τετάρτη ανοίγει πλήρως η γκάμα των θεμάτων που θα συζητηθούν με τους θεσμούς:

Από τις 9:00 έως τις 10:00 Αναπτυξιακή Στρατηγική (υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος- υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης)

Από τις 10:00 έως τις 11:00 Επισκόπηση δημοσίων δαπανών- Κοινωνική πρόνοια (αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης- αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου)<

Από τις 11:00 έως τις 12:30 Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και φορολογικά θέματα (υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος- αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης- γγ Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής).

Από τις 12:30 έως τις 13:30 Εργασιακά (υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος).

Δημοφιλή