Κέιτ Μπλάνσετ, Kιτ Χάρρινγκτον, Κίρα Νάιτλι και άλλοι 7 διάσημοι μας ταρακουνούν με την πιο δυνατή ταινία για το προσφυγικό

Κέιτ Μπλάνσετ, Kιτ Χάρρινγκτον, Κίρα Νάιτλι μας ταρακουνούν με την πιο δυνατή ταινία για το προσφυγικό

Μια νέα δυνατή μίνι-ταινία δυνατό για την υποστήριξη της εκστρατείας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες , #WithRefugees δημοσίευσε σήμερα, Τρίτη αποκλειστικά στην πλατφόρμα του Facebook η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως Cate Blanchett.

Η μίνι ταινία βασίζεται στο εκπληκτικό ποίημα της Jenifer Toksvig με τίτλο «Τι πήραν μαζί τους» ('What They Took With Them'), εμπνευσμένο από προσωπικές μαρτυρίες προσφύγων για τα αντικείμενα που πήραν μαζί τους όταν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους ενώ βασίζεται και στο φωτογραφικό project του Brian Sokol «The Most Important Thing» αποτέλεσμα συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία.

Πολλές από τις φωτογραφίες του Brian μαζί με μαρτυρίες από τους πρόσφυγες που φωτογράφισε, εμφανίζονται στην ταινία.

Όπως θα δείτε και στο βίντεο, που δυστυχώς δεν έχει κυκλοφορήσει με ελληνικούς υπότιτλους, η Cate Blanchett παρουσιάζει το ποίημα μαζί με τους συναδέλφους της Keira Knightley, Juliet Stevenson, Peter Capaldi, Stanley Tucci, Chiwetel Ejiofor, Kit Harington, Douglas Booth, Jesse Eisenberg και τον Neil Gaiman.

Ενώ εκείνοι απαγγέλλουν στίχους του ποιήματος, δίνοντας παράλληλα μια εκπληκτική ερμηνεία που μεταφέρει στο θεατή όλο το άγχος, την αφόρητη πίεση και την αγωνία των προσφύγων που καθώς εγκαταλείπουν τα σπίτια τους προσπαθούν να σκεφτούν τι πρέπει να πάρουν μαζί τους.

Και οι απαντήσεις ποικίλουν.

«Τι θα έπαιρνες μαζί σου;

Άλλοι θα φωνάξουν πως πρέπει να πάρουν το πορτοφόλι, να πάρουν μαζί τους χρήματα, άλλοι φωνάζουν πως θα χρειαστούν φακούς για να βλέπουν όταν θα βρίσκονται μεσοπέλαγα. Άλλοι θα πάρουν μαζί τους μια βαλίτσα και άλλοι μόνο ένα σακίδιο. Επίσης όμως δεν πρέπει να ξεχάσουν να πάρουν μαζί τους κίτρινες πλαστικές σακούλες και σελοτέιπ, πρέπει τα χαρτιά που θα έχουν μαζί τους να διατηρηθούν άθικτα ακόμη και εάν πέσουν στη θάλασσα. Μεταξύ των εγγράφων διαβατήριες και ταυτότητες, έγγραφα της στρατολογίας, διπλώματα πανεπιστημίων ή απολυτήρια λυκείου. Και φυσικά εκείνο το φυλλάδιο με πληροφορίες για τους πρόσφυγες.

Κάποιο όμως θα θελήσουν να πάρουν μαζί και τη σημαία της πατρίδας τους. Μετά σειρά έχουν το κινητό, το laptop το flash drive και φυσικά τους φορτιστές. Αφού μέσα σε αυτά είναι εγκλωβισμένες οι εικόνες από την παλιά τους ζωή.

Είναι όμως και τα κλειδιά του σπιτιού. Δεν ξέρεις εάν θα καταφέρει να σταθεί όρθιο αλλά τα κλειδιά θα τα πάρεις.

Στις αποσκευές και τα φάρμακα, τα παυσίπονα, τα χάπια για τη ναυτία, τις σύριγγες, τη μαγκούρα, το αναπηρικό καροτσάκι, τους επιδέσμους, την οδοντόκρεμα αλλά και σαμπουάν και τη βουρτσα για τα μαλλιά, αλοιφή για τα εγκαύματα...

Και πάντα η αγωνία παρούσα. Οι σκέψεις ενός πρόσφυγα πως θα καταλάβουν ότι είναι παράνομος εξαιτίας του χρώματος του δέρματός του και των κατσαρών μαλλιών του.

Και μετά ξανά το ίδιο βασανιστικό ερώτημα: «Αν έπρεπε να εγκαταλείψεις το σπίτι σου τι θα έπαιρνες μαζί σου;». Από ρούχα; Πρώτα τα ρούχα των μωρών, των παιδιών. Ρούχα ζεστά αλλά και αγαπημένα όπως εκείνο το τζιν που είχες σε ένα πάρτι. Και εκείνο το χιτζάμπ που ήταν δώρο μιας αγαπημένης φίλης και εκείνο το μαντίλι με τα υπέροχα χρώματα. Αλλά και το τουρμπάνι.

Κάποιοι θα πάρουν και σωσίβιο...άλλοι πάλι όχι.

Μετά μια φευγαλέα σκέψη: «Το πιο οδυνηρό όταν είσαι πρόσφυγας είναι ότι ξυπνάς ένα πρωί και έχεις χάσει την ελευθερία σου και δεν έχεις πλέον δικαίωμα να αποφασίσεις για τη ζωή σου. Είναι σαν όλοι οι δρόμοι να έχουν κλείσει και το μόνο που υπάρχει είναι η θάλασσα. Δεν υπάρχει τίποτα πέρα από τη θάλασσα για να μπορέσεις να φύγεις και να είσαι ξανά ελεύθερος».

Και η λίστα συνεχίζεται: Τα τσιγάρα, το γάλα, το νερό να είναι αρκετό για να φτάσει για μια εβδομάδα. Και λεμόνια και λάδι και κράκερς και μπισκότα και σίγουρα τσάι για να πίνουμε όλοι μαζί όπως κάνουν οι οικογένειες και σκεύη για να μαγειρεύουμε τουλάχιστον για τα παιδιά. Και εάν όλα αυτά δεν τα έχεις έστω μια μεταλλική κούπα γιατί βλέπεις: «Οι άνθρωποι κουράζονται όταν τους ζητά συνέχεια κάτι όπως ένα ποτήρι νερό. Αλλά τώρα έχω το δικό μου. Είμαι ανεξάρτητος».

Μέσα στις αποσκευές χωράνε όμως και άλλα. Ένα πλακάκι από το σπίτι, λίγο χώμα από την αυλή, Το ιερό βιβλίο, το ροζάριο. Ένα δαχτυλίδι, τη βέρα της μητέρας, ένα σταυρουδάκι για το λαιμό, ένα ρολόι, μερικές φωτογραφίες του πατέρα ή και τίποτε από ΄λα αυτά γιατί το σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς...

C.Blanchett: Η φρενίτιδα, το χάος και ο τρόμος όταν τρέχεις για να σωθείς

«Mόλις διάβασα το ποίημα της Jenifer Toksvig και πολύ περισσότερο αφού πήρα μέρος σε μία αρχική πρόβα πάνω σε αυτό, εντυπωσιάστηκα από την εκπληκτική του δύναμη», αναφέρει η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Υ.Α. «Ο ρυθμός και τα λόγια του ποιήματος απηχούν τη φρενίτιδα, το χάος και τον τρόμο του τι σημαίνει να αναγκάζεσαι ξαφνικά να αφήνεις το σπίτι σου, αρπάζοντας μόνο όσα ελάχιστα μπορείς να κουβαλήσεις μαζί σου, ενώ τρέχεις για να σωθείς».

Στο επίκεντρο της εκστρατείας #WithRefugees βρίσκεται μία έκκληση προς τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι κάθε παιδί-πρόσφυγας έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση, κάθε οικογένεια προσφύγων έχει να μείνει κάπου με ασφάλεια και κάθε πρόσφυγας έχει τη δυνατότητα να δουλέψει και να συνεισφέρει θετικά στην τοπική του κοινότητα.

Η έκκληση έχει συγκεντρώσει ήδη πάνω από 900.000 υπογραφές και θα παραδοθεί στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, εν όψει του Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες στις 19 Σεπτεμβρίου.

«Πάνω από 65 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν αναγκαστεί να αφήσουν τα πάντα πίσω τους - τα πάντα - και να αρχίσουν τη ζωή τους ξανά από το μηδέν. Ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Υ.Α., θεωρώ ότι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας είναι να δουλέψουμε μαζί ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι πρόσφυγες έχουν τα στοιχειώδη που θα τους επιτρέψουν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους - εκπαίδευση, μια ασφαλή στέγη και τη δυνατότητα να εργαστούν. Ελπίζω ότι αυτή η ταινία θα ενθαρρύνει τον κόσμο να επισκεφτεί το withrefugees.org και να υπογράψει την έκκληση», προσθέτει η Cate Blanchett.

Η ταινία μεταδόθηκε σήμερα, Τρίτης για πρώτη φορά ζωντανά στο πλαίσιο ενός Facebook live event, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα σχετικά live events στην πλατφόρμα του Facebook με Υποστηρικτές Διεθνούς Κύρους της Υ.Α., ενόψει της παράδοσης των υπογραφών της έκκλησης στις 16 Σεπτεμβρίου.

Δημοφιλή