ΔΙΕΘΝΕΣ
14/09/2016 07:26 EEST | Updated 14/09/2016 07:26 EEST

Η Βόρεια Κορέα έχει την δυνατότητα να παράξει 20 πυρηνικές βόμβες μέχρι το τέλος του 2016

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this Oct. 10, 2015, file photo, North Korean leader Kim Jong Un salutes at a parade in Pyongyang, North Korea. South Korean and international monitoring agencies reported Friday, Sept. 9, 2016 an earthquake near North Korea's northeastern nuclear test site, a strong indication that Pyongyang had detonated its fifth atomic test explosion. (AP Photo/Wong Maye-E, File)

Η Βόρεια Κορέα έχει τα κατάλληλα υλικά για να δημιουργήσει 20 πυρηνικές βόμβες μέχρι το τέλος του χρόνου, με μονάδες εμπλουτισμού ουρανίου και μια μεγάλη προμήθεια πλουτωνίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών.

Η συγκεκριμένη είδηση έρχεται ενώ η Βόρεια Κορέα κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι πιέζει την κορεατική χερσόνησο σε σημείο που μπορεί να «εκραγεί». Υπενθυμίζουμε ότι δύο αμερικανικά μαχητικά πέταξαν σε χαμηλό ύψος στη Νότια Κορέα σε ένδειξη ισχύος.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς το τι μπορεί η χώρα πραγματικά να καταφέρει σε επίπεδο πυρηνικών επιθέσεων, όμως, η Νότια Κορέα εκτιμά ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν ετοιμάζει μια νέα πυρηνική δοκιμή, ένδειξη ότι έχει μεγάλο απόθεμα υλικών.

Η Βόρεια Κορέα έχει μεγάλο απόθεμα ουρανίου, καθώς την τελευταία δεκαετία είχε επενδύσει σε αυτό τον τομέα. Σύμφωνα με τον Siegfried Hecker, ειδικό σε θέματα πυρηνικών δοκιμών, τα αποθέματα πρέπει να έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν και υπολογίζονται στα 150 κιλά. Οι εκτιμήσεις αυτές προκύπτουν από εικόνες που έχουν ληφθεί από δορυφόρους.

Όπως αναφέρει ένας άλλος ειδικός από το Ινστιτούτο Middlebury στην Καλιφόρνια, ονόματι Jeffrey Lewis, παρά τις κυρώσεις, η Βόρεια Κορέα έχει ανεξαρτητοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό στην συγκέντρωση υλικών για να στηρίξει το πυρηνικό οπλοστάσιό της.

«Παρότι είδαμε ότι αυτό έπιασε στην περίπτωση του Ιράν, με την πάροδο του χρόνου οι χώρες μπορούν να προσαρμοστούν με βάση τις κυρώσεις», είπε.

Sponsored Post