Τι λένε οι γιατροί για τα παπούτσια που όλοι λένε ότι είναι «βολικά»;

Τι λένε οι γιατροί για τα παπούτσια που όλοι λένε ότι είναι «βολικά»;
instagram

Είτε σας αρέσουν, είτε όχι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα παπούτσια Crocs, τα οποία άρχισαν να πωλούνται το 2002, έχουν πουλήσει πάνω από 300 εκατομμύρια ζευγάρια σε 90 χώρες και έχουν έρθει για να μείνουν.

«Είναι υπέροχα για να βγάζεις βόλτα τον σκύλο ή για την αυλή όπου είναι πιθανό να πατήσω σε κάτι που θα είναι δύσκολο να καθαρίσω από τα παπούτσια μου, αλλά βγαίνει εύκολο με λίγο νερό από τα crocs μου», γράφει ένας θερμός υποστηρικτής τους στο Amazon.

«Εξαιρετική προστασία για τα δάχτυλα και ιδανικά να προχωράς άνετα. Επίσης, άνετα για ταξίδια σε τροπικά μέρη που έχουν νερό», αναφέρει ένας άλλος.

Όλα πολύ σωστά.

Τα Crocs είναι οικονομικά και κλασικά. Αλλά, τι λένε οι γιατροί και, μάλιστα, οι ποδίατροι για αυτά;

Δεν είναι και τόσο θερμοί υποστηρικτές τους, τουλάχιστον όχι αυτοί που μιλήσαμε.

«Δυστυχώς, τα Crocs δεν είναι κατάλληλη για ολοήμερη χρήση», είπε η Dr. Megan Leahy στην HuffPost. Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι ενώ προσφέρουν καλή στήριξη στην καμάρα δεν είναι καλό να τα φοράμε για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί δεν ασφαλίζουν εντελώς την φτέρνα. «Όταν η φτέρνα δεν είναι σταθερή, τα δάχτυλα έχουν την τάση να λυγίζουν, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε τενοντίτιδες, παραμόρφωση στα δάχτυλα, προβλήματα στα νύχια ή κάλους. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και όταν φορά κανείς συνέχεια σαγιονάρες», αναφέρει.

Ο Dr. Alex Kor, Πρόεδρος της αμερικανικής ακαδημίας ποδιάτρων αθλητική ιατρικής, είπε στην HuffPost ότι το πιο σημαντικό μέρος του παπουτσιού είναι ο πάτος, που συνδέει την φτέρνα με τα δάχτυλα. «Οι ασθενείς είναι πιο πιθανό να έχουν πόνο στα πόδια αν τα παπούτσια τους έχουν μαλακό πάτο», είπε ο Kor.

«Σε καθημερινή βάση, βλέπω ασθενείς που έρχονται στο γραφείο μου και παραπονιούνται για πόνο στην καμάρα ή στην φτέρνα και φοράνε Crocs», λέει ο ίδιος.

Relax. Chill out. Unwind. It's all good. #FanFav @bernardoguedesreal

A photo posted by Crocs Shoes (@crocs) on

Η Leahy, ανέφερε στην HuffPost ότι τα crocs είναι μια χαρά για ταξίδια στην παραλία ή στην πισίνα, αλλά δεν πρέπει να φοριούνται σε μεγάλους περιπάτους. Έχω παρατηρήσει ότι τα παιδιά (και ενήλικες) έχουν την τάση να σκοντάφτουν και να πέφτουν με αυτά τα παπούτσια.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.