Oι Νύχτες Πρεμιέρας κλείνουν τα 22 τους χρόνια με 180 ταινίες

Oι Νύχτες Πρεμιέρας κλείνουν τα 22 τους χρόνια με 180 ταινίες
«Επιχείρηση Χιονοστιβάδα» του Matt Johnson από το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα
«Επιχείρηση Χιονοστιβάδα» του Matt Johnson από το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα
xionostivada

Μας είναι πολύ δύσκολο να πιστέψουμε ότι οι Νύχτες Πρεμιέρας κλείνουν τα 22 τους χρόνια. Σίγουρα, δεν θυμόμαστε όλοι την πρώτη χρονιά του Φεστιβάλ όπως ο νέος διευθυντής του Φεστιβάλ Λουκάς Κατσίκας που μας καλωσόρισε χτες (14/9) το πρωί, λέγοντας μας πως θυμάται ακόμα την πρώτη προβολή του Φεστιβάλ το 1995 (!!!), αλλά σίγουρα όπως μια μεγάλη μερίδα Αθηναίων θεωρούμε το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας μια από τις ωραίοτερες φθινοπωρινές μας συνήθειες.

Οι αλλαγές

Το φετινό φεστιβάλ είναι το πρώτο με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Λουκά Κατσίκα μετά από τα 9 χρόνια του Ορέστη Ανδρεαδάκη (ο οποίος και διευθύνει φέτος για πρώτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης). Η σημερινή παρουσίαση ήταν λιγότερο μαξιμαλιστική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αλλά με πολλές και ενδιαφέρουσες αλλαγές. Η σημαντικότερη είναι καθαρά πρακτική καθώς αλλάζει επιτέλους ο τρόπος πώλησης εισιτηρίων: Τα εισιτήρια του Φεστιβαλ θα μπορεί να τα προμηθεύτεί κανείς είτε με ηλεκτρονική κράτηση είτε πηγαίνοντας σε πάνω από 500 φυσικά σημεία πώλησης εισιτηρίων στην Αττική. Άλλη μια καινοτομία είναι η συνεργασία με την taxibeat στις μεταμεσονύχτιες προβολές η οποία θα φροντίζει να να πηγαίνουν οι θεατές σπίτι τους δωρεάν μετά την προβολή.

Το πρόγραμμα

Συνολικά φέτος θα δούμε 180 ταινίες, με τις 104 να είναι μεγάλου μήκους. Όπως πάντα το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και ταινίες μικρού μήκους: To διαγωνιστικό ελληνικών ταινιών μικρού μήκους αλλά και τις Μικρές Ιστορίες- μια ετήσια επιλογή από τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους live action ή animation, βραβευμένες στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου.Από τις 193 ταινίες που στάλθηκαν επιλέχτηκαν τελικά 46.

Πρεμιέρα με Αλμοδοβάρ, τελετή λήξης με Βερχόφεν

Σε τρία διηγήματα της Άλις Μονρό βασίζεται η Julieta του Πέδρο Αλμοδοβάρ. Μετά το «Δέρμα που κατοικώ» ο Αλμοδόβαρ επιστρέφει με μια ταινία σπουδή στη γυναικεία φύση.

Σε τελείως διαφορετικό κλίμα είναι το Elle που σηματοδοτεί και την επιστροφή του Πωλ Βερχόφεν με πρωταγωνίστρια την πάντα υπέροχη Ιζαμπέλ Ιπέρ σε ένα ακόμα ρεσιτάλ ερμηνείας ως μια γυναίκα που εκδικείται το βιασμό της. Οι (ενθουσιώδεις) κριτικές από το Φεστιβάλ των Καννών μιλούν για ένα ψυχολογικό θρίλερ/μαύρη κωμωδία- αν και μας είναι κάπως δύσκολο να φανταστούμε τις λέξεις βιασμός και κωμωδία μαζί

Αφιερώματα: Από το Λουι Μαλ στο νέο ιταλικό κινηματογράφο

Εκτός από το διεθνές διαγωνιστικό, οι Νύχτες Πρεμιέρας ξεχωρίζουν και για τα αφιερώματα τους. Ας ξεκινήσουμε από τα κλασικά και αυτά που περιμένουν οι φανατικοί (και ναι είναι πολλοί!). Αρχικά ας μιλήσουμε για την πολύ δημοφιλή ενότητα Music And Film (διευθύντρια της οποίας θα είναι φέτος η Λένα Πλάτωνος). Ηighlights της ενότητας είναι το «The Beatles: Eight Days a Week» και το «Sid and Nancy» αν και εμείς πολύ θέλουμε να δούμε το Gary Numan: Android in La La Land» για το θρυλικό Άγγλο πρωτοπόρο της ηλεκτρονικής μουσικής.

Ακολουθούν (φυσικά) τα ντοκιμαντέρ, οι μεταμεσονύχτιες προβολές, ένα αφιέρωμα στον προσφάτως εκλιπόντα Νίκο Τριανταφυλλίδη αλλά και στις μειονότητες. Την προσοχή μας τράβηξαν επίσης ένα αφιέρωμα στο Λουί Μαλ αλλά και στο νέο Ιταλικό σινεμά

Ανάμεσα στις ταινίες του Λουι Μαλ θα δούμε και το αγαπημένο μας La Souffle au Coeur (To φύσημα στην καρδιά)

Πληροφορίες

Το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ βρίσκεται εδώ. Τα εισιτήρια κοστίζουν 5 ευρώ για τις προβολές μέχρι τις 19:55, και 6 ευρώ για τις προβολές από τις 20:00

Δημοφιλή