«Οι αρχές αδυνατούν να επέμβουν» καταγγέλλει ο δημοσιογράφος Γιάννης Στεβής για τα επεισόδια στη Χίο

«Οι αρχές αδυνατούν να επέμβουν» καταγγέλλει ο δημοσιογράφος Γιάννης Στεβής για τα επεισόδια στη Χίο
SOOC/Αρχείου

Την αδυναμία των αστυνομικών αρχών να επέμβουν στις απρόκλητες επιθέσεις μελών της Χρυσής Αυγής στο συλλαλητήριο πολιτών στη Χίο για το προσφυγικό καταγγέλλει ο δημοσιογράφος της ιστοσελίδας «Αστραπάρης», Γιάννης Στεβής. Μιλώντας στην HuffPost Greece, ο ένας εκ των δύο δημοσιογράφων που δέχτηκαν επίθεση εξηγεί ότι η κατάσταση είναι πλέον ανεξέλεγκτη και πως οι αρχές δεν προχωρούν σε συλλήψεις ακόμα και όταν βλέπουν να γίνονται βιαιοπραγίες μπροστά στα ίδια τους τα μάτια.

«Κάτι δεν πάει καλά», εξηγεί, προσθέτοντας: «Η αστυνομία αδυνατεί να ανταποκριθεί. Ίσως χρειάζονται ενισχύσεις, ίσως δεν υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση, ίσως κάνουν τα στραβά μάτια... δεν είμαι εγώ υπεύθυνος για να το κρίνω αυτό. Οι δημοσιογράφοι είναι για να εκτιμούν μια κατάσταση. Υπεύθυνες για να εξετάσουν αυτή την κατάσταση είναι οι εισαγγελικές αρχές και το αρμόδιο υπουργείο».

Το χρονικό

Ο κ. Στεβής βρισκόταν στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν πολίτες της Χίου χθες, Τετάρτη, για το προσφυγικό. Στην συνέχεια όμως ακολούθησε πορεία προς τους καταυλισμούς προσφύγων, όπου και σημειώθηκαν επεισόδια. Ο κ. Στέβης εξηγεί πως άνθρωποι που σχετίζονται με την Χρυσή Αυγή επιτέθηκαν απρόκλητα σε δημοσιογράφους αλλά και αστυνομικούς. Ο ίδιος ήταν μάλιστα ένα από τα θύματα, καθώς όχι μόνο κατάφεραν να τον χτυπήσουν στο χέρι, αλλά του άρπαξαν και του πέταξαν την κάμερα στο έδαφος. Επίθεση φραστικού χαρακτήρα όμως δέχτηκε και ο δημοσιογράφος του «PolitisChios», Παντελής Φύκαρης, όμως σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν έγινε κάποια σύλληψη.

Απειλές μέσω των social media

Ο κ. Στεβής εξηγεί ότι σε μια μικρή κοινωνία οι δημοσιογράφοι των τοπικών ιστοσελίδων είναι γνωστοί και στοχοποιούνται. Όπως τόνισε, είχαν παρατηρηθεί κάποια απειλητικά σχόλια μέσω Facebook και εν γένει των social media, όμως δεν είχα δώσει ιδιαίτερη σημασία σε αυτά. Γνωστά όμως είναι και τα πρόσωπα που προβαίνουν σε αυτές τις ενέργειες. Ο κ. Στεβής κατονομάζει σε άρθρο του τον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής στη Χίο, κ. Ματθαίο Μερμηγκούση, ως το πρόσωπο που τον χτύπησε στις χθεσινές διαδηλώσεις. Παρόλο όμως που όλα έγιναν μπροστά στην αστυνομία, δεν έγινε καμία σύλληψη κατά την διάρκεια των επεισοδίων.

«Κάτι δεν πάει καλά»

«Κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Εμείς βρισκόμασταν πίσω από τη γραμμή των ΜΑΤ και κατάφεραν να μας επιτεθούν. Εάν συνέχισαν προς το σημείο που είναι οι πρόσφυγες καταλαβαίνετε τι θα μπορούσε να έχει συμβεί. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήρθαν στη Χίο για να μείνουν στη Χίο και εάν ένιωθαν ότι απειλούνται θα μπορούσε να ακολουθήσει συμπλοκή», σημειώνει ο κ. Στεβής, προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή δημοσιογράφος από μπλογκ που είναι προσφιλής σε αυτούς (σ.σ. στη Χ.Α.) έκανε την δουλειά του ανενόχλητος μπροστά από τον αστυνομικό κλοιό».

«Αυτό δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά», τονίζει, καλώντας τις αρμόδιες αρχές να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες για να δοθεί λύση στο ζήτημα.

«Η βαλίτσα θα πάει μακριά»

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο κ. Στέβης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον κ. Μερμηγκούση, ο οποίος με τη σειρά του του έκανε μήνυση αντιπερισπασμού. Λόγω του τραυματισμού του, ο οποίος μετά από εξετάσεις αποδείχτηκε ότι τελικά δεν είναι πολύ σοβαρός, ο δημοσιογράφος κρατήθηκε στο Νοσοκομείου του νησιού. Το επόμενο πρωί αφέθηκε ελεύθερος, όμως ελεύθερος αφέθηκε και ο κ. Μερμηγκούσης. Για την υπόθεση θα διεξαχθεί προανάκριση και, όπως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Στέβη, «η βαλίτσα θα πάει μακριά».

Προηγούμενες επιθέσεις

Να σημειώσουμε ότι, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος του Αστραπάρη, ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής στη Χίο έχει εμπλακεί και στο παρελθόν σε επιθέσεις. Επί παραδείγματι, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη πυρκαγιά σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων, ο ίδιος είχε χτυπήσει νοσηλευτή που έδινε οδηγίες στο προσωπικό για το πως να ανταποκριθούν σε περίπτωση που υπάρξουν τραυματισμοί προσφύγων. Ούτε τότε είχε γίνει κάποια σύλληψη.

ΣΥΡΙΖΑ: Τέλος στην ανοχή

Τα επεισόδια έχει καταδικάσει η κυβέρνηση, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Ζητάμε από τις δυνάμεις ασφαλείας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εξασφαλίσουν ασφαλή διαβίωση για όλους τους ανθρώπους που μένουν στο νησί μας. Και τέλος από την Εισαγγελία Χίου να πράξει τα νόμιμα προς το συμφέρον της ασφάλειας και της διασφάλισης των δικαιωμάτων όλων των πολιτών της Χίου. Αυτή η ανοχή πρέπει να σταματήσει τώρα και όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τίποτα λιγότερο».