Απορρίφθηκε η νέα διοίκηση της Attica Bank από την ΤτΕ. «Παγώνουν» και οι νέες δανειοδοτήσεις

Απορρίφθηκε η νέα διοίκηση της Attica Bank από την ΤτΕ. «Παγώνουν» και οι νέες δανειοδοτήσεις
eurokinissi

Η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) απέρριψε, σύμφωνα με πληροφορίες, την προτεινόμενη νέα διοίκηση της Attica Bank και της απαγόρευσε να προχωρήσει σε νέες χορηγήσεις μέχρι νεοτέρας κάτι που σημαίνει ότι η Attica Bank δεν θα μπορεί από εδώ και στο εξής να δώσει νέα δάνεια.

Λίγο μετά την απόφαση της ΤτΕ κυβερνητικά στελέχη, αντέδρασαν λέγοντας:

«Αν αληθεύουν όσα ως φήμες διαρρέουν από την ΤτΕ περί έκτακτων αποφάσεων από πλευράς του διοικητή εις βάρος της σταθερότητας της Τράπεζας Αττικής, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας. Ο διοικητής της ΤτΕ δεν μπορεί να αντιδρά σπασμωδικά και να θέτει σε κίνδυνο την τραπεζική ευστάθεια. Ακόμη και αν αισθάνεται ότι αδικείται από επιλογές της Δικαιοσύνης, οφείλει να σεβαστεί την ανεξαρτησία της και σε καμία περίπτωση να μη θέτει σε διακινδύνευση την τραπεζική ευστάθεια, βάζοντας τις τράπεζες ως προσωπική του ασπίδα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Πέμπτη Εισαγγελείς Διαφθοράς πραγματοποίησαν 'εφοδο στο σπίτι του ζεύγους Στουρνάρα στο πλαίσιο της έρευνας για διαφημιστικές δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ, ποσά από τις οποίες φαίνεται να είχε λάβει και η σύζυγος του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Σταυρούλα Νικολοπούλου- Στουρνάρα. Μάλιστα η σύζυγος του κ. Στουρνάρα, η κ. Λίνα Νικολοπούλου εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας πως «πραγματικός στόχος του ελέγχου είναι ο σύζυγός μου Γιάννης Στουρνάρας».

Ποιοι κόπηκαν

-Γεράσιμος Σαπουτζόγλου, προτεινόμενος για πρόεδρος

-Παναγιώτης Ρουμελιώτης, προτεινόμενος γα διευθύνων σύμβουλος. Όμως ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ δεν αποκλείεται από το νέο ΔΣ της τράπεζας, ως μη εκτελεστικό μέλος.

-Αννα Πουσκουρή, μεταβατική πρόεδρος της Attica Bank

Κωνσταντίνος Μακέδος, ως αντιπρόεδρος (πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ που αποτελεί βασικό μέτοχο της τράπεζας Ατικής).

Όπως αναφέρει ο Capital.gr, η απόρριψη προήλθε με βάση τα αυστηρά κριτήρια του SSM και του νόμου 4346/2015 σύμφωνα με τα οποία οι δύο υποψήφιοι δεν συγκέντρωναν τις απαιτήσεις του νόμου. Μάλιστα ο κ. Σαπουντζόγλου που προαλείφετο για τη θέση του προέδρου είχε ζήτημα με τη συμμετοχή του στο Δ.Σ. της πρώην Proton Bank, καθώς η τότε διοίκηση της ΤτΕ είχε αποκλείσει τη συμμετοχή του σε τραπεζικές θέσεις.

Δημοφιλή