Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

1) Πόλεμος κυβέρνησης με Στουρνάρα. Απορρίφθηκε η νέα διοίκηση της Attica Bank, «πάγωσε» η δανειοδότηση

Η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) απέρριψε την προτεινόμενη νέα διοίκηση της Attica Bank και της απαγόρευσε να προχωρήσει σε νέες χορηγήσεις μέχρι νεοτέρας κάτι που σημαίνει ότι η Attica Bank δεν θα μπορεί από εδώ και στο εξής να δώσει νέα δάνεια.

Έντονη η αντίδραση του Μαξίμου. Κυβερνητικοί κύκλοι διέρρευσαν τα εξής:«Ο διοικητής της ΤτΕ δεν μπορεί να αντιδρά σπασμωδικά και να θέτει σε κίνδυνο την τραπεζική ευστάθεια. Ακόμη και αν αισθάνεται ότι αδικείται από επιλογές της Δικαιοσύνης, οφείλει να σεβαστεί την ανεξαρτησία της και σε καμία περίπτωση να μη θέτει σε διακινδύνευση την τραπεζική ευστάθεια, βάζοντας τις τράπεζες ως προσωπική του ασπίδα».

Είχε προηγηθεί έφοδος των εισαγγελέων διαφθοράς στο σπίτι του ζεύγους Στουρνάρα στο πλαίσιο της έρευνας για διαφημιστικές δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ, ποσά από τις οποίες φαίνεται να είχε λάβει και η σύζυγος του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Σταυρούλα Νικολοπούλου- Στουρνάρα. Μάλιστα η σύζυγος του κ. Στουρνάρα, η κ. Λίνα Νικολοπούλου εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας πως «πραγματικός στόχος του ελέγχου είναι ο σύζυγός μου Γιάννης.

2) Κωδικό όνομα Μπρατισλάβα: Θα καταφέρει o νότος να ακουστεί στον βορρά;

Αυτό και άλλα ερωτήματα όπως ποιά θα είναι η ΕΕ στη μετά – Brexit εποχή, θα συζητηθούν στην άτυπη συνάντηση των 27 ηγετών κρατών-μελών, που πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή στη Μπρατισλάβα.

Σύμφωνα με την σλοβακική προεδρία, στόχος της συνάντησης είναι «να στείλει ένα καθαρό μήνυμα ότι η ΕΕ παραμένει δυνατή και ικανή να φτάνει σε συμφωνίες και να επιφέρει βελτιώσεις στην καθημερινότητα τον πολιτών της».

Ασφάλεια-άμυνα, Προσφυγικό-Μεταναστευτικό και Οικονομία, είναι τα τρία κεντρικά θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών στην Μπρατισλάβα.

Εκεί θα είναι και οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα και Κύπρος που εμφανίζονται πλέον ως συγκροτημένη ομάδα. Το Club Med, όπως αποκαλείται, ζητά απομάκρυνση από την πολιτική της αυστηρής λιτότητας.

3) Κάτι πάει να γίνει με τις αναδιαρθρώσεις δανείων και τους θεσμούς

Κοντά στην ολοκλήρωση των συζητήσεων σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό και την αναδιάρθρωση δανείων φαίνεται πως βρίσκεται κυβέρνηση και θεσμοί καθώς όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ανοικτά παραμένουν μόνο κάποια επιμέρους τεχνικά ζητήματα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει επέλθει ταύτιση απόψεων σε ζητήματα σχετικά με την Επιτροπή που θα είναι αρμόδια για τις αναδιαρθρώσεις δανείων. Σε αυτή θα υπάρχει εξωτερικός αξιολογητής-εισηγητής και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, στο βαθμό που υπάρχουν σχετικά χρέη.

4) Συνεχίζεται το σίριαλ με τις άδειες

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου θα κρίνει τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV), καθώς και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.

Ειδικότερα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί με τις επίμαχες προσφυγές τους, που πρόκειται να εξετάσει η Ολομέλεια του ΣτΕ στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, στρέφονται, μεταξύ των άλλων, κατά όλων των αποφάσεων που αφορούν το σύνολο της διαδικασίας των δημοπρατούμενων αδειών.

5) Ποιος είναι ο πιο υγιής;

Καθημερινότητα έχει γίνει πλέον η ενασχόληση με την υγεία των δύο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, έπειτα και από την περιπέτεια με το λιποθυμικό επεισόδιο που είχε η κ. Κλίντον και της διάγνωσή της με πνευμονία.

Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον δίνουν στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους, επίπεδα χοληστερίνης, υπέρηχους, αλλεργίες και ότι χρειάζεται προκειμένου να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι είναι ικανοί να κυβερνήσουν. Αυτό που δεν είδαμε ακόμη είναι η ψυχιατρική γνωμάτευση.

Δημοφιλή