Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη με όραμα και μια συμπαγή ατζέντα για αλλαγή, δηλώνει ο Τσίπρας από τη Μπρατισλάβα

Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη με όραμα και μια συμπαγή ατζέντα για αλλαγή, δηλώνει ο Τσίπρας από τη Μπρατισλάβα
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras arrives for the European Union summit- the first one since Britain voted to quit- in Bratislava, Slovakia, September 16, 2016. REUTERS/Leonhard Foeger
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras arrives for the European Union summit- the first one since Britain voted to quit- in Bratislava, Slovakia, September 16, 2016. REUTERS/Leonhard Foeger
Yves Herman / Reuters

Στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας βρίσκονται σήμερα, Παρασκευή οι ηγέτες των 27 πλέον κρατών-μελών της ΕΕ για την πρώτη άτυπη Σύνοδο Κορυφής της νέας πολιτικής περιόδου και με βασικά ζητήματα στην ατζέντα των εργασιών τη διαχείριση του Brexit, το προσφυγικό, θέματα ασφάλειας κα.

«Η σημερινή σύνοδος διεξάγεται για την εξομάλυνση των διαφορών μας. Χρειαζόμαστε ενότητα ώστε η Ευρώπη να μπορεί να λειτουργεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη σύνοδο.

Προσερχόμενος ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως «αυτό που χρειάζεται τώρα η Ευρώπη είναι ένα νέο όραμα και μια συμπαγή ατζέντα για αλλαγή». Τόνισε δε ότι «χρειαζόμαστε μια κοινωνική Ευρώπη, με ανάπτυξη, απασχόληση και ευημερία για όλους, για τους νέους της και όλους τους πολίτες της». «Χρειαζόμαστε» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας «μια Ευρώπη που να μπορεί να διαχειρίζεται τη μετανάστευση αποτελεσματικά και με ανθρωπιστικό τρόπο...σε κάθε περίπτωση αυτό που δεν πρέπει να κάνει η Ευρώπη είναι να συνεχίσει να υπνοβατεί προς τη λάθος κατεύθυνση». Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η σημερινή σύνοδος είναι η πρώτη συζήτηση μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και εξέφρασε την ελπίδα του «ότι θα βρούμε ένα κοινό βήμα, ένα θετικό βήμα».

Τους κινδύνους τους οποίους αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση επεσήμανε από τη Μπρατισλάβα η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι δεν θα γίνει καμία συζήτηση για το Brexit στη σύνοδο κορυφής.

«Χρειαζόμαστε λύσεις για την Ευρώπη και βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη κατάσταση. Δεν μπορείς να λύσεις όλα τα προβλήματα της Ευρώπης σε μια σύνοδο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δείξουμε ότι μπορούμε να βελτιώσουμε τα πράγματα στους τομείς της ασφάλειας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και στον τομέα της άμυνας», δήλωσε.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε ότι το βρετανικό δημοψήφισμα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνόδου, λόγω της απουσίας της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, όμως, όπως επισημαίνει το BBC, θα είναι μάλλον το κυριότερο θέμα συζήτησης.

Η κ. Μέρκελ εξέφρασε ακόμα την ελπίδα «ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά» καθώς «η κατάσταση είναι κρίσιμη, χρειάζεται να κάνουμε πρακτικά βήματα στον τομέα της άμυνας, της καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

«Το θέμα είναι να μην περιμένουμε απλά μια λύση των προβλημάτων της Ευρώπης από μία σύνοδο- είμαστε σε κρίσιμη κατάσταση- αλλά αντ'αυτού να δείξουμε εμπράκτως ότι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι».

Από πλευράς του, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε πως η Γαλλία «καταβάλλει τη μεγαλύτερη προσπάθεια για την ευρωπαϊκή άμυνα» αλλά «δεν μπορεί να είναι μόνη, δεν θέλει να είναι μόνη».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επέμεινε στο γεγονός ότι η Ευρώπη «πρέπει να είναι σε θέση μόνη της να εγγυάται την προστασία της».

«Μπορεί να είναι η πρώτη αλλά θέλει η Ευρώπη μαζί με τη Γαλλία να μπορεί να διασφαλίζει τη δική της προστασία, τη δική της άμυνα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ μαζί με τον Αμερικανό εταίρο», υπογράμμισε.

«Όλοι ας το ξέρουν καλά: αν οι ΗΠΑ επιλέξουν να απομακρυνθούν, η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να εγγυάται μόνη της την προστασία της» , προειδοποίησε ο Ολάντ.

«Η ευρωπαϊκή άμυνα, είναι η πρόκληση για την Ευρώπη: Μπορούμε να διασφαλίσουμε την προστασία μας κυρίως από την τρομοκρατία και μπορούμε να φροντίσουμε ώστε οι στρατιωτικές μας ικανότητες να είναι ισχυρότερες για την προστασία μας;» τόνισε ο Ολάντ.

Αντίστοιχα, ο Τσέχος πρωθυπουργός, Μπόχουσλαβ Σόμποτκα ανέφερε πως περιμένει μια ειλικρινή συζήτηση για τα μεγάλα θέματα όπως είναι το προσφυγικό, η ασφάλεια και το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας τονίζοντας ότι πρέπει να ενισχυθεί η βασική αρχή της ΕΕ που είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών.

«Αποστολή μας σήμερα είναι να σχεδιάσουμε τον δρόμο μπροστά για την ΕΕ", δήλωσε ο Εσθονός πρωθυπουργός Ταάβι Ρόιβας.

«Είχαμε πάντα διαφορές, όταν ξεκινήσαμε με έξι χώρες είχαμε διαφορές επίσης και με τους 28», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

«Όλες αυτές οι χώρες έχουν ένα συμφέρον στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σε μια πιο ασφαλή Ευρώπη, στο να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη μετανάστευση, όλοι έχουν συμφέρον στην οικονομική συνεργασία για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας».

«Είναι οι Βρετανοί που θα πιέσουν το κουμπί στο τέλος... Νομίζω ότι είναι κρίμα να έχουμε μια σύνοδο κορυφής χωρίς τη Βρετανία καθώς είναι ακόμη μέλος. Αν αποφασίσουν να φύγουν, τότε θα το συζητήσουμε».

«Σήμερα δεν θα κάνουμε κάτι παραπάνω από το να πάρουμε μια ιδέα του πώς θα αποφασίσουμε τους ερχόμενους μήνες για δύο σημαντικά θέματα: πώς διασφαλίζουμε ότι προστατεύουμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας και ότι έχουμε υπό έλεγχο τη μετανάστευση... και δεύτερον, έχουμε μια επιτυχία ότι συνεργαζόμαστε οικονομικά... και μπορούμε να κάνουμε περισσότερα σε αυτό το μέτωπο».

Δημοφιλή