Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν αγωγή δισεκατομμυρίων κατά της Deutsche Bank. Καταλογίζουν ευθύνες για την κρίση του 2008

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν αγωγή δισεκατομμυρίων κατά της Deutsche Bank. Καταλογίζουν ευθύνες για την κρίση του 2008
The Deutsche Bank headquarters are seen in Frankfurt, Germany October 29, 2015. REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo
The Deutsche Bank headquarters are seen in Frankfurt, Germany October 29, 2015. REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo
Kai Pfaffenbach / Reuters

Ο από μακρού αναμενόμενος συμβιβασμός μεταξύ των ΗΠΑ και της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, ο οποίος αφορά στην πώληση προβληματικών τίτλων με ενέχυρο ενυπόθηκα δάνεια θα μπορούσε να κοστίσει πολύ ακριβά στη Deutsche Bank.

Εν τω μεταξύ η τιμή της μετοχής της Deutsche-Bank υποχώρησε καταρχάς κατά 7% περίπου στις ΗΠΑ.

Στην γερμανική τράπεζα καταλογίζεται ότι συνέβαλε στην κρίση του 2008 με το να πουλήσει ενυπόθηκα δάνεια, μειωμένης εξασφάλισης.

Η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να ενάγει την Deutsche Bank για το ποσόν των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατά την Wall Street Journal (WSJ). Το ποσόν αυτό το επιβεβαίωσε μάλιστα και η ίδια η γερμανική τράπεζα, όπως γράφει η Süddeutsche Zeitung.

Η απαίτηση τέτοιων μεγάλων ποσών είναι μέρος της στρατηγικής το αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης στην φάση των διαπραγματεύσεων πριν εγείρει σχετική αγωγή: "Oι διαπραγματεύσεις είναι μόνο στην αρχή" αναφέρεται όμως σε έγγραφο της γερμανικής τράπεζας. Οι αναφερόμενοι σε αυτό γνώστες του θέματος αναμένουν ότι η γερμανική τράπεζα θα αντιταχθεί σθεναρά κατά τη απαίτησης αυτής. Δεν είναι όμως ακόμα σαφές σε τι ποσό θα φτάσει τελικά ο συμβιβασμός.

Άλλες τράπεζες έχουν ήδη δεχτεί πάντως να καταβάλουν ανάλογα πρόστιμα . Το μεγαλύτερο ήταν αυτό της Bank of America το 2014 και ανερχόταν σε 16,65 δισ. δολάρια. Η Goldman Sachs συμφώνησε επίσης μετά από εξωδικαστικό συμβιβασμό να πληρώσει περίπου 5 δισ. δολάρια.

Bουτιά για τη μετοχή της Deutshe Bank

Στο μεταξύ απώλειες κατέγραφαν σήμερα, Παρασκευή οι ευρωπαϊκές μετοχές και αναμένεται να σημειώσουν τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση των τελευταίων τριών μηνών, με την Deutsche Bank να παρασύρει πτωτικά τις χρηματοοικονομικές μετοχές αφού είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση της ζητά δισεκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού για την υπόθεση πώλησης τίτλων με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια.

Η μετοχή της Deutsche Bank κατέγραψε νωρίτερα πτώση κατά 7,3% – σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες ανάμεσα στις μετοχές του δείκτη STOXX 600 μετά την είδηση για τη διεκδίκηση 14δισεκ. ευρώ από τις ΗΠΑ.

Το ποσό αυτό ξεπερνά κατά πολύ τις εκτιμήσεις της τράπεζας και των επενδυτών για τέτοιου είδους απαιτήσεις. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποιο θα είναι το τελικό ποσό, αλλά εάν φθάσει κοντά στα 14 δισεκ. δολάρια, θα πλήξει σοβαρά την εύθραυστη οικονομική κατάσταση της Deutsche και ενδεχομένως να κλονίσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Πιέσεις δέχονταν και άλλες χρηματοοικονομικές μετοχές. Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης υποχώρησε νωρίτερα κατά 1,4%, με τις μετοχές των Royal Bank of Scotland , Credit Suisse και UBS να σημειώνουν πτώση μεταξύ 2,2% και 4,1%.

Στις 11:21 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης STOXX Europe 600 σημείωσε πτώση κατά 0,3%. Έπειτα από απώλειες κατά 1,4% την προηγούμενη εβδομάδα, ο δείκτης υποχωρεί κατά 1,8% αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να καταγράψει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τα μέσα Ιουνίου.

Σε αρνητικό έδαφος κινείτο και ο ευρωπαϊκός ενεργειακός κλάδος λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου. Ο ευρωπαϊκός δείκτης των μετοχών Πετρελαίου και Αερίου κατέγραψε νωρίτερα πτώση σχεδόν κατά 1%, ενώ οι μετοχές των Royal Dutch Shell και BP κατά περίπου 0,7%.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή