Έρχονται κίνητρα για την αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος

Έρχονται κίνητρα για την αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος
Eurokinissi

Σε εξέλιξη είναι από το οικονομικό επιτελείο η αναζήτηση μεγαλύτερων κινήτρων, ώστε να αυξηθεί η χρήση πλαστικού χρήματος και η εισπραξιμότητα ΦΠΑ, καθώς φαίνεται υπαρκτό το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει ο ακατάσχετος λογαριασμός.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Έθνους», στο νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή περιλαμβάνονται κίνητρα (κληρώσεις με έπαθλα) για τους φορολογουμένους που θα χρησιμοποιούν «πλαστικό χρήμα» όπως:

-Δωρεάν αγορές: Κάθε μέρα σε 50 τυχερούς πελάτες καταστημάτων που χρησιμοποιούν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες θα δίνεται η δυνατότητα να κάνουν δωρεάν τις αγορές τους. Οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν οι πολίτες θα μετέχουν αυτόματα σε κλήρωση.

-Αυτοκίνητα: Οι αποδείξεις με «πλαστικό χρήμα» θα μετέχουν σε μηνιαίες κληρώσεις με έπαθλα 5 αυτοκίνητα, που θα δίνονται από το Δημόσιο από τα κατασχεθέντα που υπάρχουν στον ΟΔΔΥ.

-Ακίνητα: Αντίστοιχα, όσοι λαμβάνουν αποδείξεις για τις αγορές που πραγματοποιούν με κάρτες, θα μετέχουν αυτόματα σε μια ετήσια κλήρωση με έπαθλο ακίνητο που ανήκει στο Δημόσιο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που πραγματοποιούν αγορές με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή μέσω e-banking θα προβλέπεται ετήσια έκπτωση φόρου από 1.900 έως 2.100. Ακόμη, σημειώνεται ότι οι δαπάνες που πληρώνονται με μετρητά και οι αντίστοιχες αποδείξεις δεν θα αναγνωρίζονται για έκπτωση φόρου, ενώ οι αποδείξεις των συναλλαγών με μετρητά δεν θα συμμετέχουν στις κληρώσεις.

Σύμφωνα με το «Έθνος», το ν/σ θα προβλέπει πως η έκπτωση φόρου από 1.900 ως 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς συνταξιούχους και αγρότες θα εξασφαλίζεται μόνο εφόσον έχουν συγκεντρωθεί αποδείξεις αξίας ίσως με το 10% έως και το 30% του εισοδήματος του φορολογουμένου. Εάν δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων με πλαστικό χρήμα, ο φόρος προσαυξάνεται κατά τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του δηλωθέντος ποσού αποδείξεων, που πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 22%.

Το ν/σ, σύμφωνα με το «Έθνος», προβλέπει:

-Για εισόδημα ως 10.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με πλαστικό χρήμα θα είναι 10%

-Για εισόδημα από 10.001 ως 20.000 το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%

-Για εισόδημα από 20.001 ως 40.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 20%

-Από 40.001 και πάνω το ποσοστό θα είναι 30%.

Από την υποχρέωση συναλλαγών με πλαστικό χρήμα θα εξαιρεθούν οι φορολογούμενοι άνω των 75 και οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών. Επίσης, στο ν/σ θα προβλέπεται πως όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά POS συσκευή.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», το νέο αυτό καθεστώς με τα κίνητρα για τη χρήση πλαστικού χρήματος θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Δημοφιλή