Το κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα - Στουρνάρα

Το κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα - Στουρνάρα
EUROKINISSI

Στον απόηχο της εφόδου της οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία της εταιρείας της συζύγου του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα αλλά και της απόρριψης από την ΤτΕ της διοίκησης της Attica Bank η οποία είχε προταθεί από το ΤΣΜΕΔΕ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας συναντώνται σήμερα στις έξι το απόγευμα.

Οι δύο άνδρες κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Στουρνάρα είχαν επικοινωνήσει την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα ώστε να ενημερώσει τον κ. Τσίπρα γι ατην έφοδο των οικονομικών εισαγγελέων στα γραφεί ατης συζύγου του. Είχαν δε συμφωνήσει να συναντηθούν μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Σύνοδο της Μπρατισλάβα μόλις το επέτρεπαν οι υποχρεώσεις του Αλ. Τσίπρα.

Η σύγκρουση των δύο πλευρών - κυβέρνησης και ΤτΕ - είχε αρχίσει όταν η δεύτερη απέρριψε την προτεινόμενη νέα διοίκηση της Attica Bank και της απαγόρευσε να προχωρήσει σε νέες χορηγήσεις μέχρι νεοτέρας. Γεγονός το οποίο σήμαινε πως η τράπεζα δεν θα μπορούσε να εκδώσει νέα δάνεια. Οι τόνοι ανέβηκαν όταν κυβερνητικά στελέχη αντέδρασαν υπογραμμίζοντας:

«Αν αληθεύουν όσα ως φήμες διαρρέουν από την ΤτΕ περί έκτακτων αποφάσεων από πλευράς του διοικητή εις βάρος της σταθερότητας της Τράπεζας Αττικής, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας. Ο διοικητής της ΤτΕ δεν μπορεί να αντιδρά σπασμωδικά και να θέτει σε κίνδυνο την τραπεζική ευστάθεια. Ακόμη και αν αισθάνεται ότι αδικείται από επιλογές της Δικαιοσύνης, οφείλει να σεβαστεί την ανεξαρτησία της και σε καμία περίπτωση να μη θέτει σε διακινδύνευση την τραπεζική ευστάθεια, βάζοντας τις τράπεζες ως προσωπική του ασπίδα».

Η ΤτΕ είχε «κόψει» τους προτεινόμενους: Γεράσιμο Σαπουτζόγλου, για πρόεδρο. Παναγιώτη Ρουμελιώτη, για διευθύνων σύμβουλο. Άννα Πουσκουρή, για μεταβατική πρόεδρο της Attica Bank και Κωνσταντίνο Μακέδος, ως αντιπρόεδρο.

Τελικά, σύμφωνα με ανακοίνωση η οποία εξεδόθη το απόγευμα της Παρασκευής:

Σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, συνεχίζεται απρόσκοπτα η συναλλακτική δραστηριότητα, η εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων της Attica Bank και η αδιάκοπη και εύρυθμη λειτουργία της.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση:

Μετά την ανασύνθεση και την παραίτηση της Άννας Πουσκούρη, έως σήμερα μη εκτελεστικού μέλους, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας έχει ως εξής:

  • Παναγιώτης Ρουμελιώτης του Βασιλείου, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, μη εκτελεστικό μέλος.
  • Κωνσταντίνος Μακέδος του Γεωργίου, αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, μη εκτελεστικό μέλος.
  • Αθανάσιος Τσάδαρης του Χρήστου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος.
  • Ιωάννης Τσακιράκης του Εμμανουήλ, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος.
  • Γεράσιμος Σαπουντζόγλου του Γεωργίου, μη εκτελεστικό μέλος.
  • Γεώργιος Παναγιώτου του Νικολάου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος.
  • Γεώργιος Βλαχάκης του Ηρακλή, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος.
  • Ιωάννης Κυριακόπουλος του Δαμασκηνού, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος.
  • Ιωάννης Μαρμαγγιόλης του Σπυρίδωνος, μη εκτελεστικό μέλος.
  • Δημήτριος Τζαννίνης του Γεωργίου, μη εκτελεστικό μέλος.
  • Στεφανία Γεωργακάκου - Κουτσονίκου του Στυλιανού, μη εκτελεστικό, πρόσθετο μέλος δυνάμει των διατάξεων του Ν.3723/2008.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 20 Σεπτεμβρίου 2016 πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας, όπου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις αναφορικά με τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου.

Mε τίτλο «Προβληματισμοί στην Ελλάδα από την επιδρομή στο γραφείο της συζύγου του κεντρικού τραπεζίτη» οι Financial Times αναφέρουν πως κάποιοι «βλέπουν» την «εκδίκηση» του ΣΥΡΙΖΑ στον κ. Στουρνάρα πίσω από συμβάν. Παράλληλα, στο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις της συζύγου του κ. Στουρνάρα, Λίνας Νικολοπούλου, η οποία εκτιμά ότι «ο πραγματικός στόχος δεν ήταν η εταιρεία μου, αλλά ο σύζυγός μου».

Όπως υπογραμμίζουν οι FT, ο κ. Στουρνάρας έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με την αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ τονίζεται πως λίγες ώρες πριν είχε υπάρξει και η αντιπαράθεση σχετικά με το δ.σ. της Attica Bank, η οποία, όπως αναφέρεται, έχει «στενές σχέσεις με το κυβερνών κόμμα».

Οι διαξιφισμοί με τη ΝΔ

Οι πρόσφατες εξελίξεις είχαν προκαλέσει νέα αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατηγορεί την κυβέρνηση για αυταρχισμό και το Γραφείο του πρωθυπουργού να κάνει λόγο για «απαράδεκτη παρέμβαση» από πλευράς της ΝΔ.

Ειδικότερα το Μαξίμου υπογράμμιζε:

«Απαράδεκτη για μια ακόμη φορά παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας στη Δικαιοσύνη και στο έργο της Τράπεζας της Ελλάδος που οφείλει να ενεργεί έξω από σκοπιμότητες. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, έχει θεσμικό ρόλο πολιτικής ουδετερότητας. Η σπουδή της Νέας Δημοκρατίας να παρέμβει ως συνήγορος αλλά και ως υποβολέας στο έργο του, κάνουν ζημιά και στον ίδιο και στο ρόλο του. Τέτοιου είδους ανακοινώσεις βρίσκονται στον αντίποδα της αποπολιτικοποίησης του τραπεζικού συστήματος που αποτελεί κοινή συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς θεσμούς».

«Θα συνιστούσαμε, λοιπόν, στη Νέα Δημοκρατία ψυχραιμία. Το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, όσο και αν την ενοχλεί, θα διερευνηθεί σε βάθος, γιατί η Δικαιοσύνη στη χώρα μας ανασαίνει».

Νωρίτερα η ανακοίνωση της ΝΔ σημείωνε:

«Την ώρα που η Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να δώσει στον Ελληνικό λαό και στους βουλευτές τα “πόθεν έσχες» των τεσσάρων νέων καναλαρχών και αποκαλύπτονται ιστορίες για γέλια και για κλάματα με “βοσκοτόπια” στην Ιθάκη, η παρέα του Μαξίμου επιτίθεται με σφοδρότητα στον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα.Κύκλοι της Κυβέρνησης, προχώρησαν σε απαράδεκτες διαρροές και άσκηση εξωθεσμικής πίεσης εναντίον του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας, προσβάλλοντας βάναυσα την ανεξαρτησία του θεσμού» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Προειδοποιούμε ότι ο αυταρχισμός τους δεν αγγίζει κανέναν και βρίσκει απέναντι όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Καλούμε τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας που έχει την ευθύνη για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του τραπεζικού μας συστήματος, να συνεχίσει να επιτελεί το έργο του με συνέπεια και υπευθυνότητα, όπως ο ρόλος του επιβάλλει. Τον καλούμε να ολοκληρώσει τους πολύ σοβαρούς ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στην Τράπεζα Αττικής. Δηλώνουμε ότι τον περιβάλλουμε με την εμπιστοσύνη μας».

«Ελπίζουμε, τέλος, οι Εισαγγελικές αρχές να δείξουν τον ίδιο ζήλο που έδειξαν στην περίπτωση της συζύγου του κ. Στουρνάρα και να διερευνήσουν επιτέλους και τις καταγγελίες του κ. Καμμένου περί πιέσεων με μαύρα λεφτά για να πάρει ο κουμπάρος του νεοκαναλάρχης κ. Καλογρίτσας την πολυπόθητη τηλεοπτική άδεια»

Δημοφιλή