Κατασχετήριο σε κληρονόμο οφειλέτη για χρέη του 1968 στο ΙΚΑ

Κατασχετήριο σε κληρονόμo οφειλέτη για χρέη του 1968 στο ΙΚΑ
Eurokinissi

Κατασχετήριο για χρέη στο ΙΚΑ ύψους 7.335 ευρώ τα οποία χρονολογούνται από το 1968 έλαβε κληρονόμος οφειλέτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος». Ο παραλήπτης του ειδοποιητηρίου ωστόσο δεν πλήρωσε το κατασχετήριο με αποτέλεσμα το αρμόδιο περιφερειακό Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών να μπλοκάρει τους λογαριασμούς του.

Όπως σημειώνεται ο εν λόγω κληρονόμος έχει αποποιηθεί μέρος της κληρονομικής του μερίδας. Αυτό σημαίνει πως η ξεχασμένη οφειλή θα έπρεπε να είναι κατά πολύ μικρότερη. Ωστόσο, βάσει νόμου τα χρέη θα έπρεπε να είχαν παραγραφεί βάσει νόμου καθώς έχουν περάσει 50 έτη.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου:

- Το ΙΚΑ βεβαιώνει την πρώτη οφειλή το 1968 και την τελευταία το 1975 εις βάρος του πατέρα.

- Τον Απρίλιο του 2015, ο κληρονόμος (γιος του θανόντος) έλαβε για πρώτη φορά ατομική ειδοποίηση από το ΚΕΑΟ Πειραιά για οφειλή που μεταφέρθηκε στο όνομά του ύψους 7.335 ευρώ. Από το ποσό αυτό οι 3.306 ευρώ ήταν η κύρια οφειλή αλλά με τα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις που ήταν 4.029 ευρώ το ποσό υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε στα 7.335 ευρώ. Η ειδοποίηση έλεγε «ή έρχεστε σε 15 μέρες να εξοφλήσετε ή να τη ρυθμίσετε ή προχωρούν οι κατασχέσεις».

- Εξόφληση δεν έγινε ούτε ρύθμιση, οπότε το ΚΕΑΟ προχώρησε στο δεύτερο στάδιο, των κατασχέσεων λογαριασμών. Στον ένα λογαριασμό βρήκε 75 λεπτά και στον άλλο 18 λεπτά. Η είσπραξη δεν έφτασε ούτε το 1 ευρώ! Η υπόθεση θα λυθεί όμως δικαστικά μετά τις προσφυγές του κληρονόμου.