Financial Times: Κάποιοι «βλέπουν» πιθανή «εκδίκηση» του ΣΥΡΙΖΑ στον Στουρνάρα

Financial Times: Κάποιοι «βλέπουν» πιθανή «εκδίκηση» του ΣΥΡΙΖΑ στον Στουρνάρα
Eurokinissi

Η εισαγγελική έρευνα στα γραφεία της εταιρείας της συζύγου του διοικητή της ΤτΕ και πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, βρίσκεται στο επίκεντρο δημοσιεύματος των Financial Times, με τίτλο «Προβληματισμοί στην Ελλάδα από την επιδρομή στο γραφείο της συζύγου του κεντρικού τραπεζίτη».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, κάποιοι «βλέπουν» την «εκδίκηση» του ΣΥΡΙΖΑ στον κ. Στουρνάρα πίσω από συμβάν. Παράλληλα, στο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις της συζύγου του κ. Στουρνάρα, Λίνας Νικολοπούλου, η οποία εκτιμά ότι «ο πραγματικός στόχος δεν ήταν η εταιρεία μου, αλλά ο σύζυγός μου».

Όπως υπογραμμίζουν οι FT, ο κ. Στουρνάρας έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με την αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ τονίζεται πως λίγες ώρες πριν είχε υπάρξει και η αντιπαράθεση σχετικά με το δ.σ. της Attica Bank, η οποία, όπως αναφέρεται, έχει «στενές σχέσεις με το κυβερνών κόμμα».

«Για πολλούς στην Αθήνα, η επιδρομή στην εταιρεία (Mindwork Business Solutions) έδειξε πώς ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εκφοβίσει τους πολιτικούς αντιπάλους του, περιλαμβανομένης της χρήσης δικαστικών αξιωματούχων φίλα προσκείμενων προς το κόμμα» αναφέρεται σχετικά στο κείμενο.

Ο επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης, έκανε λόγο για απολυταρχικές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ανώτερος δικαστικός, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, τόνισε ότι «δεν υπάρχει διαχωρισμός εξουσιών στην Ελλάδα- ό,τι και να πούμε για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, εισαγγελείς και δικαστές είναι υπό την επιρροή πολιτικών, και κάποιες φορές υπό τον άμεσο έλεγχό τους».

Όπως αναφέρουν οι FT, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να σχολιάσει, παραπέμποντας σε δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, στη Βουλή, πως «όλοι πρέπει να σέβονται την ανεξαρτησία του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης».

Σχετικά με την Attica Bank, οι FT υπογραμμίζουν πως, παρά τα διαπιστωμένα προβλήματά της, κάποιοι αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούσαν να ζητούν να γίνει κρατική τράπεζα ανάπτυξης, που θα κατεύθυνε τις μελλοντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, «ανασταίνοντας ένα τραπεζικό μοντέλο που εγκαταλείφθηκε στην Ελλάδα πριν από 20 χρόνια».

«Ενώ ο κ. Στουρνάρας έλειπε στην Φρανκφούρτη, σε τακτική συνάντηση Ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιτών, ο Κωνσταντίνος Μακέδος, εκπρόσωπος του ΤΣΜΕΔΕ στο συμβούλιο της Attica, επεδίωξε ψηφοφορία για τον διορισμό δύο υποστηριζόμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ υποψηφίων στις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου. “Ήταν απόπειρα πραξικοπήματος” λέει ανώτερο στέλεχος της ΤτΕ. “Προβληματιζόμασταν πως τα νεοδιορισμένα στελέχη θα χρησιμοποιούσαν άμεσα τις εξουσίες τους για να δώσουν δάνεια σε φιλικά προσκείμενες προς τον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσεις χωρίς επαρκείς εγγυήσεις, οπότε απαγορεύσαμε τη χορήγηση νέων δανείων”».

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο κ. Στουρνάρας κατά την επιστροφή του απέρριψε τους προταθέντες, βάσει κριτηρίων του SSM που ορίζουν τι είδους άτομα πρέπει να αναλάβουν τα πόστα.

«Αυτή η ακολουθία των γεγονότων μας λέει κάτι σημαντικό σχετικά με τη νοοτροπία του ΣΥΡΙΖΑ και την προθυμία του να χρησιμοποιήσει τους “μοχλούς” του κράτους για να στείλει μηνύματα στους πολιτικούς του αντιπάλους» λέει ο Μουχτάμπα Ραχμάν, managing director του Eurasia Group, που ασχολείται με την αξιολόγηση κινδύνων. «Επίσης, υπογραμμίζει τη δύσκολη σχέση μεταξύ της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας, που χρειάζονται η μία την άλλη και θα έπρεπε να συνεργάζονται για να αναπτυχθεί η πολύπαθη ελληνική οικονομία».

Δημοφιλή