H Tesla φτιάχνει τη μεγαλύτερη εφεδρική μπαταρία στον κόσμο, για τις ανάγκες του Λος Άντζελες

H Tesla φτιάχνει τη μεγαλύτερη εφεδρική μπαταρία στον κόσμο, για τις ανάγκες του Λος Άντζελες
Το Tesla Gigafactory
Το Tesla Gigafactory
ASSOCIATED PRESS

Ένα πρωτοφανούς μεγέθους εφεδρικό σύστημα παροχής ενέργειας- επί της ουσίας, μία τεράστια μπαταρία- ανέλαβε να φτιάξει η Tesla Motors, του Έλον Μασκ, για διασφαλίζεται η κάλυψη των αναγκών της πόλης του Λος Άντζελες με ενέργεια σε περίπτωση που υπάρχουν προβλήματα στις «συμβατικές» πηγές παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας γίνεται αναφορά στα προβλήματα που σημειώθηκαν στην Καλιφόρνια τον Οκτώβριο εξαιτίας της δημιουργίας ρήγματος στο κοίτασμα φυσικού αερίου Aliso Canyon, που είχε αποτέλεσμα τη διαρροή τεράστιας ποσότητας μεθανίου στην ατμόσφαιρα, με δραματικές περιβαλλοντικές συνέπειες. Επίσης, το περιστατικό είχε αποτέλεσμα το κλείσιμο των τοπικών εγκαταστάσεων ενέργειας, δημιουργώντας προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανακοινώθηκε, μέσω διαδικασίας διαγωνισμού, η Tesla επελέγη για την κατασκευή ενός συστήματος ενέργειας 20 MW/80 Mwh Powerpack στον υποσταθμό Southern California Edison Mira Loma. Όταν ολοκληρωθεί, θα πρόκειται στην ουσία για τη μεγαλύτερη μπαταρία λιθίου- ιόντων που έχει φτιαχτεί στην ιστορία: Σε πλήρη φόρτιση, το σύστημα αυτό θα έχει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτεί πάνω από 2.500 νοικοκυριά για μια ημέρα ή να φορτίζει 1.000 οχήματα Tesla.

Οι δυνατότητες του κολοσσιαίου Gigafactory της εταιρείας θα επιτρέψουν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, την κατασκευή και εγκατάσταση του συστήματος μέσα σε τρεις μήνες. Το σύστημα θα φορτίζεται τραβώντας ενέργεια από το δίκτυο ηλεκτροδότησης υπό κανονικές συνθήκες και μετά θα βοηθά στην κανονική λειτουργία του δικτύου που υποστηρίζεται από τον εν λόγω σταθμό, ο οποίος καλύπτει τις ανάγκες 15 εκατ. κατοίκων. Με αυτό τον τρόπο, θα μειωθεί η εξάρτηση από τον ηλεκτρισμό που παράγεται από το φυσικό αέριο.

Δημοφιλή