Δεκαήμερο εντατικών διαβουλεύσεων για το Κυπριακό στο περιθώριο της Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Δεκαήμερο εντατικών διαβουλεύσεων για το Κυπριακό στο περιθώριο της Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
Greek Cypriot leader and Cyprus President Nicos Anastasiades looks on after a meeting with Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci and U.N. envoy Espen Barth Eide in the buffer zone of Nicosia airport, Cyprus September 14, 2016. REUTERS/Yiannis Kourtoglou
Greek Cypriot leader and Cyprus President Nicos Anastasiades looks on after a meeting with Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci and U.N. envoy Espen Barth Eide in the buffer zone of Nicosia airport, Cyprus September 14, 2016. REUTERS/Yiannis Kourtoglou
Yiannis Kourtoglou / Reuters

Με την προκαταρκτική ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων που θα έχει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια σύντομης συνάντησης στην Νέα Υόρκη το βράδυ, ξεκινά το δεκαήμερο εντατικών διαβουλεύσεων για το Κυπριακό, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ.

Η συνάντηση Μπαν-Κι-Μούν - Αναστασιάδη εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της τριμερούς συνάντησης του γ.γ. του ΟΗΕ με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει στον Μπαν Κι-Μουν το πλαίσιο των θέσεων του επί των «ανοιχτών» θεμάτων της διαπραγμάτευσης και να συζητήσει τρόπους ενεργότερης εμπλοκής του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες, βάσει και της κοινής επιθυμίας των δύο ηγετών, όπως αυτή εκφράστηκε και στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με στενό συνεργάτη του, θα κάνει σαφές στον γενικό γραμματέα ότι η ενεργότερη εμπλοκή και βοήθεια του «δεν θα έχει σε καμία περίπτωση τον χαρακτήρα επιδιαιτησίας και ότι ο επιθυμητός στόχος για λύση του Κυπριακού μέχρι και το τέλος του 2016 δεν συνιστά και χρονοδιάγραμμα».

Αύριο, Δευτέρα, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Επίσης, τις επόμενες μέρες θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργέι Λαβρόφ, και με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου αναμένεται να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση στις 22 του μήνα και στη συνέχεια θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου.

Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη θα έχει και σημαντικές επαφές με οικονομικούς παράγοντες, όπως τον αντιπρόεδρο της Τράπεζας Κύπρου Wilbur L. Ross, τον πρόεδρο της Exxon Mobile. Rex. W. Tillerson και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Libra Group, Γεώργιο Λογοθέτη. Θα μιλήσει επίσης σε εκδήλωση της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής, θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανισμών, και την Παρασκευή το βράδυ θα μιλήσει στο ετήσιο δείπνο της, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Στις 27 του μηνός ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί στο Λονδίνο με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, και στις 28 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Στο μεταξύ, οι μελέτες του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και τα κείμενα αναμένεται να οριστικοποιηθούν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου- αρχές Οκτωβρίου. Με τις μελέτες αυτές τα εμπλεκόμενα μέρη θα μπορούν να κινηθούν στο θέμα της χρηματοδότησης της λύσης με βάση στοιχεία και δεδομένα.

Ο εκπρόσωπος του γγ των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Άιντε, σε δηλώσεις του μετά την προχθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών, είχε επισημάνει ότι στις επαφές στη Νέα Υόρκη και την κοινή συνάντηση των δύο ηγετών με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν «σίγουρα θα συζητηθούν τα πάντα, στα οποία περιλαμβάνονται και τρόποι για την οικονομική στήριξη της λύσης».

Εξάλλου, ο διεθνολόγος Τουμάζος Τσελεπής, μέλος της ελληνοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας και επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, διατύπωσε την εκτίμηση ότι «χωρίς περαιτέρω πρόοδο στο περιουσιακό, με τα σημερινά δεδομένα, δύσκολα μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω».

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Αλήθεια» ο κ. Τσελεπής, αναφερόμενος στο δελτίο Τύπου των δύο ηγετών της 14ης Σεπτεμβρίου, επισήμανε ως πιο σημαντικό στοιχείο την πρόθεση για περισσότερη προσωπική εμπλοκή του γγ των Ηνωμένων Εθνών στη διαδικασία. Επίσης, σημείωσε ότι σε περίπτωση δημοψηφίσματος «ουδείς έχει το δικαίωμα να ωραιοποιεί ή να δαιμονοποιεί τα δεδομένα, προκειμένου να επιβάλει τις δικές του πολιτικές απόψεις». Ο κ. Τσελεπής προσέθεσε ότι είναι πολύ σημαντική και καθοριστική η σωστή ενημέρωση, «ώστε οι πολίτες, πριν αποφασίσουν να είναι πλήρως και σωστά ενημερωμένοι».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή