ΗΠΑ: Συνελήφθη ο ύποπτος της βομβιστικής επίθεσης στη Νέα Υόρκη

ΗΠΑ: Συνελήφθη ο ύποπτος της βομβιστικής επίθεσης στη Νέα Υόρκη
This undated photo provided by the FBI shows Ahmad Khan Rahami. The New York Police Department said it is looking for Rahami for questioning in the New York City explosion that happened Saturday, Sept. 17, 2016. (FBI via AP)
This undated photo provided by the FBI shows Ahmad Khan Rahami. The New York Police Department said it is looking for Rahami for questioning in the New York City explosion that happened Saturday, Sept. 17, 2016. (FBI via AP)
Handout . / Reuters

Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ συνέλαβαν τον Ahmad Khan Rahami, κάτοχο αμερικανικής υπηκοότητας, 28 ετών, γεννημένο στο Αφγανιστάν, ως βασικό ύποπτο για τη βομβιστική επίθεση στη Νέα Υόρκη η οποία τραυμάτισε 29 ανθρώπους.

Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ είχαν εξαπολύσει τις τελευταίες ημέρες ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

Όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο 28χρονος ήταν ο βασικός ύποπτος πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ.

Η φωτογραφία του δόθηκε στη δημοσιότητα από το FBI και κάνει το γύρο του διαδικτύου με την προειδοποίηση ότι ο φερόμενος ως δράστης θεωρείτο οπλισμένος και επικίνδυνος.

Προβληματισμός στις ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στις Ηνωμένες Πολιτείες έπειτα από την έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στη Νέα Υόρκη κατά την οποία τραυματίσθηκαν 29 άτομα, τον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Νιού Τζέρσεϊ, αλλά και την επίθεση, την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, με μαχαίρι εναντίων πολιτών μέσα σε εμπορικό κέντρο στη Μινεσότα. Όλα τα περιστατικά σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο.

Το πιο πρόσφατο συμβάν ήταν αυτό με τους εκρηκτικούς μηχανισμούς στο Νιου Τζέρσεϊ.

Ειδικότερα όπως έγινε γνωστό, ένα ύποπτο πακέτο εντοπίστηκε σε κάδο σκουπιδιών κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Elizabeth του Νιου Τζέρσεϊ. Σύμφωνα με την αστυνομία δύο άνδρες βρήκαν το πακέτο και νόμιζαν ότι θα έχει κάτι αξίας. Όταν όμως το άνοιξαν είδαν σωλήνες και καλώδια να εξέχουν, με αποτέλεσμα να το αφήσουν στη θέση τους και να ειδοποιήσουν την αστυνομία.

Όταν έφτασαν οι αρχές μέσα σε αυτό εντόπισαν πέντε μηχανισμούς. Στο σημείο έσπευσαν πυροτεχνουργοί και ειδικές δυνάμεις για την εξουδετέρωση βομβών οι οποίες προσπάθησαν με τη χρήση ρομπότ να αφοπλίσουν τον μηχανισμό. Ωστόσο πριν το κάνουν αυτός εξερράγη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το ρομπότ έκοψε το λάθος καλώδιο.

«Δεν έγινε ελεγχόμενη έκρηξη» δήλωσε ο δήμαρχος Christian Bollwage και πρόσθεσε: «Μπορώ να φανταστώ τι θα συνέβαινε αν και οι πέντε μηχανισμοί εκρήγνυνταν ταυτόχρονα, πόσες ανθρώπινες απώλειες θα θρηνούσαμε».

Ο ίδιος είπε ότι δεν είναι σαφές αν το Ελίζαμπεθ, μια πόλη σχεδόν 130.000 κατοίκων, που βρίσκεται 24 χλμ. νοτιοδυτικά του Μανχάταν, θα μπορούσε να αποτελεί ειδικά στόχο επίθεσης ή αν το σακίδιο αφέθηκε εκεί ώστε ο δράστης να διαφύγει της προσοχής των ερευνητών.

Οι αρχές νωρίς σήμερα το πρωί προσπαθούσαν να εξουδετερώσουν τους άλλους εκρηκτικούς μηχανισμούς που βρέθηκαν μέσα στο σακίδιο, πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Η αστυνομία, όπως έχει γίνει γνωστό, έχουν προβεί σε προσαγωγές. Όσον αφορά στους εκρηκτικούς μηχανισμούς που εξερράγησαν στη Νέα Υόρκη ο κυβερνήτης της πολιτείας, ο Μάριο Κουόμο δήλωσε πως έμοιαζαν με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν κατά πολιτών το 2013 στον μαραθώνιο της Βοστώνης.

Εν το μεταξύ το FBI επιβεβαίωσε ότι εκρηκτικοί μηχανισμοί βρέθηκαν μέσα σε ύποπτο σακίδιο που εντοπίστηκε χθες βράδυ στην πόλη Ελίζαμπεθ, στο Νιού Τζέρσεϊ, και ότι η εξουδετέρωση ενός από τους μηχανισμούς πραγματοποιήθηκε με την πυροδότησή τουμ χωρίς να προκληθούν θύματα.

«Υπήρχε ένα ύποπτο πακέτο που περιείχε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς χθες βράδυ στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ελίζαμπεθ, στο Νιού Τζέρσεϊ», ανακοίνωσε το FBI σε μήνυμά του στο Twitter. Πυροτεχνουργοί από το FBI, το Γιούνιον Κάουντι και το Νιού Τζέρσεϊ μετείχαν στην επιχείρηση πυροδότησης εκρηκτικού μηχανισμού, ενός από τους πολλούς που εντοπίστηκαν στο σημείο, διευκρίνισε.

Σχετικά με τις επιθέσεις με μαχαίρι στη Μινεσότα, το Ισλαμικό Κράτος με ανακοίνωσή του δήλωσε πως ο δράστης ήταν ένας από τους «στρατιώτες του» χωρίς να διευκρινίζει εάν επρόκειτο για μια οργανωμένη επίθεση ή αν ο δράστης έδρασε ως «μοναχικός λύκος».

Δημοφιλή