Παραίτηση Πελεγρίνη για σχόλιο περί Εβραίων και Ολοκαυτώματος ζητούν ΝΔ,ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Παραίτηση Πελεγρίνη για σχόλιο περί Εβραίων και Ολοκαυτώματος ζητούν ΝΔ,ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι
Sooc

Τις αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε δήλωση του υφυπουργού Παιδείας, Θεοδόση Πελεγρίνη, στη Βουλή την Κυριακή, περί «οικειοποίησης του Ολοκαυτώματος από τους Εβραίους.

Ειδικότερα, ο κ. Πελεγρίνης δήλωσε πως «οι Εβραίοι εξασφάλισαν την οικειοποίηση του Ολοκαυτώματος για να εξασφαλίσουν τη δικαίωσή τους...να κάνουμε και εμείς το ίδιο για τη Μικρασιατική Καταστροφή, κατοχυρώνοντας διεθνώς τη λέξη Καταστροφή».

Ανακοίνωση εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, που κάνει λόγο για «βάναυση προσβολή της ιστορικής μνήμης» και «εθνολαϊκιστική αφήγηση της κυβέρνησης» και ζητά την αποπομπή του κ. Πελεγρίνη.

«Η εθνολαϊκιστική αφήγηση της κυβέρνησης είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά και συστατικά της. Αυτή τη φορά όμως ξεπεράστηκε κάθε όριο.Ο κ. Πελεγρίνης εξέφρασε από το βήμα της Βουλής έναν απροκάλυπτο αντισημιτισμό μιλώντας για οικειοποίηση της έννοιας του Ολοκαυτώματος από τους Εβραίους. Χωρίς δισταγμό προσέβαλε τους Έλληνες Εβραίους διαχωρίζοντας τους από τον εθνικό κορμό. Προχώρησε ακόμα περισσότερο προτείνοντας την οικειοποίηση από τη χώρα μας της έννοιας της καταστροφής έτσι ώστε η χώρα να κερδίσει συμπάθεια και χρήμα. Έπαιξε με κυνισμό με την ιστορική μνήμη προσβάλλοντας την βάναυσα. Άφησε άφωνους τους υγιώς σκεπτόμενους πολίτες αυτής της χώρας. Η αρχισυνταξία της κομματικής εφημερίδας ΑΥΓΗ, όμως, έσπευσε να δημοσιεύσει την ομιλία υιοθετώντας εμμέσως πλην σαφώς το περιεχόμενό της».

«Οι πρόχειρες μεταμφιέσεις δεν πείθουν πλέον κανένα. Η πολιτική τους είναι πολιτική της εσωστρέφειας, του απομονωτισμού και της ηρωοποιημένης μιζέριας.Η αποπομπή του κ. Πελεγρίνη και η έκφραση συγνώμης σε όσους προσέβαλε από τη μεριά της κυβέρνησης είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει».

Σε ανακοίνωση του Ποταμιού, όπου ζητείται η παραίτηση του κ. Πελεγρίνη, αναφέρονται τα εξής: «Να θυμίσουμε στον κ. υφυπουργό ότι οι Εβραίοι της Ευρώπης εξολοθρεύθηκαν κατά το Ολοκαύτωμα. Εκατομμύρια πέθαναν στα κρεματόρια. Δεν έκαναν δικό τους το Ολοκαύτωμα (αυτό σημαίνει το ρήμα οικειοποιούμαι). Η ιστορική μνήμη δεν είναι ερασιτεχνική θεατρική παράσταση, ούτε παιχνίδι λέξεων. Ιδίως όταν μιλάς για το Απόλυτο Κακό, το Ολοκαύτωμα. «Είναι βάρβαρο να γράφεις ποίηση μετά το Άουσβιτς», είχε πει ένας μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος. Δεν το έχει ακούσει ο καθηγητής φιλοσοφίας κ. Πελεγρίνης; Οι δηλώσεις του είναι ένα βήμα πριν από το νεγκασιονισμό, την άρνηση του Ολοκαυτώματος, που αποτελεί αγώνα ζωής για τους ακροδεξιούς όλων των εποχών και όλου του κόσμου».

Όπως συμπληρώνεται, «αν έχει λίγο φιλότιμο ο κ. Πελεγρίνης, να ζητήσει συγγνώμη και μετά να παραιτηθεί. Άλλωστε ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να τον αποπέμψει. Αυτά για την κυβέρνηση είναι λεπτομέρειες, λεπτομέρειες της ιστορίας».

Λίγο μετά τις αντιδράσεις ο κ. Πελεγρίνης εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Εξ αφορμής κακόβουλων δημοσιευμάτων, στα οποία διαστρεβλώθηκε η αναφορά μου στον εβραϊκό λαό κατά την ομιλία μου στην ολομέλεια της Βουλής στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, δηλώνω κατηγορηματικά ότι στην συγκεκριμένη περικοπή της ομιλίας μου, εξέφρασα τον σεβασμό και την συμπάθειά μου προς τον εβραϊκό λαό για τις διώξεις που υπέστη από τους ναζί, όπως κάθε αμερόληπτος αναγνώστης μπορεί να διαπιστώσει αν ανατρέξει στο ίδιο το κείμενό μου. Η εκ παραδρομής χρήση της λέξης «οικειοποίηση», αντί της λέξης «ανάδειξη», δεν αλλοιώνει το νόημα των όσων υποστήριξα από το βήμα της Βουλής».

Ωστόσο ακόμη και έπειτα από αυτή τη διορθωτική δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος ζήτησε και αυτός με τη σειρά του την παραίτηση του κ. Πελεγρίνη.

«Ο υφυπουργός Παιδείας, πανεπιστημιακός καθηγητής Φιλοσοφίας και πρώην πρύτανης (!) κ. Πελεγρίνης αναγκάστηκε να κάνει διορθωτική δήλωση για τα όσα ανιστόρητα, ανήκουστα και απαράδεκτα είπε περί οικειοποίησης της έννοιας του Ολοκαυτώματος από τους Εβραίους», δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Εάν δεν ξέρουν, τουλάχιστον ας προσέχουν. Εάν δεν μπορούν να προσέξουν, καλύτερα να μην μιλούν για τόσο ευαίσθητα ζητήματα. Εάν δεν μπορούν να πράξουν τίποτα από αυτά, τότε ας παραιτηθούν».

Δημοφιλή