Το χάσμα στα εισοδήματα λευκών και Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ ξεπέρασε ξεπέρασε τα επίπεδα του 1979

Το χάσμα στα εισοδήματα λευκών και Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ ξεπέρασε ξεπέρασε τα επίπεδα του 1979
Shot of an attractive young woman talking on the phone while sitting at her desk
Shot of an attractive young woman talking on the phone while sitting at her desk
PeopleImages.com via Getty Images

Το χάσμα στα εισοδήματα Αφροαμερικανών και λευκών Αμερικανών ξεπέρασε το 2015 τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν το 1979, σύμφωνα με νέα έκθεση του αμερικανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής (EPI).

Σύμφωνα με την έκθεση, ενώ οι Αφροαμερικανοί άνδρες λάμβαναν μισθούς κατά 22,2% μικρότερους σε σχέση με τους λευκούς το 1979, το 2015 το χάσμα βρίσκεται στο 31%. Για τις μαύρες γυναίκες, η διαφορά πήγε από το 6% το 1979 στο 19% το 2015. Ακόμα, διαπιστώθηκε ότι το μέσο εισόδημα των μαύρων Αμερικανών ανέρχεται στα 63.000 δολάρια και για τους μαύρους στα 36.898 δολάρια. Και όλα αυτά ενώ ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ολοκληρώνει την θητεία του.

«Είναι πολύ σημαντικά (τα ευρήματα) γιατί η αίσθηση που έχουν οι άνθρωποι εν γένει σε αυτή τη χώρα είναι ότι υπάρχει ακόμα ρατσισμός, αλλά πιστεύουμε ότι τουλάχιστον τα πράγματα βελτιώνονται», δήλωσε στον Guardian εκπρόσωπος του EPI ονόματι Βάλερι Γουίλσον.

Όπως επισημαίνει η έκθεση, η πληθυσμιακή ομάδα με τα μικρότερα εισοδήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι μαύρες γυναίκες που, ενώ το χάσμα στα εισοδήματα ανδρών-γυναικών μικραίνει, είδαν τα εισοδήματά τους να απέχουν κατά 19% από εκείνα των λευκών γυναικών. Αυτό ισχύει και στις περιπτώσεις των πτυχιούχων μαύρων γυναικών.

«Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι οι λευκές γυναίκες απήλαυσαν περισσότερα προνόμια από την μείωση του χάσματος στα εισοδήματα ανάμεσα στα δύο φύλα από ότι οι μαύρες γυναίκες», εξηγεί η Γουίλσον.

Δημοφιλή