Στην Επιτροπή Θεσμών υπερθεματιστές και οι Παππάς και Κρέτσος

Στην Επιτροπή Θεσμών υπερθεματιστές και οι Παππάς και Κρέτσος
SOOC

Την κλήση του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ώστε να ενημερώσει για το διαγωνισμό αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, αποφάσισε η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου. Επίσης, θα κληθούν και οι τέσσερις υπερθεματιστές, αφού η πρόεδρος της Επιτροπής δέχθηκε το αίτημα που κατέθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αλλά και το αυτοτελές αίτημα του ΚΚΕ, διά του Νίκου Καραθανασόπουλου, και της ΧΑ, διά του Γ. Αϊβατίδη. Συναίνεσαν δε και τα υπόλοιπα κόμματα, πλην όμως η ΝΔ, διά του Μάκη Βορίδη, επέμεινε να γίνει δεκτό το αίτημα που κατέθεσε πολύ νωρίς, να ασκηθεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος που προβλέπεται ως αρμοδιότητα από τον Κανονισμό και το Σύνταγμα για την Επιτροπή Θεσμών και να κληθούν όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στη διαδικασία αδειοδότησης.

Θυελλώδης συνεδρίαση

Προηγήθηκε θυελλώδης συνεδρίαση, κατά την οποία η κ. Χριστοδουλοπούλου είχε δηλώσει αρχικώς ότι απορρίπτει το αίτημα της ΝΔ, λέγοντας πως δεν μπορεί η Επιτροπή να ελέγξει τα πόθεν έσχες των υπερθεματιστών, ούτε να συνεδριάζει ενώ η δικαστική διαδικασία διαρκεί για το ίδιο θέμα. Έπειτα από διακοπή της συνεδρίασης, τελικώς ελήφθη απόφαση επανάληψης της συνεδρίασης ως προς το αίτημα της ΝΔ ώστε να τοποθετηθούν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας επ' αυτού. Η απόφαση αυτή ελήφθη, κατόπιν της αντίθεσης την οποία εξέφρασαν ως προς το σκεπτικό της κ. Χριστοδουλοπούλου, τόσο οι βουλευτές της ΝΔ όσο και των υπόλοιπων κομμάτων. Αιτιολόγησαν ότι δεν ζητείται έλεγχος των πόθεν έσχες των υπερθεματιστών από την Επιτροπή, ούτε έλεγχος της συνταγματικότητας του νόμου Παππά, παρά ζητείται να ασκηθεί ο δέων κοινοβουλευτικός έλεγχος για τον οποίο η Επιτροπή έχει σαφή αρμοδιότητα. Οι βουλευτές, Μάκης Βορίδης, Κώστας Τζαβάρας και Χαράλαμπος Αθανασίου κατηγόρησαν την πρόεδρο της Επιτροπής για «συγκάλυψη ενός σκανδάλου που βοά» και ζήτησαν ευθεία τοποθέτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ώστε να είναι εμφανές αν επιθυμούν ή όχι τον κοινοβουλευτικό έλεγχο αλλά και να αναλάβουν την ευθύνη, που αναλογεί στην κυβερνητική πλειοψηφία να απορρίψουν το αίτημα της Αντιπολίτευσης. Μετά από διακοπή της συνεδρίασης, η πρόεδρος της Επιτροπής αποφάσισε να τοποθετηθεί σε επόμενη συνεδρίαση η κυβερνητική πλειοψηφία, λόγω χρονικής στενότητας, ενώ τόνισε ότι δεν απορρίπτει το αίτημα της ΝΔ, επικαλούμενη αναρμοδιότητα της Επιτροπής, παρά επικαλείται την εμπειρία της από την υπόθεση Παπαγγελόπουλου-Τσατάνη και ζητεί να συνομολογήσουν τα μέλη της Επιτροπής πως είναι τόσο χρονοβόρα η διαδικασία αλλά και η προετοιμασία που δεν είναι δυνατόν να παράξει σοβαρό έργο.

Νέο αίτημα Βενιζέλου έγινε δεκτό

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέθεσε σχετικό αίτημα, με βάση το άρθρο 41 Α παρ. 1 και 4 του Κανονισμού της Βουλής με το οποίο ζητείται η ακρόαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και των τεσσάρων υπερθεματιστών των τηλεοπτικών αδειών, Αλαφούζου, Κυριακού, Μαρινάκη και Καλογρίτσα. Ο κ. Βενιζέλος καταλόγισε στον κ. Παππά ότι μετέβη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι αναρμόδιος για το θέμα και αγνόησε την Επιτροπή Θεσμών, που αρμοδίως έπρεπε να ενημερώσει για τη διαδικασία του διαγωνισμού αδειοδότησης των τηλεοπτικών αδειών.

Η πρόεδρος της Επιτροπής έκανε δεκτό το συγκεκριμένο αίτημα, επισημαίνοντας πως με βάση αυτό, η διαδικασία θα είναι λιγότερο χρονοβόρα και τόνισε πως θα εφαρμόσει πιστά τον Κανονισμό της Βουλής ώστε να μην εξελιχθεί σε χρονικό μήκος όπως εκείνη της υπόθεσης Παπαγγελόπουλου-Τσατάνη. Σύμφωνα με τον Κανονισμό, είναι δυνατόν να διεξαχθεί μία συνεδρίαση της Επιτροπής κάθε μήνα.

Δημοφιλή